söndag, december 31, 2006

Ateism Vs Religion

I gårdagens SvD hade Ateisten Åke Wennman och den Kristne Ted Harris en artikel på brännpunkt som handlar om att vi behöver mer samförstånd mellan olika grupper inte större motsättningar. I stort håller jag givetvis med författarna men kan inte annat än tycka att de kanske behöver vidga sina vyer lite.

Som kristdemokrat och ateist kan jag inte påstå annat än att vi i Sverige inte har problem med religiösa grupper som påverkar våran lag utifrån sin tro. Jag tycker också att humanisternas ställningstagande inte sällan är kontraproduktivt, men tycker det är mycket bra att de existerar som organisation. För det finns också i Sverige mindre grupper bokstavstroände som försöker få in Intelligent design i vår undervisning eller än värre använder sig av hedersrelaterat våld.

Innan jag fortsätter med lite kritik av religion vill jag påpeka att en av orsakerna till att jag blev kristdemokrat var att många troende medlemmar utför ett genuint arbete för att hjälpa utsatta och fattiga runt om i världen (och inte bara bakom ett skrivbord).

Världen i övrigt ter sig på detta sätt väldigt olik Sverige, författarna i SvD tycks blunda för detta faktum. Richard Dawkins och Sam Harris är inte produkter av en sekulärvärld där var och en kan tycka vad man vill om religion. Religiösa extremister proklamerar för att vi ska lära ut religion istället för vetenskap i skolorna men detta kan man kanske leva med. Något som man dock inte kan blunda för är hur olika extrema grupperingar tar till våld och hänvisar till en tro. Nu påpekar dock författarna att hemska övergrepp kan göras i andra namn än religionens, kommunismen nämns. Men kommunismen har inget att göra med ateism, ateism är ingen tro. Man skulle lite slarvigt kunna säga att vi alla är ateister i någon form, kristna tror inte på Tor eller Apollo de har en ateistisk inställning till dessa gudar. Att försöka sammankoppla ateism med kommunism är lika logiskt som att sammankoppla vegetarianer med Nazismen.

Jag tycker det är viktigt att det finns folk som Sam och Richard som med välgrundade resonerande argument pekar på hur felaktigt religionen kan användas. Som visar hur viktigt det är att vi står upp för vår yttrandefrihet och våra framsteg inom forskningen. Att de pekar på alternativa vägar och hur vår moral inte är sammankopplade med någon gud eller tro utan snarare ligger i vår mänskliga natur. Det är viktigt att folk vågar stå upp mot dumheter som står i de ”heliga” skrifterna, inte minst idiotin om kvinnor och homosexuella. (Detta behöver dock inte vara ateist för att kunna göra.) Det är viktigt att de finns för att föra samtalen framåt, att det hela tiden ligger på och pressar religioner så att de negativa sidorna kan överges. Jag tror också det är viktigt att det finns personer som gör så att invandrare tidigt får veta att vi aldrig kommer acceptera sharialagar eller att blanda stat och religion.

Att måla ut religiösa extremister och ateister som två motpoler är djupt missvisande, det är extremisterna som måste ge efter. Det finns ingen annan väg till ett humant samhälle där jämlikhet, förståelse och öppenhet kan råda.

Sedan finns det så klart också en sida till som kanske inte är lika viktig men ändå relevant. Deras välgrundade resonemang får folk att intressera sig för människans natur och vad forskningen kan berätta för oss. De visar på bra saker med att vara ateist, hur vi bidrar till samhällets utveckling. De bjuder också på intressant läsning om olika religioner och spekulationer runt varför de existerar som fenomen.

Jag är också övertygad efter att ha läst och lyssnat till Richard och Sam att de är mycket väl medvetna om att många människor söker ”andlig” mening och förtröstan och ger även där författarna fel. Det finns många olika vägar att nå ”spirituell ro”.

Gott nytt år alla religiösa och ateister!

lördag, december 30, 2006

Get it on

För er som missat det så har Grinderman nyligen klargjort att man kommer att släppa låten Get it on på singel i januari. Låten kommer bara att säljas i 1000 ex men kommer också att gå att ladda ner från nätet. Varför ska man då köpa singeln? Att äga Grindermans första låt är för mig stort nog, men det ingår också ”konst” ritat av Nick Cave i köpet. Äntligen börjar fler förstå hur framtidens musik skall säljas...

"Yeah, well, for me all the enemies of inspiration assume animal shapes," explains Cave, "they are all around us... and of course, inside us."
–Nick Cave

tisdag, december 26, 2006

Julsaga

Uja, vinterkräksjukan kom som en mindre rolig present på julaftonsnatten, men nu törs man i alla fall röra på sig igen. Annars var böcker vad jag gav mest på julafton och här har ni två jag kan rekommendera om man är lagd åt det hållet.

Ja, åsså julsagan om tomten och de fildelande barnen. Jag blir mer och mer säker på att försöken att stoppa fildelningen på det sätt som nu äger rum aldrig snart kommer att falla samman.

torsdag, december 21, 2006

Vit eller Grön jul?

Den stora frågan just nu är om jag kommer få uppleva mitt livs första gröna jul. Det vore extremt tråkigt men det ser inte bra ut, Ögonblick i norr speglar med fina bilder hur läget ligger.

Michael Crichton har gått lite over gränsen. Kanske har hans obalanserade förnekelse av växthuseffekten till slut tagit ut sitt.

Så här i juletid är det kanske också dags för en bekännelse, jag tycker faktiskt att Lena Sundström är inne på rätt spår med sin artikel om prostitution.

Det har varit ett flitigt noterande om att ungdomar spelar dataspel i media och att detta skulle kunna vara beroendeframkallande. Jag personligen har svårt att se detta som ett problem, dataspelandet idag är socialt. Det jag däremot ser som ett problem är att folk verkar tappa kontakt och kunskap om naturen ok det är inte dödsalvarligt men tråkigt. Något värre är allt stillasittande, men det borde väll de flesta föräldrar kunna ändra på själva? Här har ni för övrigt ett intressant inlägg i debatten...

Som stolt medlem av föreningen vetenskap och folkbildning gläds jag åt att man bildat en grupp som ställer upp och låter medier testa sina övernaturliga förmågor. Ingen i världen har ännu lyckats uppvisa något övernaturligt fenomen.

Till sist avslutar jag med en länk till ett föredrag av skeptikern Michael Shermer, underhållande!

Nu blir det jul ledigt och förmodligen lite stiltje i bloggandet.

Dark Angel och Goth / Synt / Rocken segrade

Hoppet lever fortfarande för Goth/Synt rocken! Dark Angel fick pris som Årets klubb i Luleå. Extremt kul att se att man inte är ensam om att gilla de något mörkare tonerna, extremt kul var det också att träffa delar av Satariel på ”efterfesten”. Annars är väll ända tillfället Gothen lever upp runt Halloween. Jag läste i SvD runt årets Halloween ett försök att kartlägga ”Svartrocken” där Anders Loko har följande att säga.

”Jag och alla mellan 29 och 43 år hatar gothen besinningslöst för att det hela tiden ska finnas ett mörker. Den traditionella musikpressen tittar snett på andra genrer som inte har det där stråket av mörker. Det är anledningen till att Radiohead är världens största band även om de inte ser ut som gother.”

Nu är jag och mina kompisar visserligen i utkanten av spannet, mellan 28-35 typ men jag kan ändå inte riktigt släppa påståendet. Jag var själv aldrig speciellt intresserad av vad musikpressen sa eller gjorde vi lyssnade på musik för att det fick oss att må bra helt enkelt. Är det så konstigt att man som norrbottning mår bra av mörkret? Nej på min tid var det den förbannade indiepoppen som slog igenom, hur de som lyssnade till den kunde göra anspråk på att vara indie kommer jag aldrig att förstå. Där hade ni min generation av medelklass ungar som läste musikpress och gjorde revolt genom att vara precis som alla andra. Förmodligen lyssnar det flesta av dom nu på KENT och hyllar deras innehållslösa enkla texter. Brittpoppen var inte mycket bättre den, men den har i alla fall gett mig ett gott minne. När jag och mina kompisar låg utslagna i festivalområdet på Arvikafestivalen planerandes nya stordåd kom ett gäng lite hippare personer förbi varpå följande ordväxling sker.
- Är det inte den okända brodern?
- Va? Vilken?
- Bengt!
- Vadå bengt?
- Ja han ser precis ut som Bengt Gallager!

Varpå några av oss brister ut i skratt, men min kompis som just satt på sig sina runda och med vår smak lite poppiga glasögon sitter tyst stilla med sin nakna bleka överkropp i solen. När gänget passerat börjar vi så smått mobba han lite tills vi inser att han inte vet vem bröderna Gallager är... När ljuset gick upp åkte brillorna av snabbare än snabbt och de har inte burits sedan den dagen.

Man skulle annars också lätt kunna tro att det är den något syniska ådran i mig som fått mig att dras mot Goth, själv tycker jag givetvis att det är lika befängt som det låter. Vist klädde vi oss i Svart men inte alltid, vi sminkade oss inte heller. Men jag får erkänna att det fans delar av gruppen som lyssnade på Raidiohead men de rankades aldrig speciellt högt. Till min stora glädje, jag har mycket svårt för låtar som får mig på negativt humör och Raidiohead känns för mig väldigt deppiga. Ingen av oss skar sig heller i armarna eller gnällde mer än fullt normala tonåringar.

Var vi då verkligen gothare? Vi lyssnade inte på allt de som många skulle kalla hörnstenar i goth. Vår ursäkt kanske kan vara att vi inte hade någon modetidning att följa utan helt enkelt testade oss fram genom att byta band och köpa skivor. En och annan av chansningarna lyssnar jag fortfarande på ibland. Men framförallt lyssnade vi på vad jag skulle ha kallat Gothens store man Andrew Eldritch och hans Sisters of Mercy. Jag har fler bootlegs och liveskivor med Sisters än vad jag har skivor av något annat band. Det blev också att man lyssnade på The Mission en hel del trots att de aldrig var några favoriter hos mig. Andra som gör nämnas är Fields of the nephilim och Love Like Blood. Annars kretsade nog faktiskt det mesta runt närbesläktad musik. Något av de har jag nämnt tidigare, annat kan man hitta i länkar från denna allt för långa och snåriga bloggpost.

Jag tror nog Loko får ta och göra sitt åldersspann snävare och stilla sina demoner. Gothare klarar sig tydligen rätt bra trots alla myter som flyter runt. Och till sist kan man väll konstatera att stora låtar gör sig bra oberoende av ursprung.

Jag bakom seger tjejerna i min slitna Sisterströja

onsdag, december 20, 2006

Allvar och Humor

Rekommenderar att läsa Gellert Tamas artikel i DN om de apatiska barnen och Socialdemokraternas fruktansvärda agerande.

För att sedan lätta upp stämningen lite kan ni passa på och titta in på The Onions hemsida där man listat de 10 mest lästa artiklarna under 2006. Etta ligger en artikel om Bush, Thousands more dead in continuing iraq victory.

tisdag, december 19, 2006

Lärosätets påverkan på lönen

Ganska nyligt gick SvT och diverse tidningar ut och berättade hur olika lärosäten (högskolor och universitet) påverkade lönen. Det påstods av författaren att det kunde vara kvallitets skillnad mellan universiteten som gav löneskillnad för före detta studenter vid respektive lärosäte. Alternativt kunde det bero på att arbetsgivarna felaktigt gynnade studenter vid olika lärosäten. SACO:s ordförande går bland annat ut och säger:

”Det är en demokratifråga. Vilka lärosäten som ger bäst förutsättningar för jobb, inom den sektor man är utbildad och bra lön ska inte vara någon hemlighet som bara vissa har tillgång till.”


Och syftar då till att studenter som kommer från akademiska hem har kunskapen att göra ”rätt” val, medan barn från arbetarhem oftare gör sitt val utifrån studieort eller andra kriterier.

Kunskapen skulle i detta fallet då vara vilka universitet som har bra kvalité på en specifik utbildning.

En tänkbar förklaring till att kvaliteten skulle skilja sig mellan olika lärosäten anges vara att vissa lärosäten har fler disputerade lärare (lärare som alltså har mer utbildning) än andra.

Författarna säger också att :

”Förutom individspecifika egenskaper (t ex kön, ålder, utbildningsinriktning, betyg och föräldrarnas utbildning och inkomst) tas hänsyn till i vilken region personen arbetar, och den regionala arbetslöshetsnivån”


Rapporten går att läsa här.

Först en brasklapp, jag är inte utbildat inom detta område och det är därför mycket möjligt att delar av min kritik är tunn. Minst en av författarna till rapporten är trots allt doktor i nationalekonomi, men...

Till att börja med låt oss titta på några av påståendena. Är det rimmigt att tänka sig att gymnasieungdomar besitter kunskap och hur bra olika specifika utbildningar är på olika universitet? Givetvis inte! För att kort bara ge två exempel; jag som doktorerar vid Luleå tekniska universitet har inte koll på vilken kvalitet alla de andra Civilingenjörsprogrammen håller. När utbildningen Industriell arbetsmiljö bytte namn till Ergonomisk design så tredubblade man antalet sökande till utbildningen. (Som för övrigt fått pris för Sveriges bästa teknikutbildning, men ändå inte har högsta söktrycket.)

Av någon anledning finns inte den tänkbara förklaringen till varför kvalitén skulle skilja sig mellan lärosätena med i modellen. Det känns inte som det skulle vara så svårt att kontrollera resultaten för antalet disputerade lärare vid de olika lärosätena i undersökningen. Att då inte detta gjorts får en att höja på ögonbrynen.

Vi vet idag att vi människor inte är några oskrivna blad som går att programmera från födseln för att sedan bli nobelpristagare eller fotbollsproffs. Vi föds med vissa genetiska förutsättningar varav många är delvis ärftliga. Detta betyder att vi sannolikt aldrig kommer att få se lika många från arbetarfamiljer som från akademiker familjer studera vid samma universitet. (Detta betyder självklart inte att man ska sluta kämpa för att sudda ut de faktiska hinder som finns för barn som kommer från arbetarfamiljer att ta sig till universitet, i fall de själva vill detta.) Att då inte ta med sådana parametrar får givetvis effekt på undersökningen. Nu sägs det dock att detta gjorts. Problemet är bara att jag inte kan hitta var, rätta mig om jag har fel.

Det tycks mig i stället som att man gjort flera av varandra oberoende analyser på samma material fast med olika förklaringar. (till exempel att man först kollar om arbetsort påverkar och vid ett senare tillfälle om utbildningsinriktning spelar roll.) Om man på något sätt försökt baka in dessa faktorer i någon konstant i modellen kan jag inte ser hur man skulle kunna få tillförlitliga svar. (det är helt enkelt för mycket information som inte finns tillgänglig i rapporten och man förklarar det inte heller på ett trovärdigt sätt.)

Lite att fundera på, om man tar till exempel Örebro som nämns som ett dåligt exempel eftersom de har få disputerade lärare. Antalet deltagande från Örebro var 1679 st andelen vårdstuderande i snitt är ca 40% andelen män där ca 7% (nu är vi nere på ca 47 studenter) andelen med en mor med akademisk bakgrund är ca 30% andelen i offentlig sektor i snitt 40% nu är vi nere på ca 5 studenter och ändå är detta då genomsnitts siffror eftersom specifika siffror saknas. Motsvarande siffra för Kalmar blir cirka två studenter så att detta inte duger som underlag behöver ingen djupare förklaring. Att man skulle ha kunnat på ett bra sätt kontrollera för de analyserades gymnasiebetyg kan jag inte se i deras material.

Kort sagt man saknar belägg för sina påståenden. Men som om detta inte vore nog så publicerade Kent Eliasson sin doktorsavhandling ”Collage choice and earnings among university graduets in Sweden.” den 29onde augusti 2006. Något jag i alla fall inte hört pressen ta upp med samma vigör. Att avhandlingen håller långt långt långt mycket högre kvalitet verkar inte vara så viktigt för media. Eller är det något jag har missat? Kanske beror den på det tråkiga (?) resultatet att han inte kan hitta något som tyder på att de olika typerna av lärosäten har olika kvalitet i sin utbildning. Kanske är det för att han inte kan se några effekter på lönen för olika individer som studerat vid olika lärosäten efter att han kontrollerat för ”förmåga” och bakgrund hos de som är med i studien. Kanske beror det på att media inte är så bra på statistik? Kanske sitter den gamla vänsterromantiken om att människan skulle vara ett oskrivet blad för djupt? Eller så kanske det är jag som sovit mig igenom för många nyhetssändningar?

Detta inlägg är mejlat till alla författare av studierna och till SvT, SR och några journalister som skrivit om ämnet. Fortsättning följer om tid finnes!

måndag, december 18, 2006

Kristdemokraternas Valanalys

Jag har inte läst den själv än, men det blir spännande läsning. Jag har inte direkt gjort någon hemlighet av åt vilket håll jag tycker kristdemokraterna skall och det gjorde jag inte heller då jag svarade på enkäten. Nu har jag inga illusioner om att kristdemokraterna snabbt kommer att röra sig dit, även om jag är optimistisk mot att de faktiskt kommer att göra det. Att tillåta ”homoäktenskap” ser jag som nästa steg.

Vad säger då analysgruppen?
”Kristdemokraternas nedgång i valet beror bland annat på att vi uppfattas som ett parti utan politisk bredd. Att vi brister beträffande förnyelse inom såväl politik som när det gäller personförnyelse samt på att partiets organisation haltar.”


Inget mer specifikt än men det där kan jag i alla fall lätt skriva under på. Något jag också tror att vår nya partisekreterare ”Lennart” skriver under på. Jag har gått och funderat ett tag på vad RPM menade med att vägen framåt för kristdemokraterna är ”ett humanistiskt, konservativt parti”. Men det låter i alla fall väldigt rätt.

fredag, december 15, 2006

USA och vetenskapen

USA tar hem nobelpris efter nobelpris så man kan inte annat än erkänna att de är ledande inom de flesta vetenskaperna. Det tycks dock vara ett glapp mellan å ena sidan politikerna och folket å andra sidan vetenskapen. Jag har tidigare kommenterat detta själv och nu har 10 000 Amerikanska vetenskapsmän fått nog och går kraftfullt ut och protesterar mot att politikerna blandar sig i forskningen allt för mycket. Det går att läsa mer på BBC hemmasida.

Lucia Pokalen

Barndomskamraterna hittar man lite varstans så här på senare år. En av de frekventaste lekkamraterna när jag var mindre letade sig hela vägen in till bodybuildingens underbara värld... Jag tror jag står över brottningsmatchen i jul faktiskt. Måttligare till envis pojk får man leta efter. Tomas Tjäder 6a i Lucia Pokalen -06 -100kg det sägs att han blev ”nerdömd”.

Robert Aschberg

Såg sista avsnittet av Insider igår, om Vänsterextremister (eller som SvT brukar säga ”antifascister” vilket är ungefär lika intelligent som att kalla högerextremister nationalister). Jag är inte förvånad över att det är Insider som tar upp problemet och även om programmet varierar lite i kvallite så undrar jag om det inte är Sveriges bästa och intressantaste granskande samhällsprogram. Ett program som vågar och kan nästla sig in i alla möjliga sammanhang och lyckas belysa allt från Hellsangels och Vänster extrimister till hästpratare och bankfifflande. Robert som förövrigt fått priset som årets folkbildare 2004 för sin ifrågasättande journalistik.

torsdag, december 14, 2006

Tv-licensen

Aja, bra av SSU norrbotten att gå ut och kraftigt kräva Anna Sjödins avgång något annat hade varit orimligt. En liten notis bara är att Johan Sparrman som ni såg i tv igår inte betalat sin Tv-licens, inte nu för att jag tycker det är allvarligt men lite kul är det att peka på sossarnas dubbelmoral med tanke på hur sossen Mårten Ström i Luleå gick på när det visade sig att det fanns moderater som inte betalade Tv-licens. Dags att avveckla skiten?

tisdag, december 12, 2006

Iran

När jag och andra funderar på om någon högre upp i hackordningen klarar av att kritisera mellanöstern svarar Göran Hägglund.

”Under måndagen inleds en "Förintelsekonferens" i Iran med syfte att ifrågasätta Förintelsen av det judiska folket. Konferensen är en fortsättning på Teheranregimens allt mer utpräglade antisemitiska politik. Alla goda krafter måste nu tydligt ta avstånd från Irans grova förolämpningar gentemot alla judar.”

Han går från klarhet till klarhet.

måndag, december 11, 2006

Lite växthuseffekt

Var ett tag sedan jag läste ny teknik, eftersom jag haft lite problem med postgången. Men nu är det gjort igen i alla fall och här har ni lite reflektioner kring den globala uppvärmning som pågår.

Om ni inte hittat några argument för att snåla in på julmaten har avdelningen för industriell ekologi tipsat om att julmaten oftast är skapt så att ”den” bidrar till växthuseffekten lite för mycket. Det skadar aldrig med lite extra motivation för att hålla de där extra kilona borta va?

Ekonomerna har vaknat och börjat förstå att naturvetarna visat att klimatförändringar kan te sig obehagliga och kostsamma. Nu är det för visso väldigt svårt att förutse hur ekonomi och relaterade prognoser rör sig i framtiden, men Ny Teknik levererar i alla fall en ledare om Stern rapporten. ”Billigast betala miljönotan nu”

En del befinner sig mer offside än andra i debatten. När man inte är insatt är det så klart inte lätt att få fakta rätt, ett exempel på det är Dick Erixon. Ett annat är Ulla Johansson som i Ny Teknik funderar på varför det är helt tyst om fusionstekniken... Jag blev helt häpen när jag läste artikeln, man kan fundera på varför ”Ny” Teknik tog in den. Skönt nog slipper jag leta reda på länkar till alla fakta själv denna gång eftersom Mangold pekar ut problemen i kommentarsfältet.

”Jag blev bestört över Ulla Johanssons debattartikel i senaste numret av NyTeknik om hennes skönmålning av fusionstekniken och att solceller faller på sin egen orimlighet. Den planerade fusionsreaktorn ITER, det tredje mest kostsamma projekt efter Manhattan Projektet (atombombens tillblivelse) och International Space Station, drivs inte alls med vanligt väte utan av deuterium och tritium (används i vätebomber) som måste tillverkas för stora kostnader. ITER kan ge en effekt på 500MW under 500 sekunder vilket ger 70MWh och då produceras inte ens elektricitet utan bara värme.”Jag minns fortfarande min entusiasm om fusionstekniken under högstadiet och gymnasiet, här fanns ju lösningen det var ju självklart tyckte jag. precis som generationen före mig och tydligen generationen efter mig. Äldre och visare är jag mer skeptisk och väldigt tveksam till om det alls kan lyckas. Det är nog bättre att lägga resurserna på annat håll...

fredag, december 08, 2006

Sprit, Studier och Krutrök!

Så här på fredagar kan det ibland vara lite svårt att hålla koncentrationen uppe, men jag har samlat mina krafter för att övertyga chefen om att det är en bra ide att åka på en geologi kurs som Stockholms universitet håller.

”Kursen vänder sig till Dig som är intresserad av Skottlands proterozoiska-fanerozoiska berggrund, den plattektoniska utvecklingen, och hur maltwhiskyns karaktär påverkas av det vatten som dränerats genom denna berggrund samt hur den också påverkas av klimatet och de kvartära jordmånernas karakteristika. Syftet är vidare att ge en inblick i hur denna påverkan kan detekteras med geokemiska analysmetoder.”

För att stärka mina odds ytterligare tänkte jag komplettera med en kurs som en grannavdelning håller i; Grundläggande sprit, öl och vintillverkning. Tvärvetenskap är ju inne just nu.

Sen behöver Svensk Whiskey lite hårdare konkurrens tycker jag. Så varför inte köra igång lite Whiskey tillverkning i Luleås underbara skärgård?

Får passa på och berätta att en av mina ”handledare” vid LKAB var personen som tillverkade Krutrök här i Luleå. Krutrök som fick väldigt bra kritik från olika spritprovare men som Systembolaget av någon underlig anledning inte ville ta in, knappt ens i Luleå. Nu några år senare så vet vi förståss varför... Statliga Systembolaget krävde mutor för att man skulle få finnas med i butikerna. Vilket gjorde att Krutrök fick avvecklas.

torsdag, december 07, 2006

Meta

Kort sagt så funkar det inte att jobba till efter fan och sen försöka blogga innan man tar sig hem... Men några korta hinner jag med.

Sara och Dark Angel har blivit nominerade till Årets klubb av Norrbottenskuriren, äntligen får man väll säga! Fast jag är inte så säker på att publiken är så röststark...

Gudmundson fortsätter att påverka media. Han nämndes i DN efter sitt inlägg om SvT:s CastroTV och så ser jag att DN också har uppmärksammat Monica green och hennes löjliga påhopp på Mats Odell något Gudmundson var tidig att påpeka. Frågan är om de tar in det han skriver för att han är journalist eller för att han är bloggare?

Nu måste man tydligen betala TV-licens för övervakningsmonitorer också... Jag blir mer och mer övertygad om att det smartaste nu vore att ta pengarna direkt från staten utan omvägen via licenser. Ja ja jag vet att SvT inte blir lika ”fri” då men jag tycker det uppväger det löjliga jagandet av Tv-licenser som skapar extra byråkrati. Nej det känns lika vettigt att ta pengar från staten direkt för TVn som det känns att betala för radion via TV-licensen. Två fel gör i och för sig inte ett rätt... men det finns nog inget helt rätt i detta fallet.

onsdag, december 06, 2006

Film jag kommer att missa

Blogg statistik

Happ! Den stora frågan är vad jag gör på jobbet kl 00:40, men den har sin förklaring.

Den mindre frågan är om det finns någon relevant mätbar term som gör att bloggar länkar till varandra. Personligen har jag mycket svårt att se att det skulle gå att finna nått bra mått. Jag roade mig med att köra in de data som Media Culpa använt sig av när han fått en trendlinje som tyder på att många blogginlägg ger fler länkningar från andra bloggar. Det är de 50 mest länkade bloggarna som länkas, jag tar bort 2st för att de har extrema värden och får följande. Nedan kan du se ett diagram där varje blogg är utritad med sitt specifika värde, genom punkterna går en så kallad regressionslinje som har ett 95% konfidensintervall utritat. Linjen lutar visserligen (trend) men tittar man närmare på analysen så kan man inte med gott samvete säga att det beror på annat än slumpen. Detta beror på att många av prickarna ligger så långt ifrån den dragna linjen.

Och sedan gruppade jag lite snabbt in bloggarna grupper med 5 bloggar i varje. Detta gav 10 grupper som du kan se i diagrammet nedan. Medelvärdet i varje grupp är utmärkt med en ring sedan är det variationen inom grupperna som avgör hur långa sträcken blir vertikalt, långt stäck betyder att värdena inom grupperna varierar mycket. Som synes varierar det avsevärt upp och ner mellan grupperna men variationen inom grupperna är också stor. Vi ser också att ytterligare sammanslagningar förmodligen inte skulle ändra resultatet nämnvärt.

Vi kan alltså inte dra någon slutsats om att antal gjorda inlägg skulle ge mer länkar baserat på dessa data. Knuff.se har själv gjort några diagram.

tisdag, december 05, 2006

Alliansen framåt i ny mätning

Igen! Och med socialdemokraternas och fackets underbara logik kan detta inte betyda annat än att vi måste slakta A-kassan. Tyvärr, men om Alliansens förtroende växer när Vänsterkartellen kör på som hårdast om hur illa det kommer att gå när A-kassan sänks kan det bara betyda att folk vill att vi ska sänka den ytterligare. Jag vill dock passa på och säga att jag givetvis kommer göra mitt yttersta för att A-kassan inte ska slaktas även om det kan bli svårt nu när folket driver på så hårt!

Årets Politiska Blogg

Då var det dags att nominera då, det finns förstås mängder med bloggar att nominera men jag nöjer mig med en, Sänd mina rötter regn. Anledningen är att Dennis under lång tid bloggat med djup och analys i sina inlägg. Vist blir det ofta metabloggning som för så många andra men så är det när man har bloggen vid sidan av sin huvudsysselsättning. Jag uppskattar särskilt att det ofta finns referenser och inte sällan till forskning det gör det liksom lite mer värt att läsa. Jag uppskattar också att Dennis i alla fall oftast försöker hålla sig lite objektiv, även om det såklart blir med en liberal sida. Ifall jag vill ha en skutjärnskommentar angående senaste löpet kan jag lika gärna köra igång på fikarasten...

Nomineringen görs hos Bloggen Bent och där går det också att läsa reglerna kring nomineringsproceduren. Bland annat står det:
”Bloggaren ska inte blogga på uppdrag av ett politiskt parti, ett mediaföretag, en lobbyorganisation, eller på något sätt motta pengar för att blogga på uppdrag av någon annan.”

Jag ställer mig frågan om det diskvalificerar personer som till exempel Johan Norberg och Dick Erixon, de känns i alla fall som gränsfall. Annars blir min spådom att någon vänsterblogg lär ligga bra till eftersom jag tror rösterna där sprids på färre kandidater. Även om liberalerna kanske fortfarande har fler läsare.

Ta bladet från munnen

På något sätt känns det som SvT och liknande media inte riktigt vågar kritisera. Nu senast hade vi Cuba (Som Dennis som vanligt har bra koll på) och nu tycks det som om Islam har blivit svårt att kritisera. Är man rädd att hamna i konflikt med fel personer?

måndag, december 04, 2006

Notiserat

Mycket att skriva om, lite tid... SvT behöver hjälp med kompassriktningen så de inte kommer längre vänsterut än de redan gjort. KDU anmäler i alla fall SvT och ”Castro Lördag” till Granskningsnämnden, utmärkt! För fri vill vi trots allt inte att Sveriges fria television skall vara, då är det risk att båten kantrar över rejält mot babord.

Brukar hålla mig undan skvallerpressen men kan inte låta bli att notera att Linda Rosing i alla fall inte finner tålamod som en dygd... det var väll minst... typ ett år sedan hon tog av sig kläderna inför kameran senast. Fattar inte folk att hon är typ seriös! Ge henne nu partiledarposten i Socialdemokraterna.

Förtroendet ökar för regeringen vilket måste betyda att hela Sverige hyllar förslaget om sänkt A-kassa och sossarna nu genast slutar upp med att kalla Alliansen stygga!

Lunken har sett att det skall provas om koldioxid är en växthusgas i USA:s domstol. Läs inlägget där går det inte att missa hur hårt delar av industrin driver på för att förhala miljötänkande.

Dick Erixon har uppdaterat sina Geologikunskaper till gymnasienivå och påpekar argt att temperaturen har varierat på jorden tidigare.

Har inte lyckats hämta posten från min gamla lägenhet än, men ser online att min dissning av Captus kom in i Kristdemokraten.

Göran Hägglund fortsätter starkt och tar bort allt vad stopplagar heter.

Sist men inte minst, tokiga Japaner för er som lyckats missa dem.

Att leva utan dator

Annorlunda är det att inte ha den ständiga kontakten till vänner via nätet, smått ensamt faktiskt. Att inte ha typ allt nått klick iväg är jag rätt ovan. Nu när det lugnat sig lite ska i alla fall dator fixas till veckan, nät anländer nog ungefär samtidigt.

Jag såg att antalet nykterister bland ungdomar har blivit fler och att datorn mest troligt är att skylla. Jag är inte förvånad för en sekund, datorn erbjuder som sagt enorma möjligheter inte bara för kommunikation utan också för nöje. Det kommer vara en helt ny generation den som aldrig levt utan dator. There is no end to the possibilities...

fredag, december 01, 2006

Intelligent Design - Debattstil

Till sist dök ID upp vid LTU också, denna gången representerade av Mats Selander. Får börja med att säga att jag är förvånad över hur öppet seminariet var. Mats var mycket villig att ta diskussion och gav i alla fall runt 50% av diskussionstiden till de som inte var ID anhängare. Anledningen till att jag blev positivt överraskad var att ID ”föreläsningen” i Linköping förbjöd kritiska frågor. Nedan följer en kort sammanfattning av vad jag fick för intryck och hur jag tycker man bäst ställer ID förespråkare mot väggen.

Precis som i Linköping handlade det mer om vad som kan anses vara vetenskap och vetenskapsteori än om ID. Hela föreläsningen gick ut på att besvara frågorna, Vad är vetenskap? Och, Är ID vetenskap? Nedan följer ett försök att kort återge kärnan.

Definition av vetenskap: Här slår Mats fast att han kommer att utgå från en dom i USA 1981 som slog fast att kreationism inte är vetenskap. Domaren ansåg att för att det skall anses vara vetenskap skall den 1.vara styrd av naturliga lagar 2.kunna förklaras av naturliga lagar 3.vara testbart i ljuset av den empiriska världen 4.slutsatserna skall vara tentativa 5.vara falsierbart.

(Personligen tycker jag det är en ganska konstig definition. Wiki)

Naturlagar och naturliga förklaringar: Här tycker mats att eftersom det inte finns någon ”naturlig” förklaring till gravitationen (vi vet inte hur den uppstår) så behöver man inte ha naturliga förklaringar för att det skall vara vetenskap.

(Här börjar försöket att omdefiniera vad vetenskap är.)

Mats forstsätter och menar att ID också kan ha en naturlig förklaring ”ID kan påvisa minst en intelligens måste ha varit med och styrt tillkomsten av dessa oreducerbara komplexa biologiska system”

(som vanligt nämns inte hur det skall göras eller klart vad som åsyftas)

Empirisk testbarhet: Här hävdar mats att ID kan testas genom att leta mönster som en intelligens typiskt lämnar efter sig.

(åter igen otydligt och diffust, vad letar man efter?)

Falsifierbarhet: Här hävdas först att evolutionen inte är falsifierbar, sedan dyker det upp tre påståenden som skulle kunna falsifieras och därför stödja ID som vetenskap. 1. Det finns oreducerbara komplexa biologiska system 2. Intelligenser lämnar efter sig mönster som har vissa typiska egenskaper. 3. Den neo-darwinistiska mekanismen kan inte ge någon tillfredsställande förklaring till hur oreducerbar komplexitet kan uppstå.

(Här kan ni läsa mer on evolutionens falsifierbarhet. Här kan ni läsa mer om oreducerbara komplexa system. Påstående 2 faller eftersom ingen vet hur ett sådant mönster ser ut. 3an är en upprepning)

Tentativ hållning: Här tar det utdelade pappret upp att ID inte behöver vara kopplat till kristendomen.

Förutsägbarhet, kvantifierbarhet och repeterbarhet: Här hävdas bland annat att en teori om hur dinosaurierna dog ut inte behöver till exempel kunna förutsäga något om framtida djurdöd. Mats säger något om kvantifierbarhet som inte går att tolka. Icke argumentet att det finns saker utanför vetenskapen som kan repeteras framförs. Det enda nya som kommer fram här är sannolikhets beräkningar runt intelligent design vilket hävdas ska styrka ID.

(Mer om ID och sannolikhet kan ni hitta HÄR och här)

Till sist tas SETI upp som alibi för ID.

(Här hittar du mer om SETI och ID)

Sammanfattningsvis är det Mats försöker göra att vidga definitionen av vetenskap och sedan klämma in ID i den nya ramen.

Hur ska man då bemöta ID föreläsare? Det är säkert beroende på vilken stil ID föreläsaren har, men här är några av mina tankar efter debatten med Mats Selander.

Det finns ingen anledning att söka debatt med ID förespråkare, de bör hållas kort. Teorin har inget att tillföra vetenskapligt och har tillbakavisats en mängd gånger, ytterligare motbevis är därför slöseri med tid. Ifall ID anhängare ändå ordnar seminarier eller dylikt är det dock givetvis bra att dyka upp och argumentera.

Bra att tänka på är att alla åhörarna förmodligen inte är insatta till den grad att man vet vad alla krångliga uttryck betyder. Inte heller vet man vilka namn som ”går att lita till” eller inte. Därför är det viktigt att hålla det så kort och kärnfullt som möjligt. Till exempel be de förklara vad de menar med ID, hur skall det gå att testa? Kräv specifika svar, be dem ge exempel. Det är omöjligt att argumentera mot en för flummig och spretig definition. Tryck hårt på att i stort sett alla forskare inom området anser att det inte är vetenskap. Hur kan alla forskarna ha fel? Påpeka att forskning bedrivs genom publicering i vetenskapliga tidskrifter som har krav på kvalité och att ID förespråkarna inte klarar av att publicera i dessa för att teorin är för dålig. Var noga med att inte kritisera religion, påpeka gärna att huvudvittnet i Dover rättegången som ”förbjöd” ID är katolik och nämn gärna domen. Stryk under att ID har samma möjligheter som alla andra teorier och att det är den teorin det är fel på inte på all dagens vetenskap. Försök vara ödmjuk och visa respekt för andras idéer, kom ihåg att det är lyssnarna du försöker övertala inte debattmotståndaren.

Jag avslutar med denna länk till en artikel av Maria Gunther Axelsson som tidigare var kreationist.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...