tisdag, oktober 31, 2006

Michael J. Fox

Tja när jag ändå länkar till kulturrevolution så varför inte ta en titt på inlägg som dom har kring Michael J Fox. Det handlar alltså om det jag skrivit om nedan, högersidan i USA, eller tja i alla fall dåliga delar av den. De hävdar att Michael J Fox struntar i att ta sin medicin för att få sympati för stamcellsforskning. Man hävdar också att han skulle ”överdriva sin sjukdom”. Tydligt är dock att man inte vet ens hur Parkinsons fungerar och inte heller hur forskning fungerar.

Man beklagar sig över att Fox uttalar sig, vad är det man vill? Stoppa sjuka från att delta i debatten?

Benny Peiser

Något som stört mig med några högerbloggar är att de inte kan erkänna när de har fel, eller i alla fall erkänna att det inte är svart på vitt. Men vist att erkänna fel är nog som alla har svårt för, men när bevisen blir så starka att de inte går att förneka... borde man inte kunna erkänna att man har fel då? Kanske inte om man är ute efter en revolution...

Nu tänkte jag passa på att ge boggen Kulturrevolution chansen att krypa till korset. Kulturrevolution som för övrigt har stor variation i kvalitén på sina poster ballade fullständigt ur när jag påpekade lite felaktigheter i en post om globaluppvärmning.

Nu har det hur som haver tillkommit nya bevis i målet, Benny Peiser som kulturrevolution hävdade visar att det inte finns koncensus runt att människan står för en stor del av den nu pågående globala uppvärmningen har erkänt att han hade fel. Detta gör så klart att Kulturrevolution hade fel. Kommer man nu att korrigera sitt påstående? Jag väntar med spänning.

(Läs mitt tidigare inlägg för att förstå bakgrunden)

Och för att citera Benny Peiser själv.
”I do not think anyone is questioning that we are in a period of global warming. Neither do I doubt that the overwhelming majority of climatologists is agreed that the current warming period is mostly due to human impact.”

Val i USA

Smutsigt? Oh, yes... Ta själva en titt på filmen. Om det är någon tröst för Michael J. Fox så kan han skicka pengarna till Sverige så att forskningen får fortsätta.

söndag, oktober 29, 2006

Henrik Larsson

Dom säger att han spelar i Hellsingborg.

Swenska tjej

Eftersom jag fått frågan av utländska studenter och kollegor... alltså frågan om hur svenska tjejer fungerar, bidrar jag nu med denna guide!

Perssons ”dukade” bord med långa vårdköer är något för Hägglund att bita i, men jag tror vi fixar det!

Skeptic’s Cirkle har haft sin första podcast, så om du undrar vad ”vi” håller på med men inte orkar läsa... lyssna lite.

Var i Pajala igår och valde ny gruppledare för landstinget och vill gratulera Birgit Stöckel och önska arbetskamraten lycka till. Samtidigt säga att det är tråkigt att Lars Wikström inte fortsätter i landstinget, han har gjort ett bra jobb. Mer info om Birgit i tidningarna på måndag för den som är intresserad!
(Birgit till vänster i bilden som är linkad från NSD)

Sossarna desperata

Nu vänder sossarna in och ut på alla i den nya regeringens privatliv för att försöka misstänkliggöra de sittande. Aja inte så förvånade då de har saknat en egen politik det senaste decenniet. Nu senast är det Mats Odell som skall sälja sina aktier, trots att det gjorts en utredning som visar att han kan ha dem kvar.

Nu kan jag dock tipsa om att Carl Bildt är gift med en Italienska, så vem är första sosse att hugga på detta då? Jag menar det kan vi ju inte tillåta! Tänk vilka fördelar Italien kommer dra av detta... Det minsta jag förväntar mig är att Carl avhåller sig från sex minst veckan innan och efter möten med Italienska representanter. Annars finns det risk att Carl hamnar i en så kallad jäv-ställning.

fredag, oktober 27, 2006

Dagen, Inteligent Design och Linköpings Universitet

Alltid lika kul att kolla in Forumet hos Vetenskap och folkbildning! Under senaste veckan har man kunnat se hur Tidningen Dagen har haft en omröstning som löd som följer.

Ska Intelligent design jämställas med evolutionsläran i NO-undervisningen?
Ja 45%
Nej 45%
Vet ej 8%


Lite oroväckande att det inte blir 100% mycket oroväckande att hela 45% tycker att Intelligent design ska jämställas med evolutionslärarn. Synd att det inte går att se hur många som röstat. Kanske skulle det behöva ta del av Richard Dawkins kloka tankar...På Linköpings Universitet ordnar gruppen Ny Generation Linköpings Universitet (som är helt fristående från universitetet ) ett föredrag om Intelligent Design. Detta har så klart retat upp många på universitetet, men helt riktigt tycker jag Rektorn gör som låter det hela fortgå. Det är genom att de får visa upp sin pseudovetenskap som vi kan visa hur ihålig den är. Den vetenskapliga kampen måste hela tiden föras.

Vidare kan man ta sig lite för pannan när Ny Generation Linköpings Universitet påstår följande:

”Den moderna vetenskapen har avslöjat ett universum som är så sinnrikt och komplext, att allt fler forskare idag ställer sig frågan om slumpen verkligen kan vara hela förklaringen till universums uppkomst.”

Nu är det i och för sig mig veterligen ingen forskare som påstår att det är slumpen som ligger bakom universums uppkomst, men argumentet har hört förut... Nu är det ingen som tror på Darwin! Snart störtar evolutionsteorin samman i ljuset av nya bevis! Ja vi vet att dessa påståenden har cirkulerat i snart 200 år... men Evolutionsteorin har bara vuxit sig starkare och starkare!

Moderaternas dockhussåpa

Moderaterna i Luleå verkar ha dockhussåpahög nivå... Den sittande gruppledaren Maria Salmgren har av fullmäktigegruppen blivit bortröstad eller ja det blev 7-7 och lotten fick avgöra. Så ny gruppledare för Moderaterna är Matias Karlsson. Till storyn hör att i moderaternas provval hamnade Matias Karlsson högst upp, men han gav senare sin plats till Maria. Orsaken till detta var att Moderaterna själva hade klantat sig och inte tillät någon ranking på de kandidater som medlemmarna fick rösta på. I stället fick alla kryssa 10 (?) kandidater, vilket resulterade i att Mattias fick flest röster... mest troligt efter som de yngre inte kryssat Maria.

Maria stod alltså högst upp på listan för moderaterna och fick sedan flest kryss i valet men blev avsatt som gruppledare. Allt enligt regelboken och vem av de två kandidaterna som är best vet jag inte... det känns inte heller som så viktigt att skriva om. Det som däremot är oerhört tragiskt är efterspelet där moderaterna ger en bild av att vara väldigt splittrade och inte kunna samsas. Det har bildats grupperingar som hittills gör allt för att sänka varandra, inte minst har de som ville se Maria som ledare betett sig småaktigt i pressen. Allianspartierna har det nog svår i norrbotten utan att moderaterna ballar ur, sansa er! Ni kan inte ha varit ovetande om att detta kunde ske då ni gjorde listorna.

För att hämta lite vishet från Confucius;
”Before you embark on a journey of revenge, dig two graves.”

tisdag, oktober 24, 2006

Noterat

Miljöpartiet försöker distansera sig från vänstern. Inte ett dugg för sent men hur skall man lösa regeringsalternativet år 2010?

Det pratas om skoterleder inne i centrum i Luleå, jag vill dock se planen innan jag uttalar mig närmare... men jag är lite skeptisk!

Island öppnar för valfångst, något som kan leda till att andra följer efter... mycket dumt speciellt eftersom man vet att valarna är värda mer levande!

lördag, oktober 21, 2006

Föreställd skönhet

Ah, fick denna länk av syrran, något det talas för lite om... hur kommer det sig att modellerna i tidningarna ser så perfekta ut? Ah, well här har ni en stor del av anledningen. Sverige är lite för ytligt idag...


Dove Evolution
Uploaded by Masterfill

YouTube

Efter att ha skrivit min musikutmaning blev jag lite smått inspirerad. Så efter att jag avlyssnat några gamla singlar avslutades kvällen med att jag sent satt och gick igenom YouTube som har enorma mängder musik att tillgå. Så jag tänkte passa på att länka några låtar som följt mig genom livet.

Nick Cave, många bra låtar men framförallt underbara texter... han får med sitt mästerverk The Mercy Seat stå som ensam video på bloggen.


The Sisters of Mercy, vad livet skulle varit utan dom är svårt att föreställa sig... visserligen har Andrew Eldrich, Goth Rockens fader, sjunkit djupt i mina ögon sedan slutet av 90-talet. Inte minst för hans nonchalanta attityd mot sina fans. Minnena kommer dock alltid finnas kvar, inte minst av låten The Tempel of Love.

En av de första CD-singlar jag köpte var Front 242:s tragedy for you. Men front tog sig aldrig riktigt hela vägen in i mitt hjärta, fast singeln spelas fortfarande!

Mina hårdrocks rötter får medlemmarna i Satariel ta på sig helt. Jag gick inte riktigt lika långt i min hårdrocksutövning som dom, fastnade istället för band som Iced Earth och Running Wilde.

Så över till två av de stora damerna i mitt liv, Tori Amos och Loreena McKennitt, kommentarer överflödiga.

För att avsluta med två relativt nya låtar, bara liksom för att bevisa att jag inte hopplöst är fast i svunna tider... eller ja, döm själva. A Pain That I’m Used To, Shake Your Blood!

fredag, oktober 20, 2006

När människan skapade världen

Har just lyssnat till Johan Norbers Recension av recensenterna angående hans nya bok, När människan skapade världen. Nu har jag inte själv hunnit läsa boken vilket gör det något dumt att komma med kritik, men jag kunde inte låta bli (har tänkt läsa den). Norberg kommenterar ungefär 58 minuter in i sitt föredrag en recension av Andreas Bryhn. Andreas kritik till Norberg handlar om att Norberg i sin bok skall ha kritiserat att det satsas förhållandevis mycket pengar på att minska den globala uppvärmningen (rätt mig om jag har fel). Detta främst eftersom att den globala uppvärmningen är ett mycket komplext system och det är svårt att mer exakt veta vilka effekter den kan få. Andreas påpekar då att den globala ekonomin också är ett mycket komplext system som är mycket svårt att förstå, hur kan då Johan vara så säker på vilken väg den globala ekonomin bör ta?

Detta bemöter Johan med att det är dumt att sätta alla ägg i samma korg när världen står inför så många problem (min personliga uppfattning är att alla ägg inte är i samma korg, ta till exempel Bill Gates satsning kring HIV problematiken). Johan fortsätter sedan med att påpeka att vist vi vet lite om hur den globala ekonomin fungerar MEN det är just därför som marknadsekonomi är så bra. Centrala system skulle fungera om vi viste hur ekonomin fungerade, menar Johan. I fall vi viste hur ekonomin fungerar skulle vi kunna styra den i rätt riktning och få ut maximalt av det vi vill.

Här kommer min kritik om kritiken mot kritikern in. Att hävda att eftersom vi har lite kunskap så bör vi använda oss av marknadsekonomi känns lite ad hoc. Man kan såklart hävda att ifall vi vet lite om hur den globala ekonomin fungerar så vet vi också lite om huruvida marknadsekonomin är den bästa vägen. Där slinker Johan undan för enkelt, ifall vi har lite kunskap om systemet har vi också lite kunskap om vilka effekter marknadsekonomi har.

Saknar vi kunskap om hur marknadsekonomin fungerar (i globala komplexa system)? I så fall hur kan vi då hävda att eftersom vi saknar kunskap bör vi använda markandsekonomi? Varför tycker Johan att det är ett bra argument från Andreas sida att vi saknar kunskap om vi inte saknar kunskap? Johan måste alltså finna stöd för att det i dessa globala system är best med marknadsekonomi eftersom vi saknar kunskap. Men baserar Johan då inte detta utifrån kunskap? Eller är det någon annan kunskap som vi har för lite av?

Jag inser att detta kan se ut lite som en lek med ord, men det är lite av de jag finner som ekonomernas svaga punkt. Ekonomer (och andra) är ofta dåligt insatt i hur naturen/miljön/människan fungerar (biologiskt, ekologiskt, geologiskt). Passar också på att slänga in två ekonomilänkar som är värda att fundera runt.(ej neutrala)

Med detta sagt vill jag dock påpeka att jag inser att jag är ute på djupt vatten eftersom jag bara har läst diverse grundkurser i nationalekonomi, miljöekonomi och miljöjuridik. Och eftersom jag inte har läst boken. Jag håller också för det mest med om Johans syn på den globala ekonomin.

torsdag, oktober 19, 2006

Vad är ett liv värt?

Med tanke på vad jag tidigare skrivit om kanske det är intressant att fråga sig vad ett liv är värt. Jag hittade hos bloggen explikation en länk till New Scientist där man diskuterar vad ett liv får kosta. En grymt svår fråga som vi tyvärr ställs inför, det går att rädda många afrikanska barn med de summor vi i väst lägger ner på att försöka rädda våra små.

Fast jag tycker inte det är något fel i att prioritera så. Livet skulle te sig smått absurt ifall man hela tiden utgick från att ge alla liv samma chans och som vanligt är man sina närmaste mest. Frågan är dock intressant, mycket intressant och som de tidigare författarna har jag heller inget svar. Men tar gärna emot synpunkter, vad får ett liv kosta? Skall man alltid till varje pris försöka hålla personer vid liv (vilket går att göra väldigt länge med vår teknik lite beroende på hur man definierar död). När kan man säga att en person är död? Är det vid så kallad hjärndödhet? Om man anser att man är död då man är, hjärndöd när börjar i så fall livet? Och vad betyder det för forskning med stamceller?

tisdag, oktober 17, 2006

Kristdemokraterna inleder bäst

Kristdemokraterna verkar ha inlett det nya maktinnehavet bäst. Inga klagomål än så länge vad jag vet och dessutom har Göran och Maria lyckats peka ut kursen för de kommande åren. En liten smakbit:

”För det första: resurser kommer att avsättas i budgetpropositionen till ett investeringsstöd för byggandet av fler platser i särskilt boende. Investeringsstödenär avsedda för både ny- och ombyggnation och omfattar en halv miljard kronor under 2007.

För det andra: under hösten kommer regeringen att ange den närmare regleringen av investeringsstödet. Det är viktigt att riktlinjerna för hur investeringsstödet kan användas och hur det betalas ut klargörs i ett så tidigt skede som möjligt.

För det tredje: regeringen avser att närmare utreda behoven av andra former av boende för äldre. Olika former av mellanboenden som i vård- och omsorgsnivå ligger mitt emellan det särskilda boendet och seniorboendet behöver byggas. Det ska vara lägenheter eller rum där man ska ha nära till aktiviteter, sociala kontakter och även vård och service när det behövs. På så sätt kan flytten till särskilda äldreboenden också skjutas upp.”Nu bär det iväg till Kiruna å jobbets vägnar.

Inkompetens på SvT?

Smått förargad som man kom till jobbet idag efter att ha sett alla vantolkningar som gjorts av budgeten i pressen. Kan inte annat säga att det var lärorikt att se Mats Odell pressentera budgeten igår framförallt för att se hur journalistkåren fungerar. Man kan inte annat än säga det man står för sen bara hoppas att folk inte omtolkar det allt för mycket.

Att det blir fel i pressen då och då kan man förstå men hur lyckas SvT denna morgon (ej online) påstå att det skall bli krav på att skaffa sjukintyg första dagen man är sjuk? Inkompetens eller ren lögn är det i alla fall. Det nya är att man ger arbetsgivaren rätt kräva sjukintyg om denna vill göra detta. Och så är det redan på flera arbetsplatser idag och arbetsgivarna missbrukar det inte. Men om någon skulle få för sig att vecka efter vecka falla undan från jobbet som sjukskriven på måndagar har nu alla möjligheten att kräva sjukintyg. Men det kanske speglar SvT:s syn på arbetsgivare?

Jaja, det var i alla fall kul att träffa Odell med stab igen.

måndag, oktober 16, 2006

Budgeten pressenterad

Mats Odell tog sig till Luleå och drog fullt hus uppe på Ormberget. Förhoppningsvis vet nu NSD, Norrbottens Kuriren, SR (norrbotten), Tv4a (norrbotten) och Nordnytt att han aldrig sagt att norrbotniabanan bara skall gå mellan några kalhyggen. Av källorna att döma tycks det som att Peter Erickson (mp) hittat på citatet, inte det första han hittar på i så fall... Och NSD:s ledarsida är som vanligt inte speciellt noga med vad de skriver.

söndag, oktober 15, 2006

Nasty!

Uj uj så elakt, morgongänget kör lite busringning...
(kille tror han gjort hon på smällen)
Från Henry Spencer

Musikutmanad

Kul att bli musikutmanad av Sara, som är en av de som emellanåt driver den häftigaste nattklubben i Luleå, Dark Angel. Synd att jag inte tar mig för att komma dit oftare... inte minst synd med tanke på att jag ibland stöter på gamla kompisar som till exempel bandet Satariel.

Vad lyssnar du på för sorts musik?
Ohi, blir mer och mer blandat ju mer tiden går. Konstigt vore i och för sig annars. Men en liten tillbakablick ger nog en inte helt felaktig bild i alla fall. Under högstadiet var det väll första gången man på riktigt koncentrerades med sin musiksmak och det helt plötsligt blev lite halvviktigt att skapa en image runt sig själv och hårdrocken blev mitt val. Inte bara på grund av de coola läderjackorna och den tuffa attityden, nej lika mycket åtminstone kom från de snabba gitarrerna och dubbla bas-kaggar! Slutet av högstadiet och under gymnasiet gled det över mer åt Gothrock/Svartrock, Vilket ju gjorde att jag fortfarande kunde bära coola svarat skinnjackor vilket inte är att förakta! Musiken blev lite lugnare och texterna viktigare. Under hela perioden får jag nog erkänna att det även förekom mörka stunder som var teknoinfluerade men som ganska snabbt gick över. Något som inte gick över var den mer allmänna rock popp synt influerade eran med band som Depeche Mode, Foo fighters och offspring. Föredrar ibland av någon anledning att plugga till klasisk musik.

Vad heter favoritartisterna/artisten?
Intressant att min utmanare gillar Iced Earth ett band jag lyssnade på under högstadietiden men tyvärr kanske allt mer glömts bort... kanske är det dags för en återkomst.

Detta är svårt, hur skall man begränsa sig. Jag gör det enkelt för mig och sätter stopp vid 10 artister.
Nick Cave, Sisters of Mercy, Alice in chains, KMFDM, Depceh Mode, Tori Amos, Loreena McKennitt, Eminem, Probot, Metallica.

Låtar som gör dig glad:
Oh, bra musik överhuvudtaget. Den som väcker mest minnen är kanske Sisters of Mercys Tempel of Love.

Bästa låten:
Omöjlig fråga måste jag väll som alla påpeka, men allt som oftast håller jag Nick Caves Mercy Seat över de andra.

Sämsta låten:
Haha! Förhoppningsvis har jag inte hört den! Men man kan väll passa på att kasta lite sten... Hej hej Monika eller vad den nu hette som gick i sommar var fanatiskt dålig.

Bästa partyhiten:
Precis som när jag inte är på party så gillar jag att lyssna på bra musik när jag är på party. Vilket gav en del glidningar under goth perioden om att vi borde lyssna på anan musik under festerna... Den som jag mins som den bästa ”partylåten” är kanske trots allt Self Esteem med offspring

I min mp3 just nu:
Hmm, tja de flesta av favoritartisterna finns där + många fler, bland andra: David Bowie, Stefan Sundström och Running Wilde.

Utan att förvänta mig svar utmanar jag:
Claes Nordmark eftersom jag aldrig han få grepp om hans musiksmak i lumpen.
Jenny Westerstrand eftersom jag aldrig riktigt fått klart för mig på vad hon lyssnar.
Gudmundson eftersom han tydligen hänger på samma hak som Jenny och lite fler pusselbitar skulle falla på plats.

lördag, oktober 14, 2006

Torbjörn Tännsjö raljerar vidare

Som jag påpekat tidigare har jag svårt att ta Tännsjö (praktisk filosof och före detta vänsterpartist) på alvar när han menar att Sverige håller på att tappa en viktig ideologi. Allt detta eftersom kristdemokraterna inte tycker att abort är mord (och lite annat). Hans trovärdighet stärks inte av att han tidigare försökt utmåla kristdemokraterna som ett hot mot den akademiska friheten. Nu skall vi i alla fall omfamnas, om vi går tillbaka till att tycka abort är mord i alla fall. Nej det känns lite som att Tännsjö försöker pracka på andra vad han tycker att den kristdemokratiska ideologin skall vara.

Som tur är har kristdemokraterna aldrig tidigare lyssnat på Tännsjö och jag tror inte man kommer att göra det nu heller. Min ”tro” stärks när jag läser den nya partisekreterarens blogg och hans uttalanden.

”Kristdemokraterna behöver föryngra, bredda och nå nya väljargrupper för att växa vidare. Partiet har stora möjligheter att under kommande mandatperiod ytterligare stärka sin roll och nå en större väljarandel till 2010.”

Något som Tännsjö tycks ha hakat upp sig på för tillfället är detta:

Mest remarkabla är kristdemokraterna, som i och med att de accepterat embryonal stamcellsforskning släppt tanken om livets okränkbarhet. Ledande företrädare för partiet tar lätt på detta. Så här talar deras gruppledare i riksdagen, Stefan Attevall: ”Man måste ha karta och kompass om man ska nå sitt mål och inse att raka vägen till målet inte alltid går rakt fram i bergväggen”.

(Han förde tidigare fram liknande argument kring aborträtten)

Han fortsätter senare med:

"Vi har förlorat en röst i det demokratiska samtalet, då ingen längre försöker motivera ett nej till embryonal stamcellsforskning."

Så det är alltså kristdemokraternas roll i det svenska samhället, inga andra debattörer behöver göra sig besvär. Men förutom den invändningen har han också fel i sak eftersom det finns kristdemokrater som just försöker göra detta.

Men jag kan inte annat än hålla med Stefan, man måste ha karta och kompass, alltså befinna sig i verkligheten. Vad är verkligheten idag? När börjar livet? Det är ingen enkel fråga att besvara. Skall vi ta efter katolikerna och försöka förbjuda kondomanvändning?

Man vet idag att mycket händer under själva befruktningen och tillväxten av en ny människa. Det finns inget man kan kalla ”befruktnings ögonblick” bland andra så rör enäggstvillingar och chimerer (Två befruktade ägg ger ett liv) till det rejält. Kan man då påstå att dessa celler är liv?

Det man kan konstatera är i alla fall att om man inte blandar in TRO i tankegången finns det inget enkelt svar. Det vi vet är att forskningen kring stamceller kan bota mänskligt lidande som fortgår varje dag och varje natt, ja varje sekund. Kan det då vara värt att kolla på kartan i stället för att dogmatiskt fatta besluten?

Hur många procent tror ni kristdemokraterna haft idag ifall man sagt att abort är mord? Är det viktigare att ha ett parti som lever runt 2 % och kommer med utfall eller ett parti som ändock vilar på trygga värderingar och kan blir riktigt stort och kanske till och med ledande i svensk politik? För mig är det ett självklart val.

Tännsjö visar sin okunnighet om kristdemokraterna tydligt när han skriver.

”Kristdemokraterna har alltså, som min kollega Björn Eriksson uttryckte det i vårt lunchrum häromdagen, släppt tanken att tron kan försätta berg!”

Det är i och för sig sant, men det hände ju inte precis igår! Kristdemokraterna har ett bra tag nu verkligen jobbat för att skilja just TRO och POLITIK åt. Två saker som inte ska blandas!

fredag, oktober 13, 2006

Nya bevis för globaluppvärmning

Det är så här på fredagseftermiddagarna som jag brukar knäcka de stora forskningsfrågorna... och idag är jag inte sämre än vanligt, jag har hittat nya bevis för att temperaturen på jorden ökar snabbt!

(från nisse)

Dålig start

Ja något annat omdöme kan man inte ge till den nya regeringen. Reinfeldt chansade när han utsåg kulturminister, något som slog tillbaka på honom själv när det visat sig att hon inte betalat TV-licensen på 15 år.

Min personliga uppfattning är att man vist skall kunna bli minister i fall man under en period inte betalat tv-licensen (1 av 4?), har kört för fort, har fått P-bot eller andra lindrigare företeelser. Annars skulle vi knappast kunna prata om en representativ riksdag.

Men nu är hon ju Kulturminister och av allt att döma har hon av ideologiska skäl valt att inte betala licensen och senare dessutom ljuga om sina skäl. Då känns det inte som att man längre kan sitta kvar, hon skulle ha enorma problem att driva politik.

Sedan till ett annat problem, dom finns alltså på riktigt...

onsdag, oktober 11, 2006

Hägglunds anförande

Det märks, tycker jag, att de olika partierna kommer att främst profilera sig inom respektive ministerområde. Kollar man lite närmare på Hägglunds tal så ser det inte ut som det är mycket det kan bli strid om. Förutom kanske detta;

Den nya regeringen stakar ut en väg för den frihet och rättvisa som ger trygga familjer.

Vi lever i en tid när stressen ökar och tempot skruvas upp. Då behöver vi värna de platser där vi får vara oss själva. Där vi bli sedda och respekterade för dem vi är, inte för vad vi har eller presterar. Trygga familjer med tid för varandra ger förutsättningar för trygga barn. För att se hur ett samhälle mår, bör man vända blicken just till barnen. Barnen är de som drabbas mest när något inte står rätt till. Svenska barn har det relativt bra på det materiella planet. Men det är barnen som lätt hamnar i kläm när mamma och pappa inte längre har tid. Det är barnen som får för långa arbetsdagar när föräldrarna kämpar på övertid för att få familjens ekonomi att gå ihop. Det är barnen som blir suddigare när de inte blir sedda. Jag kommer som Socialminister att göra mitt allra bästa för att Sverige ska bli ett bättre land att vara barn i. Politiken har inte alla svar. Men den kan skapa förutsättningar. Förutsättningar för att vi ska hinna se barnen. Hinna ge dem lite mer av vår tid. Jag vill flytta makten över den egna vardagen, från politiker till familjer. Från sammanträdesbord till köksbord. Tid tillsammans. Tid för barnen.”Hur mycket tid och makt kommer folkpartiet att våga släppa tillbaka till köksborden? Detta kommer förmodligen bli Kristdemokraternas mest problematiska fråga under mandatperioden.

Därför gillar jag inte huvudlösa ideologer

Kan inte låta bli att blogga när jag läste artikeln på SvD brännpunkt idag av Madeleine Leijonhufvud. Speciellt med tanke på vad jag tidigare skrivit om Torbjörn Tännsjö (”praktisk” filosof). Jag har aldrig förstått mig på människor som genom en viss ideologi eller tro anpassar sitt handlande. Varje situation är unik och lika så varje människa, alla situationer kräver eftertanke och anpassning till hur världen runt om kring ser ut. Inte går situationerna heller att lösa genom att läsa vad filosofer eller präster tänkte och tyckte för tusentals eller hundratals år sedan.

Det är också därför jag välkomnar mitt eget partis öppnande, ett mindre homofobt och religiöst kristdemokratiskt parti skulle kunna gå långt.

måndag, oktober 09, 2006

Skaffa den!

Uj uj, många 30 års kalas blir det... kul att träffa många vänner i alla fall. Skönt också att göra något helt ovettigt. Tänkte bara tippsa om verktyget alla borde ha genom en liten nostalgitripp!
Från syrran

fredag, oktober 06, 2006

Vad hände med Socialdemokraterna?

Vad hände?!?


Get this video and more at MySpace.com

Alla gör det!

Skönt med en ny regering, några korta reflektioner:

Offensivt satsat att låta de olika personerna ta hand om sina favoritposter. Vist det hörs lite oroliga kommentarer nu om att det är stor risk för att alla då också kommer att spendera extra mycket och risken att bli osams ökar. Men klarar man inte av att samsas och hålla i pengarna så tycker jag inte man förtjänar att sitta i regeringsställning. Jag ser mycket hällre denna typ av offensiva satsningar än minsta gemensamma nämnare lösningar.

Precis som med Carl Bildt, Reinfeldt är modig och det är bra. Att utse Bild är helt klart offensivt, han går inte att tysta ner eller gömma bort.

Jag tror det kommer bli 4a mycket spännande år.

torsdag, oktober 05, 2006

Folkvett!

Så har nya numret av folkvett kommit, kul. Bland annat så får Per Landgren rejält med smörj av Dan Lanhammar, och jag tar mig friheten att citera ett stycke.

”Som allom bekant är bedrivs all naturvetenskaplig forskning utan ågra övernaturliga väsen i förklaringsmodellerna, vanligen beskrivet som metodologisk naturalism. Begreppet användes första gången 1937 men myntades i exaktare form av Paul de Vries 1983 – inte av Plantinga vilket Landgren hävdade i sin motion. Detta arbetssätt har varit oerhört framgångsrikt när det gäller att öka vårt vetande om hur världen och vi själva är beskaffade. Vetenskaper som bakteriologi, astronomi och meteorologi är därför precis lika ateistiska som evolutionsbiologin. Alla dessa vetenskaper undersöker fenomen som man tidigare sökt förklara med religiösa myter. I Per Landgrens skola skulle därför även avsnitt om himlakroppar, åskväder och epidemier behöva koncentreras till filosofiämnet för att uppmärksamma deras metafysiska karaktär – om nu någon förutom Per Landgren är omedveten om att all naturvetenskaplig forskning avstår från övernaturliga förklaringsmodeller.”


Är ni intresserade av ID debatten kan mer bra information hittas HÄR.

Och jag kan tyvärr bara efter att ha läst Landgrens försvar bara tycka att det är otroligt konstigt att han fick ta en forskningsdebatt innan valet.

onsdag, oktober 04, 2006

Jag ska bara

Hmm hur kunde en liten snabb bloggpost ta 5 timmar? Jag skulle bara lägga in en länk jag fått av Syrran om Zombiejägare, när jag märkte att Blogger uppdaterar bloggarna, vilket jag givetvis blev tvungen att testa! Och så då efter några timmars stök med HTML trots hjälp... så är ändå inte allt alls som jag vill ha det! Speciellt inte för FireFox användare...

Nå ja, jag han med att göra ett filosofitest också. Hittade det hos Dennis som hittade den hos Open Society som hitta den hos Strötankar och Sentenser.

Här är mitt resultat:
Sartre 100%
Kant 98 %
Ayn Rand 85 %
Stuart Mill 85 %
Jeremy Bentham 75 %
Epicureans 72 %
Aquinas 70 %
Aristotle 68 %
Stoics 54 %
Spinoza 45 %

Och jag tror resonemang runt livet efter detta (eller avsaknad därav) har gjort ganska stort avtryck här… Men är inte nog insatt för att ge någon djupare analys, Hjälp!

Lennart Sjögren ny partisekreterare

Så på lunchen lyckas jag se vem som blir ny partisekreterare, Lennart Sjögren. En person jag inte vet så mycket om allas, men det lilla jag läst av honom gör mig glad. Jag tror han kan ha förmåga att bredda Kristdemokraterna än mer än vad som idag har gjorts.

Lennarts blogg

En hemsida

En bloggkommentar

DN

måndag, oktober 02, 2006

Mer betyg

Ah, så tjejer får vad det verkar lite högre betyg än de förtjänar. Så vad göra? Mitt tipps är som jag nämnt tidigare, fler nationella prov och gör bättre högskoleprov mer inriktat mot vad man söker. Det skulle nog både få bort köns och individproblem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...