onsdag, februari 28, 2007

Torekull i nattmössan

Jag reflekterade lite tidigare om Bild och hans blogg, personligen ser jag inget problem med att en utrikesminister bloggar men det finns andra som har det.

”Bildts dubbelroll som minister och pratig bloggare för tankarna till Venezuelas talträngde president Hugo Chávez”

Hugo Chávez som alltså stänger ner media i sitt land för att kunna driva sin egen nämns i samma artikel som Carl Bildt blogg.

För det första så är Bildt är inte den första ministern att blogga det finns några utlänningar som hunnit före honom, bland annat David Miliband i England som beskriver sin blogg på detta sättet.

”This blog is my attempt to help bridge the gap - the growing and potentially dangerous gap - between politicians and the public. It will show what I'm doing, what I'm thinking about, and what I've read, heard or seen for myself which has sparked interest or influenced my ideas.”

Torekull tycker inte man ska blogga eftersom:

”Ska de också bedriva skyttegravskrig mot medier och enskilda via personliga tribuner förskjuts den maktbalans som i tryckfrihetsförordningen förlänar ett demokratiskt uppdrag till medierna att noga granska de styrande. Sverige är inte Venezuela - vi ska inte lansera en Chávezkultur där makten själv vulgariserar och privatiserar det offentliga samtalet”

Kanske reagerar Torekull så in i bomben tokigt eftersom han kanske tror att Bild har 160 000 olika besökare på tre veckor. Jag vet inte hur många besökare bild har men säkert beror förvirringen på ordet unika besökare som alltså bara betyder att samma IP nummer inte registreras som flera läsare under en begränsad tid. Låt mig gissa att Bild har några 1000 olika läsare av sin blogg. Det kommer säkert framkomma snart det är det som är det fina med bloggvärlden.

Men intressant är också Torekulls nedvärderade syn på människor som orkar ta sig tid att hitta Bildts blogg. Tror han inte att de kan läsa och värdera hans text och jämföra detta med vad som sägs i media. Eller menar Torekull att media har så lågt förtroende att svenskarna väger Bildts egna ord högre än de granskande journalisternas? Det är ju inte så att Bildt på något sätt luras och lossas vara någon annan.

På en punkt har Torekull ett tänkvärt argument, är det lämpligt att en utrikesminister uttrycker sig slarvigt på en blogg? Borde inte hans offentliga ord vägas på guldvåg? Bild tar en risk när han så offentligt uttalar sig på sin blogg, hans ord kan användas och vridas av media som de anser sig behaga. Men av det jag sett än så länge tycker jag det verkar som en bra ide av Bildt att blogga, det ökar trots allt kontakten med väljarna. Dessutom kanske det hejdar den värsta sortens mediedrev.

4 kommentarer:

Observatören sa...

Precis! Nattmössan är rätta ordet för - vad troligt är - en "gammel"moderat!
Inga nymodigheter - Tack - m.a.o. !

Thomas Palm sa...

Är du helt övertygad om att en kanal i Sverige som stödde en misslyckad statskupp inte skulle få problem med sändningstillståndet efteråt?

Inte för att Bildts bloggande är något problem, till skillnad från en del av hans utländska uppdrag åt oljebolag och krigsprofitörerl, samt hans lögner för att förneka dessa samband.

Magnus sa...

Det är ju inte den enda kanalen eller median som läggs ned. Funderingen blir ju också lite svår att anpassa till Sverige...

Doktorn sa...

Mannen, det är lite surt att skriva "Torekull i nattmössan" och sedan stava fel på BildTs namn flera gånger i rad. För övrigt, väl skrivet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...