onsdag, februari 21, 2007

Lite statistik om abortlagen

En närmare titt på SvD:s artikel om abortdebatten visar på lite hur få slutsatser som egentligen kan dras av opinionsundersökningar. Testet man använder för att dra slutsatser i detta fallet är ett Chi-två test. Ett test som endast avslöjar ifall det finns skillnader mellan olika grupper och i detta fallet hittar man då en signifikant skillnad mellan de kristdemokratiska väljarnas åsikter och resterande svenskars. Detta betyder då att man kan dra slutsatsen att färre än 65 % av de kristdemokratiska väljarna tycker att utländska kvinnor ska få göra abort i Sverige.

Viktigt att ta hänsyn till för att få en rättvisande bild är också ifall grupperna är stabila eller förändras, detta är speciellt viktigt ifall man har små grupper. I Temos senaste undersökning fick Kristdemokraterna 4,8% av rösterna vilket skulle göra att 56% av de kristdemokratiska väljarna som inte vill att utländska kvinnor ska få göra abort i Sverige är ca 27st. Något som också är viktigt speciellt vid små grupper är hur urvalet av kristdemokrater har skett. Detta vet jag inte men ifall det är folk som uppgett sig tidigare som trogna kristdemokrater så skulle det förmodligen ge en övervikt åt motståndarna till lagen.

Så det reportern i SvD frågar är alltså en tillspetsad fråga för att väcka intresse bland läsare.
”Hur påverkar det partiet att partiledaren har en annan åsikt än både medlemmar och väljare?”

För hon vet varken om väljarna eller medlemmarna har en annan åsikt, men man kan så klart gissa...

2 kommentarer:

John Bubber sa...

Jag tycker att slutrepliken i artikeln var kul:

Hur påverkar lagförslaget de redan sjunkande opinionssiffrorna?

- Jag tror inte att det påverkar alls. Det finns ju inget annat parti med en annan ståndpunkt som de kan vända sig till i stället.

Hägglund kan sitt medianväljarteorem. In mot mitten bara. Så länge partiet förblir en liten aning mer socialkonservativt än konkurrenterna har de allt att vinna på den kursen.

Magnus sa...

Kommer bli ett läskigt intressant distriktsstämma i år. Tyvärr är norra delen lite mer kyrklig än södra vilket gör det problematiskt att få in motioner för mig :/ kommer nog stå ensamen på dem...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...