söndag, juli 22, 2007

onsdag, juli 18, 2007

Brasklapp

Hmm det verkade som att det där IQ-testet spred sig rätt friskt på nätet så tänkte bara lämna in en liten brasklapp...


De flesta lägger säkert bara ut det på kul men ändå... (det går ju att fuska om man vill)

Annars är det semester som gäller nu och har tänkt hålla mig lite undan från bloggen och nyheter. Grillningar och World in Conflict är det som gällt So far. Tanken var att jag skulle åka ner och paddla kajak nästa vecka men jag har lyckats tappa en del av en tand så det finns risk att man ställer in det. IKEA och ny soffa är i alla fall inplanerat sedan blir det några dagar i tyskland i samband med en vetenskapskonferens (uppkallad efter Victor Goldschmidt). Ah, vi får se vad som händer!

Glad Sommar!

fredag, juli 13, 2007

Otroligt segt

Inte har man gjort sin bästa dag på jobbet idag inte, förbereda lektioner är förrädiskt när man bestämmer sig för att googla lite på ämnet...

Så jag avslutar dagen med lite små ”nyheter”, Svindlingsfilmen av Durkin har sänts i Australien (kraftigt klippt och delvis omgjord). Det intressanta är en av de som fans med i originalfilmen intervjuades i Lateline där han med rätta sågar filmen.

Ta er en titt själva...

Utblick Svensson bloggen har hamnat lite i blåsväder (kommentarerna inget annat) sedan Svensson klagat på brukandet av ordet konservativ/värdekonservativ hos kristdemokrater. Det verkar som att diverse av de ”nya” KDU reagerat och jag hoppas att fortsättning följer... En slutsats är i alla fall att det som vanligt kan vara problematiskt att ge snabba kommentarer i skrift.

Personligen är jag lite för pragmatisk för att orka irritera mig över olika titlar men det har hänt att jag skrivit om ämnet.

Polisen talar ut om Pirate Bay, jag kan för mitt liv inte förstå varför man om man har dokumenterade belägg på att Pirate Bay haft ”länkar” till barnporr inte redovisar detta för någon. Det skulle definitivt ha avdramatiserat hela historien... Detta gör att jag fortfarande inte själv vet vad jag ska tro.

Här kan ni för övrigt hitta Göran Hägglunds tal i Almedalen, är han kanske den vassaste politikern på tal i Sverige nu när Persson försvunnit?
Idag på SvD brännpunkt går man till angrepp på hur utsläppsrättigheter fungerar men jag tror man missar själva poängen med systemet.

Utsläppsrättigheter skall utdelas på så sätt att systemet (östersjön eller atmosfären till exempel) inte behöver ta emot mer utsläpp än vad som är bra. Man sätter alltså ett tak på hur mycket som får släppas ut fördelar detta eller auktionerar ut detta till utsläpparna. Sedan får utsläpparna köpa rättigheterna för utsläpp av varandra, detta gör då att den som kan minska sina utsläpp billigast gör så och säljer sina utsläppsrättigheter lite dyrare(?).

Så klart en förenklad bild av hur det är tänkt att funka, detta kräver ju att man har ett väl fungerande system för området som skall regleras. Men detta är så klart inte omöjligt...

Dessutom har systemet tycker jag fått lite orättvis hård kritik, vad är alternativet? Man skulle kunna försöka sätta gränsvärden på utsläppen så att olika industrier inte får överstiga dessa men då finns risken att det blir billigare att ta böter eller att man gör systemet så att det blir för låga gränser och utsläppen blir för stora. Man skulle kunna försöka beskatta själva utsläppet men då måste man pricka rätt med skatten och här är det också så klart risk att man tar för mycket så att industrin blir orättvist behandlad eller för lite så att utsläppen inte minskar nog.

Systemet med utsläppsrätter kommer för övrigt från USA där man införde detta på Svavel där det också fungerade bra. Men det är också så att det finns massor med krångel när man pratar om utsläppsrätter, där man också måste sätta rätt pris eller rätt tak på utsläppen, man måste kunna bevaka utsläppen och de ingående parterna måste vara överens.

Olika system passar olika bra för olika problem och kanske är det så att ett system med handel runt utsläppsrättighet till och med passar bättre för kväve och fosfor i östersjön än för koldioxid i världen. Båda behöver i alla fall jobbas på ordentligt innan de införs...

Mer läsning:
Cap and Trade Systems 1
Cap and Trade Systems 2

onsdag, juli 11, 2007

Som jag påpekat

DN tar idag upp det jag påpekat tidigare, det finns i dagsläget inget som tyder på att solen skulle vara huvudorsaken till den nu pågående temperaturökningen.

Word!

Kvinnlig fägring idag på SvD brännpunkt, Ella Bohlins artikel om Sahlin prickar mitt i och Penilla Gunther ger också svar på tal.

Pressen snackar ofta om att vi nu bara har socialdemokratiska partier, jag är inte alls så säker på det Socialdemokraterna har förändrats lika mycket och pragmatiskt som vi övriga. Om man inte anpassar sin politik efter hur vardagen ser ut tror jag man snabbt tappar Svenskarnas förtroende, inte minst med så många livliga politiska partier. Sahlin har i och för sig ännu ingen politik hon kan föra och jag gissar att det tar minst ett år till innan Sossarna vågar forma sin egna väg...

Vad gäller Penillas svar på Olofsson kan jag bara nicka och hålla med, förmodligen har Olofsson inte läst valanalysen. Inte heller har han gått utanför sin egen snäva skara påhejare för att förstå hur opinionen i landet går eller hur Abort och HBT frågor fungerar och vilka väljare de stöter bort respektive hur få personer detta drar till sig. Senaste året har för kristdemokraterna varit ett enda långt lopp av abort och HBT frågor, det är en gruppering kristdemokrater som gjort sitt bästa för att sätta sin egen dagordning och därigenom förstört partiets möjlighet att synas i andra frågor. Man lyckas förvirra svenskarna så till den milda glad att det inte var länge sedan en stor andel av svenskarna trodde att Kristdemokraterna ville verka för förbud mot abort. Det är ju också så att det finns en gruppering som ser all abort som fel, även dom insett att man inte kan föra den linjen.

Äntligen!

tisdag, juli 10, 2007

IQ-test

Olika IQ-test brukar väcka starka känslor och vill man ha uppmärksamhet är de utmärkta att spela på...

Testklickade igenom ”IQ-testet” på Illustrerad vetenskap nyss och kan slå fast att det är något fel i testet. Eller i alla fall att man medvetet har gjort så dåliga resultat visas högre än vad de egentligen är (eller så hadde jag en abnorm tur). Jag vet inte hur detta påverkar den andra sidan av testet... Rent generellt känns det lite som att en del sidor buffar upp resultatet för att besökarna ska få en positiv upplevelse, vilket jag inte tycker är fel i och för sig.

För övrigt kan man diskutera när IQ-tester tar med saker som t.ex. minne och verbal förmåga men för den som liksom jag tycker det är kul att klicka bort några minuter är det ju i alla fall rätt skoj om man inte tar det för allvarligt.

måndag, juli 09, 2007

Algblomning

Hade missat att min korridorgrannes projekt döp upp i SvD här om dagen. Kul med lite uppmärksamhet, lite visar också projektet på att vi inte vet allt om algblomningarnas orsaker än. Läs gärna artikeln om ni är intresserade, mer info om östersjön kan ni annars hitta här.

söndag, juli 08, 2007

Pirate Bay har delvis sig själv att skylla?

Ett forum som kan vara intressant att kolla upp ibland är Flashback. Där kan man nu läsa bland annat detta från en representant för TPB:
”Alltså. Vi har ju som policy att inte ta bort torrents. Däremot har det tiotal misstänkta barnporrtorrents som förekommit rapporterats till Polisen, så att de ska kunna vidta åtgärder mot spridarna. Vi gillar inte barnporr, men samtidigt ser vi TPB som en 'common carrier' ungefär - torrents ska sorteras bort av hygieniska skäl (spam, t.ex.), och inget annat. Den här policyn har vi haft sedan TPB startades, så om någon missat den måste personen vara ganska oinformerad...

Polisen har inte ens svarat på våra mail!”

Ifall man inte tar bort torrents borde man alltså kunna hamna i det register som polisen använder sig av? Jag har inte läst hela avtalet tror jag och det jag läst är inte entydigt (IMHO) det vore intressant att läsa hela avtalet om någon vet vart det finns.

Nå, nu säger i alla fall TPB att dom är villiga att vidtaga en massa åtgärder för att få bort allt vad barnporr heter från sidan. Jag försvarar på inget sätt att (om) TPB tidigare inte agerat mot barnporr nog tydligt men polisen måste bli tydligare i sin information. Vad är det TPB inte tar bort och när nu TPB hävdar att man jobbar för att få bort allt sådant varför hänger hotet fortfarande kvar?

Om polisen inte blir tydligare och TPB tar bort de barnporrlänkar som anmäls kommer jag garanterat att försöka jobba för en bred JO-anmälan. Om å andra sidan TPB inte tar bort materialet så får de nog skylla sig själva även om de anmäler det till polisen. (Jag vet inte vilket som är effektivast.)

Pirate Bay

Jag antar att ingen har missat Pirate Bay historien, om ni har gjort det kan man läsa om det i idg, SvD, DN eller på någon av bloggarna via Knuff.

Nu är det i alla fall så att Bloggen Bent har JO-anmält Stefan Kronqvist och Rikspolisstyrelsens IT-brottsavdelning något jag personligen också ställer mig bakom. Efter att ha läst på om vad som händer tycker jag inte det är mer än riktigt. Om polisen genom att skrika barnporr försöker stänga ner (göra det besvärligt för) Pirate Bay istället för att ta en öppen diskussion om hur vi ska hantera fildelning kan jag inte se detta som annat än ett alvarligt ingrepp. Tanken har också slagit mig att detta kan vara en så kallad ”försöksballong” från polisstyrelsens IT-brottsavdelning sida för att se om det är en framkomlig väg, något som de inte ska syssla med. Det vore givetvis bra om så många som möjligt inte minst politiker stödde JO-anmälan...

För att förtydliga mig lite så är det främst att polisstyrelsen nu verkar börja prata om att dra tillbaka sin ”svartlistning” av Pirate Bay om barnporren försvinner utan att man berättar för Pirate Bay var man hittat Barn Porr så att dom kan ta bort den som får mig att tänka försöksballong. Vad tjänar polisen på att barnporren hålls tillgänglig?

lördag, juli 07, 2007

Framtidens bränsle

Idag har industrin ett rop på hjälp publicerat på SvD brännpunkt. Det krävs stadiga spelregler som är så teknikneutrala som möjligt för att vi ska få fram framtidens bränsle.

Det går inte annat än att hålla med, men är det möjligt? Bensinen är idag billigare att få i tanken i Sverige än så vitt jag vet alla andra drivmedel. Detta beror delvis på att jorden redan gjort stor del av jobbet åt oss vad gäller bensin, vi slipper processa råvaran så mycket innan vi kan använda den som drivmedel. Men det beror också på en färdigutvecklad produkt där forskning pågått länge och infrastrukturen till distribution står klar. För att då få fram nya bränslen och nya tekniker behövs därför både forskning men också ekonomiskt stöd i startskedet kombinerat med hjälp att bygga upp infrastrukturen. Precis som jag tror artikeln försöker säga så är det i början smart att konstruera små försökssystem där allt kan provas i mindre skala, till exempel på bussar eller statliga verksamheter.

Men det är inte lätt att bidra med teknikneutrala bistånd, ta tillexempel el-certifikaten som den forna regeringen använde sig av. De dessa främst bidrog med var utbyggnad av den redan färdiga kraftvärmen (något som förmodligen ändå byggts ut) eftersom de främst gynnade de tekniker som i det dåvarande dagsläget låg främst till. Jämför med tyskland som mer koncist gick in och subventionerade till exempel sol och vind på ett bestämt sätt över längre tid vilket gjorde att dessa nya tekniker utvecklades snabbare och mer anpassat på den marknaden. (Ok, Sverige har haft problem på lagområdet när det gäller vindkraft också.) Men det tyska systmet gynnar då främst vissa bestämda tekniker.

Personligen anser jag att detta är något den sittande regeringen måste sätta sig ner och titta djupt på, hur ska vi möjliggöra att vi får så bra utveckling som möjligt för att hitta framtidens bränsle?

Det är helt klart att mer forskning behövs, därför känns det konstigt att inte mer resurser sattsats på detta område. Den förra regeringen skar i det närmsta ner på området och den sittande har inte tillfört nog med pengar (IMHO) för att det ska göra väsentlig skillnad, det samma kan sägas om EU. Sedan bör man fundera på hur man kan skapa många bra nischmarknader där bränslena får prövas på allvar.

Min personliga åsikt är att etanolen fått alldeles för stor plats i debatten och att det är dags att titta närmare på andra bränslen (också). Varför är det så tyst om biogas, metanol och vätgas till exempel?

Notera också hur viktigt industrin tycker att det är att vi kan jobba inom EU på området, jag kan inte förstå hur MILJÖpartiet är emot EU.

Länkar:
Vätgasgenombrott?
Drivmedel beroende på var man bor?

fredag, juli 06, 2007

Klimat, östersjön och sex

Genom en länk från DN artikeln om grönlands tidigare klimat (och SvD) kommer jag till en linköpingsforskares blogg där han lägger ut egna teorier om den globala uppvärmningen. Något häpnadsväckande är att professorn utan vidare reflektioner använder sig av en felaktig graf som visar samband mellan temperaturen och ”solaktiviteten”.

Förutom att grafen är felaktig så är det intressant att ta en titt på vad de senaste rönen på området är (för mer bakgrunds info kan ni läsa tidigare poster).

Nature har en ny artikel med följande titel, No solar hiding place for greenhouse sceptics.

”This paper is the final nail in the coffin for people who would like to make the Sun responsible for present global warming”
Ta en titt själva och om inte det är nog kan ni ta och läsa detta bidrag till en konferens om kosmisk strålning. Där tittar man förutom på själva korrelationen på vilken effekt den joniserande strålningen från Tjernobyl hade på molnbildningen (klimatet).

”From this the temperature rise due to CR must be less than 0.01◦C.”
Bloggaren Fasiken har för övrigt en del kul påpekanden på området.

Min klimat debatt med Bo Rönnlund fortsätter för övrigt idag i Norrbottenskuriren, förhoppningsvis inser han att han är ute på djupt vatten nu.

Moderaterna flyttar fram sina positioner på miljöområdet rejält. Idag har man en artikel på SvD brännpunkt där man beskriver en inte alls tokig strategi runt östersjön men den är inte speciellt unik. Tyvärr känns det som om bensinskatteförslaget från kristdemokraterna gjort att vi hamnat lite efter, förhoppningsvis är vi ikapp och förbi innan nästa val.

Aardvarchaeology har en post där man ombeds gå ut och fota och skriva om sin närmsta arkeologiska plats. Själv har jag ingen kamera just nu men tänkte låna en och ge ett bidrag, det lät kul.

Det snackas i media om huruvida apor kanske kan vara smartare än en del människor på vissa områden, detta beror förståss på hur man mäter... för den intresserade kan jag rekommendera ett inlägg på bloggen developing intelligence.

Till sist lite mer läsning, The Heat of the Moment: The Effect of Sexual Arousal on Sexual Decision Making en artikel om hur upphetsning påverkar vårt beslutsfattande. Behöver jag påpeka att man inte fattar samma beslut när man är upphetsad som när man inte är det? Tyvärr kanske något allt för många upplevt, har du ingen kondom? Jaja...

tisdag, juli 03, 2007

Kristdemokraternas riksting – abort

Ja, vart ska man börja? Ni som läst bloggen tidigare vet att det var ett gäng kristdemokrater som lät publicera ett debattinlägg på DN debatt samma dag som kristdemokraterna hade sina kommun och landstingsdagar. Deras artikel puttade för övrigt undan ett annat utspel som kristdemokraterna tänkt göra i samband med mötet. Detta inlägg följdes sedan upp med hot från pingströrelsen och katolska kyrkan och utspel i mindre tidningar. Man valde alltså att ta offentlig strid med partiledningen i ett läge när partiet var sårbart och behövde ställa om från opposition till att regera. Göran Hägglund har efteråt ångrat att han inte var tydligare i frågan tidigare och så vitt jag förstår även att det inte fördes mer debatt. (Den som är nyfiken kan prova söka på abort i bloggen.)

Det första jag möts av när vi tagit oss fram till rikstinget i Sundsvall är Mats Selander som står och rullar upp en banderoll med aborterade foster på och text som ifrågasätter kristdemokraterna. Jag har träffat Mats tidigare då han var uppe i Luleå och försökte sälja Inteligent Dessign som vetenskap därför kände jag igen honom. Det fanns för övrigt andra från Credoakademin närvarande i ”protesten” som anordnats utav MänniskoRätt för Ofödda. Nå dom gjorde förmodligen mer illa för sig själv än för någon annan.

Väl inne i tinget går det till så att man får ta en lapp och skriva ner på vilka områden man vill tala sedan säger presidiet till när det är ok att lämna in lapparna. Talordningen blir sedan i den ordning som lapparna lämnats in, det vill säga den som lämnat in sin lapp först får tala först.

Erika tog lapparna från Norrbotten och var ganska snabbt framme vid inlämningskön vilket gjorde att vi fick möjlighet att tala på alla områden utom just hälsa och sjukvård. När listan på talare var färdig stod det klart att Mikael Oskarsson, Lennart Sacrédeus, Annelie Enochson och deras gäng (Det vill säga de som nu länge bråkat om abortfrågan) lagt beslag på nästan all talartid de första 1-2 timmarna. Den enda som överraskade mig var Eva Johansson som också var uppe i samma vända. Förmodligen hade en eller några få personer lämnat in allas lappar för att hålla undan andra åsikter.

Efter frågan var avgjort var många fler än mig väldigt upprörda på hur det hela hade gått till, spektaklet upplevdes som smått kuppartat. Det gjorde att i stort sett alla andra frågor inte kunde diskuteras på detta viktiga kapitel. Frågan är om man verkligen kan säga att några av de andra frågorna behandlades över huvud taget. Det kändes inte minst dumt eftersom inget nytt framkom i debatten det var samma argument som körts tidigare om upprepades om och om igen. Jag kan inte annat än hålla med Ingvar Svensson om att partistyrelsen måste fundera på om man inte ska införa ny arbetsordning så här kan det i alla fall inte fortsätta. Folkpartisten Ylva Strutz här i Luleå var imponerad av att kristdemokraterna klarar demokratin med runt 700 ombud, tyvärr får jag väll säga att det kanske håller på att förändras då.

Lite irriterande var det också att media inte först fattat att de talande inte var representativa för ombuden utan körde på om den interna splittringen men det verkade trotts allt som att man försökte rätta till bilden eftersom (Norrbottenskuriren skräder inte orden). Dom blev trotts allt överkörda... Kanske kan det också vara värt att påpeka att stödet för Hägglund var kompat både före och efter debatten, vilket gör efterspelet än mer komiskt.

Deltagande i hela spelet är bland andra MRO, Ja till livet och livets ord . Ja till livet är mycket besvikna har till och med börjat ifrågasätta Hägglund som partiledare på sin blogg. Av att döma av uttalandena efter tinget verkar det inte som att dessa personer kan ta ett nederlag, i stället skyller man på allt och alla för att det inte gick vägen. Istället för att inse att man stött på sitt Waterloo tycks man försöka ivra upp sig själva så att inte självbilden blir förstörd. Intressant är också detta inlägg från Per Ericson på SvD där han kritiserar Hägglund för att påpeka det uppenbara att de ovan nämnda varit mer intresserade av att göra buller och väsen av sig utanför partiet än att ta en intern diskussion. Jag borde nog i och för sig inte vara förvånad efter Pers ledare om alfafans inom kristdemokraterna, vem syftade han på? Lennart Mikael och deras anhängare? Just snygga alfafans, dom skulle ju gå ner på en halvmiss... Kristdemokraterna under 2 % och god bye Alliansen. Det är trotts allt extremt få som delar Pers katolska tro i Sverige.

Alla tidningar jag läst efter tinget har odelat pekat ut kristdemokraternas väg framåt åt motsatt riktning av vad livets ord med flera vill (go figure) utom en värmländsk tidning som inte verkar ha fått upp huvudet ur sanden. Dessutom är man förvirrad vad gäller kristdemokraternas framgång och försöker påskina att det var ett ställningstagande mot all abort som gjorde kristdemokraterna framgångsrika 1998 trots att motsatsen gällde. För det i dag aktuella läget går det bra att ta en titt på valanalysen som mer än tydligt pekar ut hur fel dessa virrpannor har.

Nej personligen skulle jag bli glad om livets ord, ja till livet, MRO med flera valde att starta eget parti i stället för att fortsätta sprida en felaktig bild av kristdemokraterna. Ni vågar aldrig...

***********
Uppdatering:
Hot har kommit från de ovan nämnda förut, som jag skrev ovan... Ni törs aldirg!

***********
Uppdatering 2:
Jag kan inte annat delvis hålla med Pennila Gunther i dagens SvD, kan dom inte sköta sig måste något göras.

**********
Uppdatering 3:
Lennart Sjögren har nog rätt när han påpekar att det förmodligen inte är så många ledande kristdemokrater som skulle ansluta sig till ett nytt parti, inte heller skulle de dra många röster.

**********
Uppdatering 4:
Statsvetarna gör tydligen samma bedömning som jag, ett sådant parti har ingen framtid och kan vara bra för KD.

***********
Uppdagering 5:
Mer info om vad ”gruppen” planerar kan ni hitta i Världen idag, Dagen och DN.

***********
Uppdatering 6:
Vem är Joseph Christenson som dyker upp i radio? Ingen jag kommer att sakna...

måndag, juli 02, 2007

Kristdemokraternas riksting del 1

Oh, definitivt det mest engagerande riksting jag deltagit i so far, har dock bara varit på tre så har inte så mycket erfarenhet. Abortfrågan kommer få ett helt eget kapitel, vilken soppa. Tänkte bara passa på och tacka för känslan av att fått upp näsan över vattenytan igen. Miljöpolitiken känns verkligen på gång och äntligen verkar media också ha fattat att de som vill sänka gränsen för abort i Sverige är en minoritet också inom KD.

Det var kul att vårt krav på slopad generell sänkning av bensinskatten blev uppmärksammad av riksmedia. Jag dök tydligen upp i radio, ryktet säger att jag skymtades på nyheterna också men jag har inte sett det själv.

Jag hade i alla fall inga förväntningar på att partiet skulle vända i frågan innan miljögruppen har gjort sin analys. Men med den uppslutning som det verkade vara i frågan tror jag svängningen kommer förr eller senare. Alltid kul att träffa fler miljöintresserade människor!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...