söndag, augusti 28, 2005

Stryktipset

Det hade tydligen smugit sig in några smärre fel när jag angav den rätta raden i lördags! Men 10 rätt får väll ändå anses som godkänt? Detta ger nu ett snitt på 10 rätt so far... för att inte prata om de 22 kronorna jag van!

Sunderland svek mig, trist trist att det går så trögt för hjältarna. Det är helt klart att det kommer bli en tuffe säsong men än har jag inte gett upp hoppet! Mest överraskande var nog Evertons förlust, det lilla jag sett av laget tycker jag har övertygat. Det är tidigt på säsongen och många matcher att se och lära av finns kvar... som Eric Cartman skulle sagt, SWEEET!

lördag, augusti 27, 2005

Kul när länkar sprids

En liten sammanfattning av vad jag skrivit om växthuseffekten. Tänkte det kunde vara på sin plats med en sådan nu, inte minst eftersom jag upptäckt att länkarna spridit sig till diverse forum, Kul! Mer kommer säkert...

Är variationerna naturliga?

Några argument bemöts

Vad säger merparten av forskarna?

Lite tankar

Stryktipset

Så har jag klarat av första delen av stålbadet och slappnar av med stryktipset och en öl! Här har ni den rätta raden:

1) Tottenham - Chelsea X2
2) Fulham - Everton 2
3) West Ham - Bolton X2
4) Aston Villa - Blackburn 1
5) Manchester C - Portsmouth 1
6) Wigan - Sunderland X2
7) Leicester - Luton 1
8) Cardiff - Wolverhampton X2
9) Sheffield U - Coventry 1
10) Burnley - Derby X2
11) Southampton - Crewe 1
12) Norwich - Leeds 12
13) Crystal P – Stoke 1

torsdag, augusti 18, 2005

Moral-Politik

Kul grej! Ett test på vem man skulle rösta på moralpolitiskt... i USA då förståss. Det visar sig att jag mest liknande Kerry av president kandidaterna och att forna president som stämde bäst in på mig var Jimmy Carter. Jag verkar ligga ganska i mitten på skalan med något fler till höger om mig än till vänster...

Ligger runt moderat liberal och moderat konservativ på skalan.

Tips av Svartbyn!
(bloggen ligger lågt till den 25aug)

lördag, augusti 13, 2005

Endast Kristdemokraterna kvar?

Kan det vara så att det snart bara är kristdemokraterna man kan rösta på om man vill behålla självbestämmandet över hur ens egen familj ska leva? Läs och döm själva...

Nu bär det iväg på fotboll och senare begraver jag näsan i några böcker, kan bli lite tunnsått framöver...

Här har ni några moderna myter om EU, (från England)

Ett ex.
Myth: Condom dimensions to be harmonised
…the EU…has decreed that condom dimensions should be harmonised across the seamless Continent.
The Independent on Sunday, page 25, 12 March 2000

Fact:
The EU is not involved in setting condom standards. The European Standardisation Committee (CEN) is a voluntary body made up of national standards agencies and affiliated industry/consumer organisations from nineteen European countries. It has nothing to do with the EU.

fredag, augusti 12, 2005

The Game

The night was dark
When I woke up in that park
The air tickled my nose
This must have been close

I remember it so very well
All things went so swell
I had just thrown her in the well
It was time to move on, not to dwell

The sirens woke me up
It belonged to another corrupt cop
That pig I thought, angry still
Will be the next one that I kill

The bird singing in the tree
So fortuned so free
With no urge to kill
I felt empty without will

One less upon my list
She was the last one that I kissed
I have to admit she was beautiful in that mist
It was the arrogant tone that made me pissed!

I loomed along thinking of that cop
He will be the next one that I pop
There was nothing wrong with Clyve
He just wasn’t my style

The car stopped within my reach
Below the high houses next to the beach
I really hated him now
Why did he care about that cow

I went close so I could see
How he ran around like a busy bee
I stood amused smiling, taking a pee
Finally her spirit was free

Poor Clyve went out to get the sinner
Not knowing he would miss his dinner
The bullet smashed his head
When he hit the ground he was dead

Time to run again, from my past
To forget what I did last
Things will never be the same
But I enjoy my little game

torsdag, augusti 11, 2005

Masjävlar 2-4 Jägarna

En enkel match för Norrlänningarna som genom betydligt bättre skådespelare intressantare och mer annorlunda story tog hem matchen.

Såg häromdagen filmen masjävlar, måste säga att jag inte blev imponerad... kanske för att den hosats av en masjävel jag känner. En film där de som händer mer eller mindre kan förväntas hända. En överdriven historia som säkert drabbar flera olika orter och familjer fast i mindre grad. Ungarna vill till storstan, någon stannar hemma och bildar familj, någon skiljer sig osv. Mediokra skådespelar insatser och frånvaro av riktigt intresanta karaktärer gjorde filmen två snäpp sämre än Jägarna.

Jägarna norrlands svar på Rambo, nä skämt åsido... trots den jättelika karikatyren gillade jag filmen, bra skådespel, fint foto och sjyst story.

Masjävlarna 2-4 Jägarna!

onsdag, augusti 10, 2005

Så är det...

I brist på tid kastas här upp ett av mina absoluta favoritcitat!

We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives.Gissa film!

tisdag, augusti 09, 2005

Skattefridagen

Äntligen får man styra vad ens egen lön ska gå till, imorgon infaller alltså skattefridagen. Den första dagen då du får bestämma själv vad ditt slit skall användas till.

Hur kommer detta sig? Jo skattebetalarnas förning har förtjänstfullt räknat ut att en medelinkomsttagare betalar 60,3 % av lönen i skatt, ett år har 365 dagar det blir 222 dagar åt staten och resterande åt dig själv. Så grattis alla skattebetalare från och med den 10onde augusti bestämmer var och en själva vad lönen skall användas till.

måndag, augusti 08, 2005

Globaluppvärmning och Captus

Captus försöker ge bilden av att mer och mer av forskningen runt globaluppvärmning pekar mot att den uppvärmning som nu sker är helt naturlig. Ett starkt uttalande med tanke på att 11a av världens ledande forskningsakademier precis skrivit under på motsatsen. Lägg där till att den internationella klimatpanelen (IPCC) som baserar sin åsikt på en stor mängd vetenskapliga artiklar inte heller håller med artikelförfattaren.

Om man motsätter sig det aktuella forskningsläget bör man ha starka bevis, så låt oss då ta en titt på de påstådda argumenten. Det hävdas att IPCC:s ställningstagande att människan påverkar klimatet skulle falla om Hockeyklubbemodellen ansågs felaktig. Men IPCC:s ställningstagande baseras först och främst på faktumet att koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären återsänder reflekterad strålning mot jorden och det finns det gott om andra stöd för den tesen.

Men om hockeyklubbemodellen skulle visa sig felaktig skulle vissa forskare bli tvungna att se över datat i modellerna och modelleringarna som är gjorda, så är dock inte fallet. Flertalet oberoende forskare har testat datat och de modeller som skapat hockeyklubban och dessutom publicerat detta i mycket trovärdiga vetenskapliga tidsskrifter som alltid granskar artiklarna de publicerar, modellen har funnits fungerande.

Forskarna Willie Soon och Sallie Baliunas hävdas det i artikeln ska ha visat att hockeyklubbemodellen inte håller. Påståendet är felaktigt ur flera perspektiv men tydligast belyses nog detta genom den svidande kritik deras artikel fick. Ja det var så illa att fem stycken på den nu stötta tidsskriften sa upp sig i protest mot hur publikationen hade gått till. Dessutom handlade inte som hävdas i artikeln om jordens medeltemperatur utan den tittade på enstaka platser. Här bör det kanske påpekas att jordens temperatur förändras olika på olika platser, detta varken stöder eller förkastar tesen om global uppvärmning.

Vidare hävdas att McKintrick ekonom och McIntyre statistiker vid ett gruvbolag (M&M) visat att Hockeyklubbemodellen var full av felaktigheter och manipulationer och att det inte kan anses som vetenskap. Författaren anser sig alltså stå över den kanske största vetenskapliga tidsskriften Nature som avvisade M&M:s kommentarer efter granskning av andra forskare. Publicerade artiklar har sedan starkt kritiserat M&M:s artikel.

Mot slutet har i alla fall artikeln halvt rätt, Anders Moberg och hans kollegor har påvisat att naturliga temperaturen kan ha underskattas av Mann. Det är emellertid inte så att Moberg påvisar något fel i Manns modell. Han har heller aldrig påstått att den nuvarande uppvärmningen av vårat jordklot inte delvis är skapat av människan. För att citera Moberg själv ”Även vår förklaring är att det är sannolikt att människan som ligger bakom den exceptionella uppvärmningen på senare år”. (Forskning och Framsteg 03/05)

Hur detta skulle stöda påståendet ”Forskningen pekar allt mer på att vi upplever en naturlig variation i planetens medeltemperatur” är för mig en stor gåta. Nej, det mest troliga scenariot är att utsläppen av växthusgaser påverkar klimatet på joren.

lördag, augusti 06, 2005

Dagens Citat

"Jag vill inte uppnå odödlighet genom mina verk. Jag vill göra det genom att aldrig dö."


- Woody Allen

fredag, augusti 05, 2005

Hur gör magikerna?

BBC har en bra och intressant artikel om hur magiker har börjat använda mer och mer psykologi för att lyckas med sina trick. Jag har alltid fascinerats av magi, försökt klura ut hur tusan man kan missa det som sker rakt framför näsan... kul att få veta lite mer om saken i alla fall.

“Every moment, the mind is bombarded with a cacophony of sights, sounds, smells, tastes and physical sensations. Your consciousness has to continually meld all this data together and make sense of it.

So it takes a few shortcuts and unless a major change occurs to grab your attention, your brain will not refresh the scene. In short, you see what you expect to see - and that is very helpful to an illusionist.

Scientists have devised a myriad of weird and wonderful ways to test this - to show how much people miss right in front of their eyes. “

Läs hela artikeln!

LuleåKalaset!

Så var det dags igen! Kul att stan håller ett kalas, med i alla fall rätt bra artister... själv ser jag faktiskt framemot att få se Europe på scenen! Lite granna av en nostalgitripp från de att man var yngre...

Man får väll också hoppas att det går med plus i år, så vi slipper den politiska karusellen efteråt. Men vädret verkar blir bra så det ser lovande ut!

LuleåKalaset

Varning Kokain är beroendeframkallande!

Kul reklam!

torsdag, augusti 04, 2005

Captus = fifflare?

Att vara så här insatt men ändå få så många fel får en att fundera om Captus är uppbyggt av fifflare. Lita på att jag återkommer i ärendet…

SvD vad håller ni på med?

tisdag, augusti 02, 2005

Det är humor det är humor det är humor...

Det är gammalt men det är humor, själv tycker jag filmsnuttarna som man kommer åt via länken är riktigt roliga. Men, det skulle vara kul att höra vad andra tyckte... kommentarer mottages med glädje!

Man Show Boy

Luleå soligast igen!

Ska Luleå ta hem sommarens solliga i år? Det blir hårt, men vi hade i alla fall soligast under Juli månad. Luleå kom tvåa i solligan i fjol och vann året innan. Så nu vet ni vart ni ska spendera er sommar nästa år!

Solligan

Dagens Citat

”Nostalgin var bättre förr...”
-Svartbyn

Föga överraskande om vänster FI

Inte undra på att jag aldrig fick svar på mina artiklar... Jag hade ju rätt hela tiden!

FI ett nytt vänsterparti

måndag, augusti 01, 2005

Globaluppvärmning är forskarna överens?

I forskningssammanhang brukar man ibland prata om korroborerade hypoteser, dvs. sanning tills vidare. Detta inställer sig oftast då en större majoritet av forskare är överens om att hypotesen stämmer, eller inte stämmer. Avvikande meningar är mer regel än undantag inom forskningssammanhang och det är därför viktigt att kunna gå vidare inom forskningen fast inte 100% av forskarna är övertygade.

Är då forskarna i stort sett överens om att människan bidrar till att jordens klimat blir varmare? SvD:s ledarsida verkar inte vara det, inte heller bloggaren RolandPM tycks vara övertygad. Ingen av dem är dock forskare inom området så det besvarar knappast frågan.

Vad krävs för att koncensus skall vara nått? Om vi tittar på påståendet att människan har bidragit till ett globalt varmare klimat de senaste århundradet kan jag inte hur jag än vrider och vänder på det få de till annat än att forskarna i stort sett är överens, människan har genom utsläpp av växthusgaser ökat temperaturen på jorden. De finns dock några få högljudda skeptiker kvar främst i USA och oftast inte forskare inom området. Fast också i USA är man i stort överens.

Några korta fakta:
I en artikel i Science (vetenskaplig tidsskrift) skriver N. Oreskes hur sökningen på climate change i pree-reviewed (granskade) vetenskapliga artiklar gav följande resultat. 928 artiklar om klimatförändringar, ca 75% av dessa behandlade klimatförändringar 100% av dessa stod bakom påståendet att en signifikant del av nuvarande klimatförändringar är på grund av mänsklig påverkan. Det är alltså inte lätt att hitta motståndare till iden om den globala uppvärmningen bland forskare.

Om vi tittar lite närmare på vad de stora forskningsorganen har att säga så hittar vi följande. 11a ledande länders Forskningsakademier håller med (däribland USA). Om inte detta räcker som koncensus så låt oss titta på den påstådda splitringen i USA. Där stämmer bland andra följande in i beskrivningen, National Academy of Science, American Meteorological Society, the American Geophysical Union och the American Association for the Advancement of Science. Etc. etc...

Varför lever då bilden av ett splittrat forskarsamhälle vidare? Främst genom ett fåtal högljudda skeptiker och med risk för att bli anklagad för guilt by association så skriver jag ändå ut att de ofta har koppling till oljeindustrin. Ett sådant fall är tex. den republikanske Joe Barton, som på ett mycket olämpligt sätt blandar in politik i forskningen och försöker sätta käppar i hjulet för forskare med en åsikt som inte samanfaller med hans egen politik. För er som är intresserade kan ni läsa Barons brev här och de mycket respekterade forskarnas svar här (Michael Mann), här (Ray Bradley) och här (Malcolm Hughes). Jag kan rekommendera svaren, förutom en inblick i vart forskningen står ger det en inblick i att deras forskning inte är politiskt styrd. Detta liknar till viss del den typ av ifrågasättande evolutionsteorin fått utstå i USA, alltså politiskt... inte forskningsmässigt.

Nu har emellertid både Gorge W. Bush och den svenska kungen också slutit upp bakom denna linje, så nu måste den näst intill vara omöjlig att ifrågasätta...

Ergo: Hypotesen är korroborerad.

Läs också om bland annat brittiska the Royal Society och deras ståndpunkt här.

Klimatförändringar?

Nej debatten är inte riktigt död än, påverkar verkligen människan klimatet? Fundera en stund på frågan.

Människan finns nu nästan över allt på våran jord, vi bryter malm pumpar olja och brukar vår jord över en stor, ja enormt stor yta av jorden. Kan det vara så att vi påverkar vår jord? Kan det vara så att vi i viss mån måste vara försiktig då vi brukar våran jord så att inte livsvillkoren förändras? Mitt svar är ja.

Ekologiska system är komplexa vi vet inte idag vilka förändringar av koncentrationen CO2 i luft och vatten kan få med sig för livet på våran jord. Vi vet att antalet arter på jorden redan minskar, detta gör de ekologiska systemen mindre bärkraftiga vid förändringar. Därmed inte sagt att vi inte ska bruka jorden, det ter sig för mig självklart! En frisk miljö i sig är inget att sträva efter om vi får lida på grund av det. Fast när det gäller miljön måste vi tänka långsiktigt det är våra barn och barnbarn som ärver jorden vi lämnar efter oss. Därför bör vi lyssna på vad forskarna säger oss, vi bör ta varningssignaler på allvar och inte försöka slå ifrån oss det med en förhoppning om att allt säkert ändå löser sig i framtiden.

Det finns ekologiska system som efter kollaps inte går att återställa eller är mycket svåra att återställa. För att nämna ett exempel så skulle den förhöjda CO2 halten i luften också höja CO2 halten i havet. Detta leder i förlängningen till att bland annat korallreven börjar luckras upp. Ett annat exempel är Golfströmmen, kommer den att vända? För att nämna ett annat område som visar vad kemisk obalans kan ställa till med går det bra att ta en titt ut i östersjön.

Jag konstaterar avslutningsvis med att poängtera att ekologiska system kan kollapsa, vi har alla hört talas om utfiskning och övergödning. Så det finns anledning att när en i stort sett enad forskar kår börjar varna oss för konsekvenserna av CO2 halt höjning lyssna och ta till oss av deras kunskap innan vi rusar iväg och fattar besluten.

Män som slår kan behandlas

Oj, dom ändrade sig sossarna och tydligen stöder nu både V och Mp regeringen i avseendet att män som slår kan vårdas och bli bättre. Tja det är väll bara att välkomna dom synd att det tog så långe, inte helt förvånad av att sossarna byter fot när opinionen svänger.

Helst ska man inget klart säga, bara skicka upp en testballong se om den håller eller inte och kanske efter de ta ställning. För vi vet ju alla att vi kommer att måste höja skatterna för att rädda välfärden, men först efter en sänkning för de små företagens skull!?! Om regeringen nu tar ställning över huvud taget, ja för annars går det ju rätt bra att låta någon myndighet sköta opinionsbildandet...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...