måndag, maj 30, 2005

Köns-makt-perspektivet

Kunde inte låta bli att se Rosenberg idag fast jag borde sitta och jobba. Vad var det som fick ROKS och så många andra vänster feminister att gå ut och försöka omkullkasta dokument inifrån. Till och med Schyman var ute och gjorde nya snedsteg, fast hon borde ha vetat bättre. Varför backade man inte bara ett steg och sa, nej det här är inte bra, men jag kan förstå att kvinnor som ständigt jobbar med kvinnomisshandlar får en sned bild av världen? På så sätt hade man gratis fått ett avstånd till den extremaste av vänsterfeminismen, men i stället går man ut och försöker smutskasta Svt och dokument inifrån. Som om dom inte hade väntat sig det? Vad tänkte dom med? Tror dom verkligen Svt skulle sända ett så starkt inslag utan att ha torrt på fötterna?

Vist inslaget var vinklat, men det är många av dessa program... som jag skrivit om tidigare på bloggen. Och det som sades från de ledande positionerna borde inte heller vara något som hälst problem att ta avstånd ifrån... som jag också skrivit om lite längre ned på bloggen. Men det ser bara värre ut när man försöker förklara bort och ständigt åker på nya nitar i stället för att direkt ta avstånd. Detta är en svår fråga, vet inte om jag har något svar men kan det kanske bero på en risk av att förlora makt? Hursomhälst gynnar denna typ av reagerande inte jämställdheten, den snarare ökar oviljan till att se det som går att belägga med fakta.

DN Kultur får på fingrarna

Eva Lundgren har förvisso spelat sina kort rätt, men hon stöter på hårdpatrull nu inte minst från sina egna kollegor på Uppsala universitet som börjat känna sig ”bekymrade”. Och nu ska man enligt expressen fråga ut henne om hennes tidigare forskning. (borde man inte gjort det innan man anställde henne?)

Gillar inte skvaller, men Expressen var först?

Jag har aldrig tyckt att kommunisten Lars Ohlys feminism är den rätta vägen att gå, från vänsterkanten pratas det med hög retorik om alla orättvisor som existerar men man lyckas aldrig få bort dessa. Ta tillexempel en sådan sak som frågan om hur kvinnoyrkenas löner ska höjas, ja för en kommunist skulle det ju vara enkelt att förstatliga alla företag och ge alla lika dålig lön tills landet kollapsar inifrån. Men det är inget som känns speciellt lockande för mig. Fakta är nu att vi lever i en omvärld med konkurrens. Något man bör anpassa sig efter och utnyttja om man vill ha fortsatt tillväxt som vi sedan kan använda för att förstärka de statliga sektorerna. Att privatisera delar av vården är ett exempel på hur man skulle kunna göra detta och höja kvinnolönerna.

Nå ja finns hur mycket som hälst att diskutera om detta, ska bara avsluta med två saker. För det första finns det en hel del intressanta forum där ute att läsa om denna historia för den som är intresserad. Jag kan bara säga att jag genom att läsa dessa blivit mer säker på att ROKS ljuger och försöker dölja sanningen. (Länkar inte dit för att en person som inte mår bra idag och deltog i dokument inifrån går att nå därifrån.)

För det andra, blev jag överraskad idag på jobbet av att få höra från en kollega idag att deras granne blivit gravtmisshandlad av sin man (också granne). Han är också tydligen en återfallsförbrytare inom detta område. Han använder också diverse droger. Fruktansvärt avskyvärt men vad ska man göra åt problemet, slopa behandling av mannen som vissa anhängare inom ROKS tyckte? Nej, naturligtvis inte han måste behandlas och han ska inte få återgå till absolut frihet innan han kan anses så normal igen att han inte begår samma brutala och oförlåtliga handling igen. För som de flesta andra män som slår så hör han inte till normen.

Tack för mig, dags att jobba vidare...

Tokig energipolitik

Dags att börja importera kärnkraft från Ryssland? Ja, det tycker i alla fall några av Sveriges största företag. Sund energipolitik? Nej inte de minsta, löjeväckande att man under så lång tid tillåts driva en så inkonsekvent och kostsam energipolitik utan att det har positiva effekter för miljön.

BB-frågan i Norrbotten och Kiruna har hettat till igen och det ska bli mycket intressant att se hur Vänsterpartiet ställer sig till privat företagande inom våden, något man annars alltid konsekvent spytt galla över.

söndag, maj 29, 2005

STOPPA DEN OREGLERADE ARBETSTIDEN

Ibland känns det surt att doktorera, oreglerad arbetstid är just nu inget jag jublar över. Tur man i alla fall har en hyfsad lön i Luleå. Vad tror dom håller kvar bra doktorander egentligen? Enda orsaken att jag är kvar just nu är att jag trivs i Luleå och kan se en framtid i mitt projekt. För det är ju bara att erkänna, mina arbetsförmåner skulle vara bättre om jag gick över till ett företag. Men allt är ju inte pest och kolera, men ibland funderar man på varför man stannar...


fredag, maj 27, 2005

Morgonens Citat

Hämtas från NK , en rolig betraktelse om vad som händer när miljöpartiet tillsammans med extremvänsterfeministerna får ta över...

"I TV-PROGRAMMET Dokument Inifrån framgick det tydligt att folk från kvinnojourer och dess organisation ROKS anser att män är likvärdiga med djur.
Vi män är skapelsens katastrof.
Nu vill miljöpartiet förbjuda att djur visas på cirkus.
Ja, vilket öde. Då får män inte heller uppträda på cirkus."

Min karriär som ung lovande clown verkar gå om intet...

Det kommer nog bli sparsamt med bloggande en tid framöver, tråkigt men det blir en hel del extratimmar på jobbet just nu... Extra trist i och med de många besökarna den senaste tiden, 1,300 unika besök den senaste veckan, och ett tack för att det börjat trilla in lite kommentarer, det gör de hela lite extra roligt.

torsdag, maj 26, 2005

Kul Citat om S-M Debatten

NSD har inte så höga krav på Persson längre...
”För Perssons del finns anledning att vara lite extra nöjd, för även om politiken är avgörande var Persson också i behov av att genom debatten visa för väljarna att han och ingen annan är socialdemokraternas ledare. Något han även lyckades med. En välbehövlig revansch.”

Oj, kedjebloggande

Hoppas inte detta blir en vana, svara på denna iaf...
Fick detta via Nyliberalism for dummies

Antal böcker jag äger?
Hmm... räknas fakta böcker annars ligger jag risigt till! Faktiskt ingen aning och ingen ambition att räkna dem, mellan 100 och 500 skulle jag tro...

Senaste bok jag köpte?
Om Rovdjur, kolla in denna sidan för fina bilder och info om boken (böckerna)...

Senaste bok jag läste?
Se ovan...

Fem böcker som betyder mycket för mig...
Sagen om ringen trilogin: roliga barndomsminnen...

Det öppna såret: När jag gick på gymnasiet retade kommunisterna på skolan gallfeber på mig, Det Öppna Såret gav mig den information jag behövde för att få tyst på många av dom.

Populärmusik i Vittula: Väckte minnen till liv, barndomen igen...

ALLA djurböcker när jag var liten: kan inte bara nämna en, men de var dessa till mångt och mycket som fick mig att intressera mig för naturen och hur den fungerar, och i förlängningen människan.

Idrottspsykologi böckerna: Vill inte nämna bara en här häller, de hjälpte mig att utvecklas inte bara idrottsligt utan också personligt.

Kan kort säga att ingen bok har betytt speciellt mycket för mig, finner böcker allt för ofta för förutsägbara eller irriterar mig på allt för orealistiska händelser...

Be fem nya personer svara på frågorna...
Hmm… ok... men det här tar emot...

Jullans
Långström
SuperSara
Pontus Karlsson
Patric Rylander

Dagens Citat

Står LKABs gruvchef Monica Quinterio för när hon pekar på en skillnad mellan svensk och amerikansk ingenjörsutbildning i LTUs tidskrift Micromègas .

Ny teknik har spetsat till citatet och dragit de ur sitt samanhang för att få de mer slagkraftigt. Så här låter de då...
”Vi var otroligt duktiga på att lösa ekvationer, men när det handlade om att driva projekt och vara driftiga stod vi oss ganska slätt.”


Om man läser Micromègas så fortsätter tankegångarna och Monica Quienteiro har en känsla av att Sverige ”kommit ifatt”:
”studenter som är här hos oss och gör sina examensjobb är betydligt mer drivna när det gäller just att arbeta i projekt.”


Men de låter ju inte lika aktuellt förståss...

onsdag, maj 25, 2005

Google och oförskämdheten!

Fick denna länk av Svartbyn...

Inbyggt svar på tal?

Hägglund kommenterar debatten

I sitt veckobrev:

”Måtte han inte köra bil som han debatterar!

Igår kväll möttes Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i en TV-sänd debatt. Göran Persson vägrade att diskutera sin egen politik, hur Sverige ser ut idag och sina visioner för framtiden. Om han kör bil som han debatterar så gör han det genom att titta genom sidorutan på medtrafikanterna och i backspegeln på vad som varit. Sådana förare är farliga. Rätt färdriktning intas genom att blicken huvudsakligen riktas framåt, Persson.

Debatten kom i allt väsentligt att handla om ekonomi, skatter och ersättningsnivåer. Det är viktiga frågor. Men det finns också annat som är värt att diskutera. Våra barns uppväxtvillkor, otryggheten och det grova oprovocerade våldet, situationen för våra äldre… Den som ville höra partiledarna tala om dessa frågor blev besviken.”

Sveriges bästa teknikutbildning

Vart finns Sveriges bästa teknikutbildning? Chalmers? KTH? Någon?

I Luleå så klart! Det är teknikföretagarna som utsett vinnaren och i år blev det Ergonomisk design och produktion vid Luleås tekniska universitet, med motiveringen:

"Programmet ergonomisk design och produktion ger en god grund för att utveckla produkter och produktionssystem med utgångspunkt i människors behov och förutsättningar. I verklighetsnära projektarbeten tränas förmågan att hitta de bästa lösningarna till de lägsta utvecklingskostnaderna. Forskningsanknytningen i viktiga profilämnen, modern utrustning och industrikontakter garanterar kvalitet och utveckling."

En satsning kommer att pågå i 5 år, 1,5 miljoner kronor delas ut, 1 miljon till forskning och 500 000 i stipendier till eleverna.

Inte för att jag personligen är inblandad, men det är kul att se kollegerna gå lite extra raka i ryggen. Och vist är det alltid lite kul när vi spöar de gamla drakarna KTH och Chalmers...

tisdag, maj 24, 2005

Vem sätter Persson på platts?

En till reflektion, Reinfeldt måste öva upp retoriken. Borgarna saknar ett tungt tryggt namn som inte går att hunsa med sedan Alf Svensson avgick. Hägglund är bra men han är inte uppe i samma trovärdighet och pondus som Alf hade än...

Hägglunds underfundiga varma humor och välvilja kommer dock säkert att göra nytta innan valet.

Och till sist en fundering, hur stor roll kommer EU och utrikespolitiken spela i valspurten? Inte mycket, är min gissning... förståss beroende på vad Junilistan hittar på.

Fredrik vann

Persson lät som en seg papegoja... men missförstå mig inte, det är nog ganska effektivt. Men i en så här lång debatt vann han inte på det. Men suck... var det inte ganska tradig mycket ältande om gamla svunna tider...

Några korta reflektioner, varför zoomade kameramannen in Persson i närbild när Reinfeldt pratade hela tiden? Inte för att de var någon fördel... men störande var det...

En sak är säker, Persson kan inte använda feminismen till sin fördel... det kändes bara sååå tomt...

Största anledningen till att Reinfeldt vann var att han fick erfarenhet och fick prova på sina idéer så lång tid innan valet, sen tror jag inte denna debatten förändrade mediebilden för någon av dem. Det här har väljarna glömt långt innan valet...

Den deprimerade webbservern

Denna förtjänar att lyftas fram, från en kommentar av nils l på en tidigare tråd...
Ti Hi

LOL beskriver de ganska bra!

Partnership for peace, PFP

Vilket svammel som kommer från vänster! men jag är inte direkt förvånad, så här brukar de ju låta när Sverige övar med försvaret. PFP är just de ett sätt att samöva styrkor som mycket troligt står på samma sida vid fredsbevarande insatser. Helt naturligt, men också nödvändigt för de svenska officerarna. Hur bra är det att ha en dåligt samkörd styrka i utlandstjänst?

Jag deltog själv när Sverige för första gången på ca 100år gick över gränsen till Norge med en beväpnad styrka. Då skreks de från vänsterhålla om hur förskräckligt det hela var. Men vad gjorde vi? Ja vi övade oss i fredsbevarande åtgärder tillsammans med andra länder, vi kom varandra närmare och lärde av varandra, en mycket berikande upplevelse och inte det minsta skrämmande. Världen behöver mer internationell tjänst, inte mindre!

måndag, maj 23, 2005

Kristdemokratisk booom i bloggvärlden!

Var inte så länge sedan jag startade min blogg, men måste säga att jag kände mig relativt ensammen som aktiv kristdemokratisk bloggare. Men nu händer de grejer, länkar till de KD bloggar jag känner till nedan. säg till om jag glömt någon!

Högerspöket
Ny snygg blogg om det mesta i livet...
Jullans
Allt från trädkramande till skvaller, (Ny)
Långström
En ny blogg fast av ett i alla fall för mig känt namn. (Ny)
Roberts tankar
Verkar vara vad det låter som, blandade tankar... (Ny)
SuperSara
Blogg med bland annat inne och ute listor... men också mycket annat. (Ny)
Otidsenliga betraktelser
En blogg med otidsenliga betraktelser ;) (Ny)
Pontus Karlssons blogg
Nyheter, främst från kristdemokrater...
Peter Karlsson
Kristdemokratisk politik. (Ny)
Patric Rylander
Fd. (?) ledarskribent och kristdemokratisk politiker sedan många år... (Ny)
Andreas Olofsson
Kristdemokratisk politik... (Ny)
Khilströms fönster
Riksdagsledamot som ger sin syn på saker och ting...
Utblick Svensson
Gammal riksdagsledamot, bloggar ur från en kristen värdegrund.
Blogg ala lindström
Mycket kristdemokratisk politik blir de!
Landgren I riksdagen
Etik och politik...
Mia kommenterar
Allt från idrott till politik
Infidel
Den kanske just nu bästa bloggen i Sverige, här blandas skarpa seriösa analyser med oöverträffad humor... :)
Larry Söder
smått och gott från en omstartat blogg (?)

(Ska fixa in länkar på sidan senare)

Måndagsmorgon humor...

Gha så var de måndag igen... bara att bita ihop.

Lite humor underlättar alltid, här är två sidor som klart har fattat att även då saker går fel känns det lättare om man kan skratta lite åt dem.

Greenpeace page not found, utklipp: 1. The page may be extinct, like many whales, chimpanzees, and gorillas in the wild could be without your help.

En liftarens guid till galaxensida utklipp: Website Error Message 42, panic or don’t panic?

(tips från syrran) Enjoy...

söndag, maj 22, 2005

Dokument inifrån, fortsättningen

Tja, vad ska man säga... så klart är programmet vinklat, det syntes kanske framförallt då jag fick se inslaget på min kusin sjungandes från något som liknade en revy, en komedi... såklart inte värre än alla buskisar som brukar sändas på tv.

Men nu till det viktiga, efter att ha sett programmet vet jag inte om jag är så förvånad över regeringens hantering. Det är inte säkert att jag återger alla citat ordagrant men Margareta Winberg uttryckte detta. -Det är alltid en styrka för en regering att ha en stark organisation vid sin sida, man bekräftar varandra.

Vist ligger det i linje med sossarnas försök att styra alla institut och universitet genom att ha majoriteten av styrelsemedlemmarna där. Vi har på senare tiden också sett att man inte har problem att dra tillbaka utredningar från myndigheter till exempel nu senast utredningen om friskolor som inte passade.

Klädsamt nog tog Östros bestämt avstånd från att direkt lägga sig i vad universiteten ska ha för grundsyn (fattas bara annat). Men Margareta Winberg har andra åsikter, -Utbildningarna är väldigt strategiskt viktiga (läs de ska utbilda i det jag tycker). Apropå att forska fritt är stor men att forska rätt är större...

(För mer info om hur fri forskning blir svårare läs här och här.)

Jag förstår nu varför Persson ”lät henne gå”, Winberg var en politisk bomb. Det jag inte förstår är varför Winberg höll tyst när hon fick sparken för sina åsikter… men hon kanske föll tillbaka på mantrat, att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större och sen är det nog ganska skönt att bo i Brasilien...

ROKS då? Tja vad ska man säga, det där håller inte... så enkelspårigt att det är skrämmande, man skärmar av sig från andras åsikter, den ända vägen är det som gäller (inte helt överraskande från sossarnas sida). Men poängen med forskning är ju just att man ska ta till sig andras forskning och lära av den och bygga vidare på varandras upptäckter och lära av andras felsteg. Inte sätta på sig skyggällapparna och gasa på i maxfart, så fort att man inte ens om man ville skulle kunna analysera andra sätt att lösa problemet. Men har man inställningen som ROKS ordförande har ”män är djur” så kanske det inte behövs en så vid analys av problemet. Djur är ju trots allt lättare att förstå sig på än människor.

Professorn Eva Lundgren, hur kom hon dit? Man viste redan vad hon hade för påståenden... och nu då? Flera hundra satanistiska ritualmord, (som jag förstod det). Men utan bevis för ett ända... fakta är fakta detta går inte att förklara bort. Suck...

Forskare måste kunna motivera och argumentera för sin sak, detta brister helt klart här. Det finns så vitt jag läst några motiv för att låta denna forskning allena stå för all förklaring om genus och våld. Det finns ingen anledning till att tvinga på universitet detta synsätt, forskning måste klara av att stå på sina egna ben annars är den helt enkel för dålig. Därmed inte sagt att Genus forskning inte ska bedrivas, tvärt om det är viktigt att sådan forskning får utrymme att göra misstag och prova sig fram genom OLIKA modeller.

Det måste nog också sägas att kvinnojourer är viktigt och gör ett bra jobb. Som tur är finns också olika kvinnojourer med olika synsätt. Jag har tidigare nämnt detta och andra tankar kring ämnet... kolla gärna in dom!

Vem slår?
Dokument inifrån
ROKS-SKR
Vetenskapen om kön och vetenskap
Genus

Dokument inifrån 2

Så var det dags för den andra delen av dokument inifrån och granskningen av bland annat ROKS. Jag blev faktiskt chokad när jag såg första delen, uttalandena som gjordes från ledande personer var direkt skrämmande. När man såg dokumentären fick man en bild av ROKS som manshatande könskrigshetsande kvinnor som på fullaste alvar hävdade att satanism och offergåvor var utbrett i Sverige.

Detta känns ju helt klart vidrigt, men jag måste säga att jag själv har blivit intervjuad av ett liknande program, Glashuset. Det var väll ett av dåtidens större granskande program och just detta skulle handla om nedskärningarna i försvaret. Nu råkade det vara så att reportern (nu mera känd som förtroendefull reporter på tv4a) valde ut fel ställe för sina intervjuer. Han anlände till A8 och sista utbildningsåret på bandkanonerna, ett prioriterat förband. Så nedskärningarna drabbade inte oss snarare tvärt om, vi fick massa gammal ammunition att göra slut på. Men i programmet visades en annan bild upp, en bild som säkert stämde för militären i stort men inte för förbandet som beskrevs. Bilden snedvreds så pass så att det lät som om vi knappt fått skjuta ett enda skott artillerield.

Detta trots att jag vet att informationen gått fram eftersom bland annat jag själv blev intervjuad framför kameran (för tillfället som stf. plutonschef). Man kan säga att jag har viss erfarenhet av snedvridning av dokumentärer. Det har ju trots allt drabbat kristdemokraterna också, dessutom kort tid innan valdagen. Det kändes ju föga upplyftande när tv-kanalen fick be om ursäkt efter valet.

Men trots att jag vet att snedvinkling av denna typ av dokumentärer förekommer kan jag inte finna nog med orsaker som skulle kunna fria ROKS och dess högt uppsatta förgreningar. Det som sägs framförkameran är trotts allt sagt. Deras attityd var skrämmande, tack och lov finns det andra kvinnoorganisationer, och förhoppningsvis är det inte lika illa ställt på alla ROKS jourer som i Umeå.

En bra artikel som uppladdning inför kvällen finns att läsa på SvD Brännpunkt (pdf).

Mina kommentarer runt första programmet
Dokument inifrån
ROKS-SKR

lördag, maj 21, 2005

Ännu en opinionsundersökning

Fast den här gången var den bra genomförd, man kan tydligt se kvaliteten i den eftersom Kristdemokraterna gått upp från 5,2 till 7,3 procentenheter. Ett annat tydligt tecken på kvaliteten i undersökningen är att allians partierna drar ifrån vänstern ytterligare och drar ihop 51,8 % mot vänsterpartiernas 46,2 %.

Det har i bloggvärlden poffats mycket för att alliansen ska bli tydligare och svetsas ihop mer, till exempel genom gemensamma budgetförslag. Jag tror inte alls detta är nödvändigt än utan tror att partierna gör rätt i att vänta. Dels behöver partierna tid för sig själva, inte minst kd, för att förtydliga vad man står för inför nästa val. Dels tror jag effekten kommer att bli större om föreningen sker gradvis, svenskar är inte så speciellt intresserade av partipolitik och vi som är inne i grenen överskattar nog ofta betydelsen av utspel som sker lång tid innan valen. Nej en mer enad budget till hösten för att sen smälta samman utredningsgrupperna och forma en mer gemensam politik och kanske en gemensamlista vallista tror jag räcker. Alliansens små turnéer och gemensamma utspel är ändå mer än vad vänstersidan klarar av. Dock vill jag påpeka att man innan valrörelsen måste stå enade och fulknep som förekommit i föregående val får inte börja dyka upp!

Mp går starkt bakåt i undersökningen, detta till största delen beroende av att man har haft kongress och fått föra fram sin politik. Inga cirkusdjur och ett räntefritt samhälle var väll det som kom fram från det jippot. Det är också nu tydligt hur miljöpartiet som hävdar sig vara en gräsrotsrörelse glidit allt längre och längre ifrån sina rötter. Peter Ericsson partiets språkrör ger skarp kritik mot sina egna, för att vara oseriösa. Men går detta verkligen ihop när en av partiets paradgrenar är att beskylla andra partiet att stå för långt ifrån sina väljare?

Till sista, grattis Göran Hägglund detta är du värd. Folket har börjat se de folkliga i dig, och inte minst din humor!

Vetenskap och folkbildning

Tycker du astrologi, Homeopati, New Age, Antroposofi, Parapsykologi och UFO:s får för stor plats i nyheter, media och vår värld i övrigt idag? Tycker du det är osmakligt att vissa människor anser sig ha rätten att lura andra genom att åberopa övernaturliga fenomen? Då är föreningen Vetenskap och Folkbildning något för dig.

Vetenskap och Folkbildning står inte bara för avslöjanden av övernaturliga fenomen och dålig forskning, det finns också mycket intressant och rolig läsning om gammal och ny forskning där. Vidare kommer de också ut med ett antal mindre böcker där olika myter bemöts på ett engagerat sätt.

I senast nr av Folkvett, frågar man sig t.ex. hur det kommer sig att Uri Geller aldrig gör något övernaturligt trots att han påstår sig kunna detta. Vidare beskrivs också fjolårets två pristagare, årets folkbildare och årets förvillare.

Årets förvillare gick till Olle Johansson med motiveringen:
”För hans mångåriga, lika tvärsäkra som onyanserade varningar för allehanda negativa hälsoeffekter av elektromagnetiska fält. Olle Johansson får priset som en av de främsta representanterna för de alltför många forskare som, för att dra uppmärksamhet och medel till den egna verksamheten, sprider oro bland allmänheten genom att i massmedia presentera obestyrkta hypoteser som etablerade fakta. Johanssons egen forskning håller låg kvalitet.”


Årets folkbildare gick till någon inte mindre än Robert Ashberg med motiveringen:
”Han får priset för att han gjort något så ovanligt i svenska medier som att kritiskt granska otroliga påståenden. Aschberg har för en bred publik avslöjat vattenvirvlare, slagrutegängare, hästpratare, hästhårsanalytiker, s.k. medier och andra utövare av pseudovetenskap som simpla charlataner. Föreningen anser att hans insats är mycket betydelsefull eftersom massmedias vanliga attityd ger allmänheten en felaktig uppfattning om dessa fenomen.”


Föreningen har idag över 1600 medlämmar (mig inräknat). Och enligt mig bidrar den positivt till Sveriges folkbildning och står för ett roligt inslag i debatten. Gör slag i saken och bli medläm vettja!

fredag, maj 20, 2005

Star Wars Humor...

Tja eftersom det mesta gått åt hällvete idag så piggade detta upp rätt bra!
Politiskt korrekt? Inte det minsta...

Top 99 Actual Star Wars Lines You Might Hear In A Porno

Några smakprov...

Luke, at that speed do you think you'll be able to pull out in time?

Size matters not. Judge me by my size, do you?

Pull out Wedge, you can't do any more good back there!


(Tips av NA Svartbyn)

När staten slutar forska (kul)

En bild som känns passande för Sverige, ett land där företagen och inte staten står för det mesta av forskningen...Räkna med att jag återkommer om ämnet...

torsdag, maj 19, 2005

Ett klick för skogen!

Tre unga tjejer driver sidan ett klick för skogen, där du genom att klicka på sidan kan hjälpa till att bevara våran svenska ”gammelskog”. Ett mycket hedervärt projekt som inte var långt ifrån att ta hem årets miljöstipendium i Luleå i år.

Ändamål:
”Ett klick för skogen är en insamlingsstiftelse med syfte att förvärva skogsmark med skyddsvärd gammal skog med ändamål att skydda dess hotade djur- och växtarter, samt att i övrigt gynna forskning, friluftsliv, turism för nuvarande och framtida generationer.”


Gå in på sidan och klick vet ja! Du kan dessutom göra ett nytt klick varje dag... och har du pengar över så köp dig en tall!

Citat dags!

Ny Teknik står för ammunitionen.

”Jag lägger fram mitt pussel och utmanar er att lägga det på något annat sätt.” – Leif Pagrotsky kommenterar forskningspropositionen.


Känn på den en stund... så otroligt socialdemokratiskt, den enda vägen...

”Det är politiker med överallt som ska bestämma. Politiker ska bestämma utbildningen för blivande anställda hos oss. En verklighet som politikerna inte vet något om.” –Stefan Båverud, vd för Carbex.


Kan inte annat än hålla med, för mycket klåfingrighet hos politiker i allmänhet idag. (Ja jag sitter i en miljönämnd... jag kan garantera klåfingrighet!)

Jan Edling lät sig inte styras

Ni har säkert redan läst att Jan Edling på LO avgår efter att hans rapport som bland annat säger att många har sjukpenning eller förtidspension för att det inte finns jobb. Detta är ett samband som LO och regeringen inte vill ska komma upp till ytan innan valet.

”Vi i Sverige brukar berömma oss av att ha en internationellt sett låg långtidsarbetslöshet, men till skillnad från andra länder har vi en hel del andra statistiska utvägar, dit de som blivit över i strukturomvandlingen tagit vägen”, säger Jan Edling till DI.


Han kritiserar sedan Ams-åtgärderna (någon som inte håller med?!) och trycker på att bättre infrastruktur och mer forskning behövs.

”Varför ska man arbeta med strukturpolitik när man kan skälla på Riksbanken?”


”Arbetslivsminister Hans Karlsson har visserligen lyckats få ned utgifterna för den samlade ohälsan. Men det beror ju bland annat på att man fört över en dyrare åtgärd till en billigare, det vill säga sjuka och arbetslösa har blibit förtidspensionerade” fortsätter Jan Edling. (min fetning)


Jämför detta att gå i sjukpension med 64% av lönen med moderaternas förslag på att efter en tid gå ned till 65% av lönen. Förtidspensioneringarna har krympt allt lägre ned i åldrarna och vist låter det lite konstigt med pensionering vid 30?

Jan Edling ska ha en eloge för att han vågar stå emot maktaparaten!

onsdag, maj 18, 2005

Rolig Gratis Reklam

Är det inte underligt att det förekommer fler reklamer med djur? Hittade följande reklam på Let’s change people’s minds, en blogg om marknadsföring och beteendeförändring.

Hur som hälst är svag för djur, och reklamen var rolig... klicka på bilden...(vem har inte känt så på jobbet någon gång?)

Min eftermiddagslista

1. Ät glass
2. vet inte riktigt detta steg...
3. Enorma framgångar!

Sjukskrivningar igen

Som Peter Wolodarski i DN påpekar idag, finns det något mer att säga om den svenska sjukfrånvaron? Det mesta är förmodligen sagt och nu gäller det att underbygga analyserna med robusta fakta.

Bo Rothstein och Frida Boräng har gjort en intressant undersökning om rörligheten på den svenska arbetsmarknaden som med de nya fakta som presenterades på DN debatt igår ger något att fundera över.

LAS den svenske heliga kon som också jag förstår poängen med, man ska våga säga ifrån till sin arbetsgivare utan att vara orolig för att man blir nästa person som får gå. Detta skulle då alltså göra att man kände sig tryggare på jobbet. Men om detta inte gör att man känner sig tryggare på jobbet är reglerna lika befogade då?

Jämförelse görs med Danmark som har högre flexibilitet på arbetsmarknaden (inget först in sist ut) men där arbetarna ändå säger att de känner sig tryggare. Många sjukskrivna idag säger sig kunna gå tillbaka till arbete om de fick börja på en ny arbetsplats, men hålls till viss del tillbaka från en nystart av LAS.

Vinklad media

Hur kommer det sig att det inte skrivs mer om USA:s alla fel och brister här? Tja, av den enkla anledningen att det matas vi med i tv dagarna i ända ändå. Inför USA:s val fick den gängse svensken t.ex. bilden av att media i USA var extremt högervriden. Ja, det hade ju varit ok om det nu hade stämt!

Stockholm Spectator lyfter fram en amerikans media undersökning (som alla undersökningar inte utan brister) som visar att ca 68% av de tillfrågade i mediebranschen föredrog Kerry framför Bush (25% föredrog Bush framför Kerry).

Svenska journalisters partisympatier

tisdag, maj 17, 2005

Bloggundersökningen avslutad

Media Culpa har nu avslutat sin bloggundersökning, tyvärr verkar det som om det kan ta lite tid innan den är samanställd. Det ges dock iväg en liten appetizer... bra 0,8% av de 600 svarande bloggläsarna röstar på Kristdemokraterna.

SKANDAL!!! Ska detta föreställa den ”fria” bloggvärlden? VA?! Nej det här var illa, bloggvärlden är till och med mer snedvriden än svenska journalister! Nu blommar asfalten, anfäkta och regera era sötvattenspirater!

Jag kräver härmed att den allmänne bloggläsaren gör sin plikt för samhället och börjar rösta på Kd så vi genast kan råda bot på denna snedvridning!

Tack För Mig, Leverpastej!

Framtidsoptimism hos mp

Sitter här och väntar på att gå iväg och få en artikel granskad (nervöst). Klickade in mig själv på Roland PMs blogg där han skriver om mps senaste tapp i opinionsundersökningarna. Håkan Wåhlstedt mps partisekreterare gör tydligen analysen att deras nedgång i opinionen hör samman med de höga världsmarknadspriserna på olja.

Funderar lite och kommer fram till att jag inte hört någon miljöpartist påstå att priset på olja kommer att sjunka i framtiden, snarare tvärt om. Så partisekreteraren i mp spår alltså partiets undergång? Den munter Pellen!

Inga-Britt Ahlenius

Såg Rosenberg igår, ganska segt program även om de tog fart ibland kändes det mest som en lugn joggingtur. Högst betyg går ändå till Inga-Britt Ahlenius som satte lite liv i debatten, till synes orädd för vad hon sa. Hur många sådana personer finns det vid våra myndigheter och utredningar? Sådana personer som vågar stå upp för sin åsikt trots att regeringen försöker tysta dom? Man hör inte många i alla fall...

Ahlenius som med rätta kritiserat det svenska regeringssystemet fick ”avgå” eftersom det inte var välkommet från regeringen. Ahlenius har efter det blivit något av en idol för mig, eftersom hon rakryggat vågat stå för sin åsikt, en åsikt bygd på kunskap och erfarenhet.

För bra för Sverige?
Nu rankad som tredje viktigaste personen i FN...

Jusek
Lena Mellin
Boendeskatt
FN

måndag, maj 16, 2005

Naturlig onaturligt djup...

Kvällens citat hämtat från en favorit komiker...

Sponges grow in the ocean. That just kills me. I wonder how much deeper the ocean would be if that didn't happen. -- Steven Wright

Gener Ger Genus?

Perspektiv från en annan synvinkel, min kusin Jenny Westerstrand forskare vid samhällsvetenskaplig genusforskning Uppsala universitet kör nu en egen blogg. Intressant läsning, många bra synpunkter (fast jag inte djupläst bloggen precis). Men vad är det som gör Genus debatten så vriden? Personligen har jag mycket svårt för alla generaliseringar som görs, men de handlar ju inte om forskningen utan av den bild som framställs i efterhand.

Genusforskning känns naturligt, delar själv ”kontor” med en framtida ”genus forskare”. Vist är det viktigt att plocka fram information om hur samhället fungerar ur alla perspektiv. Jag tror dock att alla skulle tjäna på en mer fakta baserad debatt än den som nu äger rum... När får vi se något liknande Harvard debatten i Sverige till exempel?

Uppfostran påverkar givetvis utvecklingen av kön, men det är min fulla övertygelse om att inte endast detta påverkar våran utveckling. Detta är också så vitt jag förstått de flesta genusforskarnas utgångspunkt, men tyvärr inte allas. Tyvärr känns det som att avarterna hörs mest, dags att ta tillbaka initiativet?

ROKS – SKR (kvinnojourer)

Borde jobba men kan inte hjälpa det, blev så pass upprörd över vad jag såg i dokument inifrån igår (läs nedan). Efter några snabba sök på nätet verkar de dock som det finns flera och då också vettiga kvinnojourer. En sådan verkar då SKR – Sveriges Kvinnojourers Riksförbund vara, en mindre organisation än ROKS. Utan djupare analys har jag bland annat hittat följande som gör mig blad.

Yttrande gällande Slag i luften (en utredning om myndigheter mansvåld och makt)
”SKR är kritisk till de delar i utredningen där endast en könsmaktsförståelse av mäns våld mot kvinnor är ”godkänd”. SKR menar att en könsmaktsförståelse är viktig att ha som grund för att förstå mäns våld mot kvinnor, men ser flera maktdimensioner. SKR vill uppmärksamma grupper av kvinnor som är särskilt utsatta, t ex våldsutsatta kvinnor med funktionshinder. För att förstå och tolka det våld som män utsätter kvinnor för, måste ibland flera maktperspektiv komplettera varandra.”


Politiskt korrekt, men det är ju så de fungerar, för mer statistik om vilka män som främst slår kvinnor kan ni läsa här: Vem slår?

Jag kommer personligen agera för att SKR och liknande ges stöd i framtiden framför ROKS.

Intressant men onödigt

Om en man som rakar sig börjar uppe vid örat, så har ett skäggstrå vuxit en nanometer i samma stund som hyveln når hakan.


En inblick i vad nanoforskningen egentligen handlar om?

Via: Ny Teknik

söndag, maj 15, 2005

Dokument inifrån, ROKS

Är det sant? Vad var de jag såg? Är jag indragen i ett könskrig? Var programmet sjukt vridet?

ROKS - Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige påstår i alla fall att satanism är vanligt och att det pågår ett könskrig. Jag har funderat på vilken sida jag står, men jag har en känsla av att jag inte får välja egentligen... Jag är säker på att detta kommer behandlas flitigt framöver i bloggvärlden, har inte så mycket mer att säga nu... jag tror ju trots allt att kvinnojourerna kan göra gott. Att dom flesta inte är lika udda som deras ledare. Jag gissar också vidare att detta kommer få regeringen att vilja stöda kommunala inrättningar i stället för ROKS. Som sagt, dom ska väll få en chans att försvara sig...

Missade ni dokument inifrån? Se till att inte missa reprisen torsdagen den 19 maj kl. 16.25 eller lördagen den 21 maj kl. 12:30!

Tillsvidare läs här:
Våld och män?

Vetenskapen om kön och vetenskap

Och priset går till...

Patrick på Är isen hal? Sanda!

Svaret på gåtan nedan, vad får man om man deriverar en samhällsvetare? Är alltså...

Inget för det har ingen funktion!


… är man teknolog så är man ;)

Nattens gåta...

Angående ”matteproblemet” lite längre ned på sidan kan jag inte undgå att dra en liten teknolog gåta...

Vad för man om man deriverar en samhällsvetare?

(måste man skriva ut att det självklart inte ligger några värderingar i detta?!?)

Någon som vet svaret?

lördag, maj 14, 2005

Vetenskapen om kön och vetenskap

Dick Erixon uppmärksammade mig på uppföljningen av Lawrence H. Summers (rektor på Harvard) tal, som i korthet kan sägas ifrågasatte huruvida det finns lika många kvinnor som män med kapacitet att nå den yttersta toppen inom vissa områden. Det tog hus i helvete och man krävde Lawrence avgång, nu verkar det dock som om han får sitta kvar, och han var snabb med att replikera och förtydliga hans poäng i detta brev.

Något gott verkar dock ha kommit ur detta och nyligen ordnades något så udda som en debatt på skillnaden mellan män och kvinnors intelligens. Debatten går att läsa här, den är dock ganska lång så jag skulle föreslå att om man är intresserad laddar man hem videon på sidan.

Introduktionen till det hela anmärker på hur denna del av debatten länge har saknats, i alla fall ur ett vetenskapligt perspektiv. Man kan inte hitta det i tidningarna, inte heller kan man se det inom universiteten. Här måste jag hålla med och i Sverige känns det närmare dödstyst i frågan, varför?

Debatten startar sedan och vardera part får ha ett dryga 40 minuters inlägg med kort bemötande av varandras data för att sedan svara på frågor från publiken. Jag måste säga att både STEVEN PINKER som menade att det finns en skillnad mellan könen på detta område och ELIZABETH S. SPELKE som menade att det inte finns en sådan skillnad som kan förklara snedfördelningen av forskare på områden som fysik och ingenjörer vid Harvard hade mycket bra och underhållande föredrag (båda är professorer i psykologi vid Harvard).

För att väldigt kort försöka nudda vid vad som sades försöker jag koncentrera mig på de jag uppfattade som själva poängen, diskussionen om hur uttagningen till posterna sker. Man bör dock nämna att mycket annat berördes, som t.ex.

Hur vuxna ser olika på pojkar och flickor då dom är små oavsett om det överensstämmer med verkligheten eller inte. Att man ibland uppvärderar egenskaper ifall de förknippas med en man. Man uppvärderar till exempel en medelmåttigt skriven ansökan mer om det är ett manligt namn under den än om det är ett kvinnligt namn under den.

Båda berörde att barn troligen är väldig lika oberoende av kön i början men ju mer åren går blir könsskillnaderna tydligare. Man berörde också kvinnor och mäns olika prioriteringar i livet, män tenderar att satsa mycket hårdare och ta större risker än kvinnor till exempel. Något som givetvis spelar in i hur långt man tar sig senare.

Allt detta utan att en tydlig slutsats om vad forskningen verkligen har kommit fram till, det verkar som det finns en hel del kvar att ta reda på. Något som dock är svårt eftersom stora kontrollgrupper krävs för att kunna hitta skillnader i den här typen av forskning.

Nå ja åter till själva kärnan, skiljer sig män och kvinnor åt? Ja det var båda eniga om, i alla fall var det så jag fattade det. Män har en mer utvecklad ”intelligens” än kvinnor på vissa områden och kvinnor har en mer utvecklad ”intelligens” än män på andra områden. Frågan blir då, är detta avgörande för denna typ av forskning? Argumentet som Steven främst framhöll var att det är troligt att denna typ av forskning kräver en högre kapacitet i rumsligt tänkande. Och att eftersom det finns fler män som besitter den förmågan skulle det också finnas fler manliga professorer inom dessa områden.

Invändningen mot detta från Elizabeth var att vi inte har något bra sätt att mäta vad som krävs för forskning inom dessa områden. Alltså att uttagningssystemen dels var felaktiga och att det inte var säkert att det just är denna förmåga som är avgörande för forskare. I början av debatten klargjorde båda personerna att män och kvinnor i snitt är lika ”intelligenta” (för att förtydliga detta). Elizabeths menar alltså att om synen på vad som krävs och vad som är bra för forskningen inom dessa områden förändrades skulle inte forskningen försämras. Kvinnor kan genom andra mattematiska förmågor dra andra lika bra slutsatser. (det var i alla fall så jag förstod det.)

Utan att bli alltför långrandig får man väll säga att man varken kan säga bu eller bä i denna debatt. Jag personligen fastnade dock mer för Stevens argument, det verkar finnas samband mellan dagens sätt att mäta kapacitet och vad man senare presterar i livet. Jag tror dessa förmågor också med fördel används inom teknik och fysik området.

Till sist vill jag säga det som båda professorerna tydligt påpekade, detta är varken svart eller vitt och man ska aldrig föra ned dessa resonemang till enskilda personer. Det är också så att kvinnor varit orättvist fördelade under mycket lång tid i vårt samhäller och att många av dessa orättvisor fortfarande finns kvar.

Whoops, Expressen...

Ja, jag är skyldig... jag har börjat läsa tidningen igen. Jag tror dom har något på gång med den där bloggen, de är ju så många att någon av dom måste falla en i smaken och rent automatiskt blir de ju att man kollar igenom åtminstone någon av de andras också. Själv har jag fastnat för Per Svenssons blogg och med bara några klick har jag ju läst de andras också...

Nu har jag upptäckt att jag fastnat på Pers blogg också. Det handlar om projektet flicka och hur sossarna skapar allt fler myndigheter som går deras tjänster. Måste dock säga att när jag fick höra om skolverkets rapport idag fick upp hoppet om att fler innan valet kommer våga gå emot sossarna i sina undersökningar. Självklart ska vi ha betyg tidigare i skolan, jag är säker på att det fått mig att plugga lite hårdare där det behövdes. Gravt understimulerad rekommenderade mattelärarna mig att läsa allmän matte, 5års civilingenjörsstudier och 1års forskning senare har jag upptäckt att jag egentligen inte har specielltsvårt alls för matte.

Men så såg jag nyheterna och blev tveksam igen. Ett reportage om Per Bill (moderaten som blev anmäld för våld mot tjänsteman) där man länge intervjuar vakten som tappade sitt jobb för felaktigt ingripande, men utan någon chans till kommentar av Bill eller någon som har försvarat denne. Ett helt ensigt svartmålande utan att man får höra båda sidor, utan att man får höra vad som har hänt. Ett dåligt nyhetsinslag är väll det minsta man kan säga, även om Bill uppträdde illa illa... HAX har tagit upp en kan tyckas än värre vinkling här.

Finns det inga mattefreaks i bloggvärden eller var problemen för uppenbara!?!? Lite kommentarer på ekvationen nu tack!

fredag, maj 13, 2005

Något att irritera sig på!

Har irriterat mig på denna uppställning en stund nu, hittar faktiskt flera saker att irritera mig på! Men är lite nyfiken på vad ni där ute irriterar er på i detta ”ekvations” system. Så jag inte går runt ensam och irriterar mig utan också får höra vad andra irriterar sig på!

a=b

ab=b^2

ab-a^2=b^2-a^2

a(b-a)=(b-a)(b+a)

a=b+a

a=a+a

1=2

NSD om Bloggning

NSD har idag en krönika om bloggning, mest om fenomenet i allmänhet. Ganska tandlös må jag säga, men kul att tidningarna här uppe också börjat uppmärksamma det hela!

Via ögonblick i norr

Bloggundersökning

Media Culpa gör en bloggundersökning. Det vore kul om så många som möjligt gick dit och svarade på några sabba frågor, det tar inte lång tid och den är anonym...

torsdag, maj 12, 2005

Växthuseffekten, en hård vecka för ”skeptikerna”

Först släpper the Royal Society en guide med fiktioner och sanningar om växthuseffekten där de vanligaste påhoppen bemöts. Sen får en av de främsta skeptikerna på nöten i the Guardian och blir efter det totalt överkörd i en debatt i engelsk TV. Sen Som om detta inte vore nog slås McIntyre och McKitrick på fingrarna igen angående deras ”tweakade” klimatmodell och *hockeyklubbsmodellen *(det blir varmt varmt om vi inte slutar släppa ut växthusgaser) ges än mer stöd.

Stöter ni på bloggar med junksince.com loggor kan ni ju passa på att påpeka detta och fråga om dom har någon aning om vad hur växthuseffekten fungerar.

EU och Stockholm

Ett kul citat ur dagens NyTeknik:

”Stockholm tillhör de städer i EU som har den smutsigaste luften när det gäller partiklar. Lyckligtvis är vi med i EU och eftersom luftföroreningarna är otillåtet höga enligt EU-standard tvingas Stockholm göra något åt saken.”
- Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska Institutet i sitt privata nyhetsbrev.

onsdag, maj 11, 2005

Besprutade grödor eller ”ekologiska”?

Svaret är inte helt enkelt, det är dock enkelt att skriva under på att många bekämpningsmedel i U-länder aldrig skulle få användas i Sverige, något värt att tänka på när man står och handlar.

Här har ni dock en mer humoristisk reklamfilm för det jag tror vi skulle kalla ekologiska grödor. Klart värd att se oavsett var man står i frågan.

Missa inte klassiker som:
-Det där är ingen måne, det är dödsmelonen!
I The Grocery Store Wars med the organic trade association...


(Ytterligare ett tips från syrran!)

Prostitutionen ökar i Kina

SvD har haft en bra artikelserie om Kina och i senaste krönikan tas prostitutionen upp. Kina håller på att bli sexualiserat och det märks, det var framförallt till massage ställen inkastarna fans, inte till barerna. Barerna var i stort sett icke existerande i Peking, men det fans en ”bargata” vi letade oss till efter någon dag. Nu hade vi i och för sig redan innan stött på män som erbjudit billig massage, men ingen annan stans var det lika tydligt som här.

Efter att ha klivit ut ur taxin, glad att man överlevt ännu en vansinnesfärd, iklädd en billigt inköpt kostym skjorta och jeans är det första man får höra. SIR sir, want massage? No, no just looking for my friends. Erbjudandena blev mer och mer ”privata” tills man gick därifrån. Jag är dock tveksam till att man kan prata om någon sexturism i Kina, trotts allt var de väldigt få vita där vi rörde oss. Man kände sig lätt utstirrad. En smått surrealistisk upplevelse, för det var inget jag väntade mig då jag åkte till Kina. Inte heller ser man någon öppen prostitution, det får en helt klart att fundera på om inte ”regeringen” har ett finger med i spelet. Jag har mycket svårt att kunna tänka mig att det skulle kunna fortgå som de nu gör annars.

Vi lyckades stöta på ett par svenskar från samma stad (vad var odsen på det?). Tre tjejer som besökt ett av dessa massage ställen i tron om att det var just det, massage det handlade om. Måste säga att trots det sorgliga i de hela skrattade jag när dom berättade hur de fick panik när de insåg vart dom hade hamnat och vad de erbjöds. Då gällde de att snabbt rycka med grejerna och ta sig ut. ”massage” erbjuds alltså till båda könen i Kina...

Mer om Kina resan

HA HA HA!

En klassisk historia så här på morgonen piggar alltid upp.
Tydligen sagt i rättssalen...

-Doctor, before you signed the death certificate, did you check for a pulse?
-No.
-Did you check for blood pressure?
-No.
-Did you check for breathing?
-No.
-So, then it is possible that the patient was alive when you signed the certificate?
-No.
-How can you be so sure, Doctor?
-Because his brain was sitting on my desk in a jar. But now that you mention it, it is possible that he could have been alive and practicing law somewhere.

(Tipsat av syrran)

tisdag, maj 10, 2005

Riktig Junk science!

Nyligen publicerade New Scientist ett brev från David Bellamy som i detta påstod att 555 av 625 glaciärer växer. Detta skulle betyda att växthuseffekten (jordens uppvärmning) starkt skulle ifrågasättas. Men vart kom siffrorna ifrån, existerar de ens?

Svaret på frågan togs upp i dagens Guardian, där man... tja... där man helt enkelt inte kan hitta någon källa, utan det mesta tyder på förfalskning och påhitt. Inte helt oväntat har siffrorna också dykt upp på sidan junkscience.com som verkligen börjar göra skäl för sitt namn. För att citera World Glacier Monitoring Service om glaciär tillväxten ”this is complete bullshit”.

Junkscience.com har förövrigt börjat bli populär som länk på bloggsidor oftast på bloggsiodor som inte har en aning om vad problemet handlar om eller själva är insatta i fenomenet.

Vist finns det mycket kvar att reda ut angående växthuseffekten men nästan allt tyder på att man är inne på rätt spår. Läs gärna artikeln, det är den värd!

Homosexualitet biologiskt betingat?

DN har idag en artikel om forskare från KI som gjort experiment med feromoner som visat på att homosexuella mäns hjärna reagerat på samma sätt som heterosexuella kvinnors hjärna och då inte på samma sätt som heterosexuella mäns. Detta stöder då tesen att homosexualitet kan vara biologiskt betingat. Det var för länge sedan jag läste biologikurser för att kunna göra någon vidare analys, men förhoppningsvis kan det få en del pastorer att tänka "rätt"...

Undersökningen har tydligen väkt stor uppmärksamhet i USA.

Ge lärarna större befogenheter

Det är ju de jag har sagt länge nu... Varför får lärarna inte ta av stökiga elever irriterande objekt om till exempel mobiltelefoner? Det finns flera inbyggda fel i klassrumsundervisningen, något som vi pratat om tidigare i bloggen. Nu visar senaste nät -undersökningen på DN hur långt det har gått, även om man ska ta nät-undersökningar med en nypa salt så kan man inte förneka tyngden i denna...

Borde lärare ha större befogenheter att hantera stökiga elever?
Ja 95% (7848)
Nej 3% (282)
Vet ej 2% (169)

Totalt antal röster: 8299

Kärnkraftens farlighet överdriven

Ett mindre utsläpp har skett i England, detta är naturligtvis alvarligt även om vi inte vet om det har någon som hälst effekt på människor. Det är en av fördelarna med kärnkraften, efter olyckan i Harrisburg (som drabbade väldigt få människor) så omges Kärnkraftindustrin med en stor säkerhetsapparat (med undantag av vissa österländska). Vad händer om vi avvecklar nu? Förutom att det blir mycket dyrare el så måste vi ersätta med kraft från öst, och skitig och osäkrare sådan.

Jag hinner inte skriva mer ingående om detta nu men här nedan följer ett äldre stycke som visar en liten annorlunda bild av kärnkraften.

Det finns flera seriösa undersökningar som försökt jämföra riskerna med olika energikällor. Alla har kommit fram till att kärnkraften är åtminstone en av de absolut minst farliga, både för miljön och för människors hälsa. Jämför man t.ex. Naturvårdsverkets beräkningar av antalet cancerfall från nuvarande vedeldning med SSI:s beräkningar av konsekvenserna av Tjernobyl i Sverige, så kan man konstatera att vår nuvarande vedeldning i hälsorisker motsvarar åtminstone en Tjernobylolycka om året för Sveriges del. Jämför man WHO:s beräkningar av de akuta dödsfallen p.g.a. svavelutsläpp i Europa med de totala konsekvenserna av Tjernobylolyckan så skulle enbart svavel utsläppen motsvara en Tjernobylolycka vart tredje år.

måndag, maj 09, 2005

KDU och framtiden

Känner mig faktiskt lite lättad efter att ha läst följande kommentar i bloggen;

Oroa dig inte för KDU och biståndet! När vi i helgen röstade ang om vi skulle skriva "minst 2%" eller "1%" vann det förstnämnda och det som KDU drivit länge med en närmast förkrossande majoritet. Och med Ella som ordförande kommer vi också kunna driva dessa frågor med kraft. Vi är många i KDU som inte förstår hur man vill vara med i vårt förbund när man inte vill ha bistånd. Syskonskapstenaken kräver att vi tar ansvar för varandra och prat om att bara se till oss själva och stänga gränser har naturligtvis inget i kristdemokratin att göra. /.../

/Julia Forssmed förbundsstyrelseledamot KDUOm det är något ungdomsförbund som ska klara av att reda ut oenigheter tror jag det är KDU. Det ser nu ut som man tar ett tydligt avstamp in i framtiden och verkligen står upp för orden;

Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter…

Stoppa porren!

Aldrig på detta sättet!

Är det någon som längre tvivlar på att den vänsterextrema feminismen gått över styr? Detta orsakades bland annat av personer som kände tillhörighet i Socialdemokraternas feministas. Feminstas grundare går dock tack och lov ut och fördömer handlingarna.

- borttaget pga önskan


lördag, maj 07, 2005

Bland Blommor och Bin

BBB? Nej men djur är för härliga ibland, nedan följer några av de roligaste snuttarna...

Enda anledningen till att skaffa katt enligt mig, är deras tabbar. Vist kan dom vara gulliga men på tok för ososiala...
Roliga Katter

Nej hundar är bättre, även om de här är lite väl hårda jyckar så förblir hunden husdjur nr1.
Hundar

Apor är smarta djur, kanske ligger några år efter i utvecklingen. Den här apan verkar ha fastnat på 70-talet...
APA!

Det gäller att hålla byxorna uppe, tja vi är väll djur vi också egentligen...
En åsna på grönbete

Mer nedanför bältet humor, tror ni dom vet att dom blev filmade?
Naturligt

En fågel som kan moonwalk! Ja vad gör man inte för att imponera på tjejerna?
Manakin

Min favorit, undrar hur lång tid det tog att träna upp den här fågeln?
Einstein

Nu är det i alla fall dags att gå ut med hunden!

(en dalmatiner)

Svimmande getter

För sjukt för att vara sant! Detta är helt klart inte ett fall av det ”naturliga” urvalet...

Fainting Goats
(Obs, filmsnutt)

Alla som har en förklaring på fenomenet måste kommentera!
(Tips, E-Liten)


*--- uppdatering ---*

Det ryktas om att getterna blev adlade till detta beteende för att så att säga, ta en för laget, om vargen skulle dyka upp. Ett otacksamt jobb kanske, men någon måste väll göra de?

fredag, maj 06, 2005

Anders Wijkman har fått ansvaret för klimatfrågan i EU-parlamentet

Huvuduppgiften är att utarbeta europaparlamentets förslag till vad som skall komma efter Kyotoprotokollet och vilken riktning EU skall ta.

Wijkman (Kd) har länge varit ledande i klimatdebatten, både på hemmaplan och i EU, det känns skönt att han får ökat förtroende.

”Eftersom EU bara totalt svarar för 14% av utsläppen av växthusgaser måste en huvuduppgift vara att påverka resten av världen i rätt riktning. Tre länder är viktigare än andra, nämligen USA, Kina och Indien.” -Wijkman


Det finns redan stater i USA som är frustrerade på att USA inte deltar i arbetet, förhoppningsvis kan man förändra bush inställning i den här frågan.

Wijkman nämner också vikten av förnybar energi och ser möjligheter med export av ny teknik.

Ella vann!

Ännu en knapp seger! Med siffrorna 79-76 valdes Ella Bohlin till KDU:s ordförande. Efter att ha läst några ytterligare artiklar om vart hon står så är jag glad att hon vann. Hon är tydlig i att inte blanda ihop religionsutövning och politik. Hennes ”liberalare” syn på världen välkomnas, hoppas bara hon kan ena trupperna nu!

Kul med en kvinnlig KDU ordförande! Grattis Ella!

(vet dock inte än om Erika Josbrandt kom in i styrelsen)

Ny KDU ordförande

Jag önskade att den gamla styrelseordföranden Erik Slottner hade fått sitta kvar. Nu är så inte fallet och det verkar som om det är full strid i KDU igen. Charlie Weimers och Ella Bohlin slåss om ordförande platsen. Charlie som tyvärr var med i förbundet Engelbrekt då han var 18 år, stöter på en smutskastningskampanj från bland annat bloggen Världen idag. Vist det ingen bra sak att ha lik i garderoben men vem gjorde inte dumma saker då man var 18 år? Den anonyma bloggen gör också ett försök att koppla den nya medlemmen Dag Elfström till Weimers framgångar. Det känns lite väl långsökt... Men om så skulle vara fallet ser det verkligen mörkt ut för KDU. Dag vill bland annat slopa allt bistånd till U-länder mer behöver jag inte säga, han har helt enkelt inget i KDU:s ledning eller dess närhet att göra. U-länderna har stort behov av bistånd, inte minst när det gäller tekniksprång och miljöarbete.

Motkandidaten Ella Bohlin har också hon lik i garderoben, i alla fall från min synvinkel. Ella som tidigare var aktiv i Livets ord kommer få höra det om och om igen i media, och det klingar lika illa i svenskars öron om inte värre än Engelbrekt. Fast det vore fel att döma personen utifrån detta och Ella har inte vad jag har sett gjort något försök att blanda ihop religion och politik (något som är livsviktigt att inte göra för Kd). Hennes försök går så långt att hon inte vill svara på frågan om homosexualitet är synd när expressen frågar henne. Detta tror jag dock bara är dumt, journalister drar då givetvis än högre växlar av uttalandet och målar på bilden av homo hatande ungdomsförbund än mer (trots att vi nyligen hade en homosexuell ordförande). Säg då i stället att rakt ut att religion inte har något med politik att göra och förklara det tydligt (även om journalisterna kommer att vrida på detta också). Sen kan man tycka att så enkla frågor borde kunna ge ett snabbt, Nej självklart tycker jag inte de, från ett Svenskt politiskt ungdomsförbund. Men jag måste ändå säga att det vore kul med en kvinna som ledare för KDU.

Som om inte detta vore nog så har det skett motnomineringar på alla poster i styrelsen, det gör att min favorit och kollega i Luleå Erika Josbrant inte heller sitter säkert. Förhoppningsvis blir hon invald i styrelsen ändå.

Jag måste nog säga att jag själv inte är så insatt i vart de olika kandidaterna står och får avsluta med att jag hoppas att de kan enas och att ingen av ytterligheterna tar över. Och inte att förglömma, om Kd ska kunna få större inflytande i politiken gäller det att tydligt visa att politiken man för inte har något med religionsutövning att göra.

torsdag, maj 05, 2005

Tjong Fjong en variant på feng shui...

Fick denna länk om Tjong Fjong en småkul ironisering över feng shui, efter mitt utspel mot NSD. Kolla gärna in den!

Ett utdrag:

Speglar placeras med den speglande sidan mot väggen för undvikande av obehagliga överraskningar.

Mattor placeras med hela ytan i direkt anslutning mot golvet.

Placera akvariet i garaget. Energiflödet mellan stora hårda bilar och små mjuka fiskar stimulerar kraftfält och currylinjer

Vad är en blogg?

Nu när SvD och Expressen startat bloggar har de ”riktiga” bloggarna börjat bli upprörda. Den mesta upprördheten går ut på att man inte kan lägga in kommentarer på dessa bloggar, men samtidigt säger sig de flesta ha förståelse för detta, eftersom dom skulle bli sönderspammade. Jag har också full förståelse för att de inte tillåter kommentarer, men jag tycker det är tråkigt. Men nu åter till frågan, är de inte bloggar om man inte får kommentera? Jag tycker det i alla fall och vem får avgöra vad som är blogg och inte?

Ur Nationalencyklopedin:
blogg (från eng. weblog), webbjournal, webblogg, personlig och öppen dagbok på webben. Man kan även se begreppet som ett mellanting mellan personliga kolumner i dagstidningar och dagböcker. En typisk blogg innehåller iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser, länkar till intressanta och aktuella webbsidor m.m. Bloggar publiceras genom att man uppdaterar en webbsida, via e-post eller via en kombination av dessa. Det finns speciell programvara för att skriva bloggar och även webbplatser som ger stöd för att skapa dem. Metablogg används som begrepp för bloggar som består av andra bloggar.

Själva funktionen att publicera personliga dagböcker på webben har funnits länge; ordet blogg tillkom först i slutet på 1990-talet.

Inte för att nationalencyklopedin bestämmer men jag håller med den och vist är tidningarnas bloggar bloggar och säkert några av de allra största och mest inflytelserika.

Debatten påminner mig lite om början av forskarutbildningen, ”definiera forskning”. Ingen enkel sak och man kan väll i huvudsak säga att det är framtagande av ny information, och att definitionen i stället blir bra och dålig forskning. Ungefär som med bloggarna, dom ser olika ut, så många regler finns inte en del är bra och andra dåliga.

Vad avgör hur bra en blogg är? Jag kan inte komma på något bättre mått än antalet ”unika” (olika) besökare. Så jag har lite att jobba på själv!

Det är humor det är humor det är humor...

En liten replik till allt bloggande!
(En svår balansgång!)


(klicka för större bild)

(och en ursäkt till att prova lägga upp bilder)

Trög morgon?

Fick detta i mejlen i morse... ”the oops list” ...vist en del bilder är gamla men många osedda, rekommenderas varmt!

onsdag, maj 04, 2005

Feng shui i NSD

Det är få saker som retar upp mig lika mycket som vriden eller falskstatistik, men ovetenskapliga påhitt i syfte att tjäna pengar gör det.

Mauritz Magnusson skriver i NSD:s bostadsbilaga om feng shui och dess förträfflighet. Artikeln präglas av en mycket positiv grundsyn av feng shui i stort sett inga ifrågasättanden alls görs. Bland annat får vi lära oss att

”Gröna växter lär ta hand om elektromagnetisk energi och bör finnas vid varje dataskärm..”

”Den höga lampan dämpar vass energi från ett utstickande hörn.”


Artikeln pratar mycket om energier utan att ge någon som hälst förklaring i hur dessa skulle fungera. Man skulle kunna kalla det en jättereklamartikel som drar nytta av osäkra och ovetande kunder. Det poänger med feng shui, till exempel hur olika färger kan påverka en människa men detta har inget med gamla kineser att göra.

Det är trist och tråkigt att NSD sjunker till denna kvällstidningsnivå. Kan man ha trovärdighet som tidning samtidigt som man förespråkar feng shiu? Förhoppningsvis svarar NSD på mitt mejl och förklarar sig.

Mer citat

Hans Karlsson bjöd på en goding i gårdagens debatt. Der lät ungefär så här när han blev pressad på om socialdemokraternas jobb-politik var ett misslyckande...

Reportern: Är det inte ett misslyckande?
H. Karlsson: Nej det är inte ett misslyckande, men det är för dåligt...


Är det en halv Freudiansk pudel?

tisdag, maj 03, 2005

Mer humor...

Ett skratt underlättar alltid och aftonbladet får mig allt som oftast att ettdera skaka på huvudet eller skratta. Nu har dom bjudit på följande...

”Tandläkarna ska bli billigare” Göran
Persson lovade ny tandvårdsreform för
unga under 30. "


Jag tror jag är ett gränsfall... 28 år men ibland känner jag mig förbannat gammal!

Hittat på Avigsidan.

Dagens Citat

Hämtar vi från spelet Discworld...

" Just because I´m afraid of the sound of cornflakes, it doesn´t mean that I can't be a serialkiller"


Ibland har man mycke och göra ibland har man än mer... då underlättar små lustigheter!

Irak vill inte ha demokrati...

Eller hur var det nu? Johan Norberg har en mycket bra artikel i DN idag, som handlar om Irak och våra (vänsterns) fördomar om landet.

Ok kriget bröt ut, jag gillar inte sättet de hela skedde på men nu är det ett faktum. Varför ska det vara så svårt att stödja USA och Irakiska folket till en demokrati? Varför är det så svårt att kalla de avskyvärda terrordåden för vad de är och inte försöka göra det till en befogad motståndskamp? Nej, i mina positiva stunder tror jag att det handlar om populism. I mina onda värre än så, då tror jag det handlar om rent hat.

måndag, maj 02, 2005

Nya data om jordens energiobalans (global uppvärmning)

NASA:s James Hansen med flera publicerade nyligt en artikel i Science som visar på hur jordens energisystem kan vara i obalans. Artikeln går igenom data som visar hur jorden absorberar mer energi än den släpper ifrån sig.

Det hela bygger på att en viss mängde absorberad energi ger en viss höjning i medeltemperatur på jorden. Genom att relatera till tidigare temperaturer och temperaturökningar i hav och land kommer man fram till att jorden absorberar runt 0,85 W/m2. Man har också genom studier kommit fram till att jordens medeltemperatur stiger med ca 2/3 grader C. per W/m2 som kommer utifrån och ”hålls kvar” av växthuseffekten. Jordens temperatur har stigit ca 0,6 grader det senaste århundradet, vilket motsvarar ca 1 W/m2 bidrag från växthuseffekten. Vilket innebär att av beräknade växthuseffekten blir det över ca 0,8 W/m2. Genom mätningar och beräkningar av vattentemperaturen har man sett att denna värmts med motsvarande temperatur. Detta skulle betyda att jorden har en eftersläpning i temperaturökning och att ytterligare ca 0,6 graders höjning av jordens medeltemperatur kanske kan väntas när havet börjar avge den lagrade värmen. Undersökningen kanske främst ska ses som en validering av tidigare data, och inte en helt ny information...

Denna uppvärmning av vattnet ger oss mer tid att agera, men den bidrar också till att växthuseffekten inte gör sig känd lika snabbt. Vilket i sin tur kan bidra till att vi (om vi vill) agerar för sent för att stoppa till exempel smältande isar och havsnivåhöjning eller utbredande öknar.

Författarna går också igenom osäkerheter i modellen, där kan bland annat osäkerhet i hur aerosoler i framtiden kommer att påverka energibalansen. och viss osäkerhet om hur stort kvarhållandet av energi är i förhållande till jordytans temperaturökning...

Världens bästa Science center i Luleå

Kul när det går bra och världsbäst är ju inte helt fel!

Vid världskonferensen för science centers och tekniska museer i Rio de Janeiro i april 2005 valdes Teknikens Hus i Luleå till "Världens bästa lilla science center"

Läs mer HÄR .

söndag, maj 01, 2005

Kd störst på 1:a maj!

Oj! Det hade jag faktiskt inte väntat mig. Kd tog hem spelet och blev det största första maj tåget i Uppsala. Det var förste vice ordförande Maria Larsson som talade och parollen var rättvisa och valfrihet inom barnomsorgen.

Jag vet inte exakta siffror, men har hört att det skall ha varit ungefär dubbelt så stort som socialdemokraternas. Och stackars Lars Ohly som fick tala inför ett halvtomt torg.

Vindarna håller verkligen på att vända!

1:a maj

Reflektioner till tre demonstrationer jag kunde skrivit under på...

1:a maj känns för mig lite granna som hyckleriets stora dag. Fackpamparna och Sveriges maktelit (socialdemokraterna) går ut och demonstrerar mot den politik de själva driver.

Jag har dock observerat tre plakat jag skulle kunna ”tåga under”.

1. De apatiska flyktingbarnet, att inget gjorts tidigare är för mig en gåta. Har man makten och så tydligt ser att någonting är alvarligt fel måste man agera inte bara tillsätta utredningar och gömma sig.

2. Det är nu ungefär ett år sedan Göran Persson gick ut och varnade för ”social turism” och då menade han inte att trevliga f.d. kommunistiskt förtryckta människor skulle komma till Sverige för att turista och socialisera sig. Nej hela poängen gick ut på att människorna i den nya delen av EU skulle springa över gränsen för att utnyttja det svenska välfärdssamhället. En miljon kronor är allt som betalats ut, löjligt lite pengar i sammanhanget. Nej är det någon som utnyttjar välfärdssystemen är det vi själva. Sluta spela på populismen Göran Persson.

3. Mer jobb, arbetslösheten är på tok för hög i dagens Sverige. Om vi ska kunna driva en välfärdspolitik har vi inte råd att ha över en miljon Svenskar i arbetsförålder utanför arbetsmarknaden.

Lyssnade du Göran Persson?

Sakta men säkert...

Kul med fler besökare på bloggen! Under den senaste månaden har inte mindre än 2 000 unika besökare hittat hit, varav dryga 700 sista veckan. Känns kul att fler äntligen läser bloggen och jag hoppas ni fortsätter! Det känns inte så dumt med tanke på att detta projekt är nystartat. Det är också kul att se att andra bloggar besöks flitigt, Erixon rapporterar nu om nytt besöksrekord med över 30 000 unika besökare den senaste månaden.

Det har spekulerats i huruvida bloggarna kan få en effekt i valet 2006. Detta är jag något tveksam till, det skulle i så fall vara bloggar som Erixon, Stockholm Spectator eller Johan Norberg. Kanske finns det också andra som kan få betydelse men det verkar finnas ett glapp där efter... Någon jag missat?

Hur som hälst tycker jag bloggarna bidrar med en välkommen nyansering av politik och nyheter. Själv driver jag bloggen av endast två anledningar, Maktskifte 2006. Jag är så innerligt trött på sossarna speciellt här uppe i norr så när tiden är knapp och livet känns hårt drivs den på ren och skär ilska! Men också för att det blir enklare att reflektera över lokala händelser, och kanske framförallt enklare för norrbottningar att se vad jag står för (om dom vill) inför valet 2006.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...