lördag, maj 31, 2008

Mega Meta

Det var ett tag sedan jag bloggade och som vanligt finns det ungefär hur mycket som helst att skriva om...

(Lo)sers
DN tar ton och ger LO en känga för att dom ägnar sig åt att trakassera oliktänkande. Sanna Ryman på SvD har en längre artikel om spektaklet som jag inte annat än kan instämma i. Men ingen av artiklarna påpekar att detta inte är första gången som LO trakasserar person istället för att argumentera. Jag sammanfattade turerna kort i gårdagens inlägg , inte undra på att LO tappar medlämmar vem vill vara med i en sådan förening?

Tåg
Tåg och lokaltrafik är heta ämnen just nu både västkustbanor och norrbotniabanor och inte minst snabbtågen känns oerhört lockande. Som jag ser det så är det inte bara det faktum att man kan transportera sig miljövänligt med snabbtåg som lockar. Varje gång jag befinner mig i en större stad eller region utomlands är lokaltrafiken avgörande för hur mycket jag hinner se och hur långt jag kan röra mig. För det är inte speciellt lockande att ta en taxi utan att veta om man blir blåst på stålars. Det är dock inte alltid helt lätt att få gamla hundar att sitta eller människor att bryta mönster vilket gör att det ibland kan ta tid att få igång lokaltrafik, något som DN skriver om och som jag tror kommer ändras i framtiden.

Växthus
Så lite glada nyheter, president Bush och hans stab tar äntligen bladet från munnen och ställer sig i stort bakom IPCC:s rapport om den globala uppvärmningen. Mer glada nyheter är att EXXON som tidigare varit en av de stora sponsorerna till föreningar som förvränger fakta runt den globala uppvärmningen nu verkar ha bestämt sig för att sluta ge dessa pengar. Något man i och för sig lovat tidigare men inte lyckats hålla, man kan i alla fall hoppas.

En bok på området som är ganska ny heter Doubt is Their Product där det gås igenom hur industrin jobbat för att försöka sprida osäkerhet om olika forskningsresultat. Jag har inte läst den själv men kommer att göra det.

Kul
Till sist nås jag av en nyhet från Japan om en kvinna som bott i en mans garderob i runt ett år utan att upptäckas nu har blivit gripen.

Föresten, är det klart vilken som blir den officiella EM-Låten?

fredag, maj 30, 2008

LOsers

Nå på springande fot får jag se följande och kan ju inte låta bli att blogga om det. Stefan Tornberg (C) blir åter igen trakasserad av LO! Denna gång går man så lågt att man ger sig på hans grannar, inte så Lite Obehagligt!

Nu är det 3dje gången LO går långt över gränsen, ärligt talat om media tiger denna gången också tycker jag det är svagt. Det är inte ok att trakassera andra bara för att man själv har slut på argument!

***************************
Uppdatering:


Stefan svarar

Påhopp 1

Påhopp 2


torsdag, maj 15, 2008

Consensus om växthuseffekten

Som jag så många gånger tidigare konstaterat så råder det koncensus om att Kolldioxid ligger bakom en del av den nu pågående uppvärmningen av jorden. Det finns dock personer som inte förstått var forskningsläget ligger eller på bästa sätt försöker förvirra i debatten eftersom dom skiter i miljön och konsekvenserna.

IPCC har gjort den mest kända rapporten på området, lite för omfattande för gemene man. Så jag kan också rekommendera engelska versionen på wikipedia som fått betyget ”Featured articles in wikipedia” vilket ges till de bästa artiklarna vilket betyder att wikis editors tycker att dom är neutrala, träffsäkra och kompletta. Om inte de är nog kan ni kanske maila och fråga den svenska kungliga vetenskapsakademin som i stort står bakom IPCC:s slutsatser precis som alla de andra av världens större vetenskapsakademier. En genomgång av den vetenskapliga litteraturen ger samma resultat.

Den som inte tycker att dessa är att ta på allvar bör förklara varför vi inte ska lägga ner all forskning och alla våra universitet eftersom de som produceras där tydligen inte är att lita på.

(Jag kommer att vara frånvarande i ca en vecka men för den som vill diskutera frågan kan ju titta in på Vetenskap och Folkbildnings forum så länge så kollar jag förbi där senare, men försök att inte upprepa de som redan sagts där.)

onsdag, maj 14, 2008

Mer Etanol

Följetongen fortsäter idag på SvD där Lars Bern skjuter över målet. När Lars skriver att Wijkman vill detaljstyra etanolmarknaden för att få en stollig satsning att gå ihop så missar han poängen. Wijkman och kristdemokraterna precis som jag säger bara att vi inte kommer acceptera dålig etanol och vi kräver att restriktionerna följs detta medför då att den stolliga satsningen inte kommer att genomföras (av Sverige).

Om det är så att man inte kan styra hur etanolen produceras på en global marknad (ens via EU) så kommer det ju att medföra att vi inte använder den, men jag är rätt säker på att det inte är Sverige som kommer spela den avgörande rösten här. Därför är det extra viktigt att Wijkman med flera ser till att EU åtminstone ställer hårda krav på den Etanol som ska upphandlas. Regler på upphandlingar finns redan och vist, det är dåligt med fler regler med ibland behövs dom.

För att sen vara en person som pratar om planekonomi så blir man inte speciellt trovärdig när man hävdar att det enda som kan hjälpa oss är att minska utvinningen av olja och kol och stoppa nyprojekteringen vilket verkligen inte kan ses som annat än en utopi. En rimligare önskan är att man slutar bygga kolkraftverk som inte kan ta hand om sina egna utsläpp.

Sedan håller jag ju med om att Etanolen inte är en långsiktig lösning något jag skrev om för flera år sedan men det skrev väll också Wijkman i sin artikel. Jag räknar med att det snart dyker upp ett svar i SvD från Wijkman.

Jag har svårt för valet i USA

Inte minst på grund av de religiösa anspelningarna som måste göras från olika håll hela tiden för att kandidaterna ska vara valbara, men också på grund av massa andra populism. Ta tillexempel senaste förslagen där man börjat fiska om en skattefri dag för bensin... suck.Populismen tycks aldrig ha ett slut då kandidaterna på båda sidor hoppar på en trend som förespråkar att man inte ska vaksinera sina barn för att det kan ge autism. Det finns nu inget stöd för påståendet utan tvärt om, man riskerar helt klart risken för sina och andras barn genom att inte vaksinera dom, jag hoppas vi inte får se liknande valrörelse inför EU-valet.

lördag, maj 10, 2008

Bensinskatteupproret är oseriöst

Jag har i ett antal insändare och debattartiklar nu gått ut och kritiserat Bensinskatteupproret och dess talesperson Kenneth Winsborgs för att inte vara seriösa. Tyvärr finns bara en av dom online och det är mitt senaste svar i Krisdemokraten, jag klistrar också in ett av svaren som kommentar till denna tråd så den intresserade kan läsa där.

Till saken hör att Kenneth kör en blogg där han blandar diverse miljöförakt med förvirrade kommentarer. För att bara ta ett exempel låt oss titta på han senaste inlägg och ta ett citat därifrån; ”Allteftersom klimatfrågan utreds blir det alltmer uppenbart att mänskliga koldioxidutsläpp inte styr klimatet.” en myt som avlivats många gånger bland annat på min blogg. Men det är klart tror man inte att människan bidrar till den globala temperaturökningen är det fullt naturligt att inte vilja röra bensinskatten, jag är dock fullt övertygad om att de personer som Kenneth säger sig representera inte har en aning om vem det är dom stöder.

Anders Wijkman har en bra artikel inne i SvD idag om Etanolen som ligger i linje med det jag skrivit om tidigare på bloggen. Att inte Anders fått en mer framtonad roll i partiet måste ses som ett av Kristdemokraternas stora misslyckanden.

Jag skulle egentligen ut och springa men fastnade i bloggträsket och kan lika gärna knåpa ihop några länkar innan jag ger mig iväg.

Det har börjat bli poppis att satsa pengar på klimatförändringar igen. Jag har skrivit om det tidigare och om hur de så kallade ”klimat skeptikerna” inte vågar sätta pengar på det man påstår. Men det finns också annat att slå vad om, nu senast har RealClimate gått ut med ett erbjudande till ett annat forskningsteam. Vadet gäller hur temperaturen kommer att förändras de närmsta tio åren, den nyfikne kan läsa mer på RealClimates hemsida (jag tror för övrigt RC skulle vinna vadet om det blev av).

En svårare nöt att knäcka är Stoat och Rabett Runs vad om smältande isar. Närmare bestämt; kommer detta års Arktiska havsisutsträckning minsta värde, mätt av satteliter, bil mindre än föregående års? Stoat tror inte de och motiverar det med att variationen år till år är stor och det sällan blir minimas två år i rad. Rabett Run å andra sidan menar att det bästa utgångsläget att slå ett tidigare minima är när man startar på ett minima. Nu har dom givetvis mer argument är sån men lite kort... läs mer i länkarna ovan (min gissning, 50/50).

Ett annat läsvärt KDU inlägg är hur styvmoderligt norrlandslänen kan bli behandlade.

Jag noterar också att Kina bygger en ekostad, jaja snart har vi väll lyckats bygga ett ekohus i Luleå i alla fall... om det inte vore för att Socialdemokraterna här vore så tröga att få igång.

Pangea Day

Det börjar bli många dagar att hålla reda på men det känns ändå som att Pangea Day är en dag som är värd att hålla reda på.

Pangea Day är ett försök att föra världen lite närmare genom bland annat film, det går att läsa mer om det på deras hemsida Pangeaday.org. Det hela startade, tror jag när Jehane Noujaim berättade om sin önskan om världsfred på hos TED eller ja i alla fall önskade hon att världen kunde enas mer (filmen nedan).Vist känns det lite långsökt men jag kan inte låta bli att efter att lyssnat på Jehane tro att det i alla fall kan hjälpa lite, i alla fall om det är många som hjälper till att sprida budskapet.

fredag, maj 09, 2008

Vakna Kristdemokrater!

Jag har sagt det så många gånger nu att det börjar bli tjatigt, precis som valanalysen säger så måste kristdemokraterna förnya sig. Vårat största problem är att vi uppfattas som omodärna, bakåtsträvnade, homo och miljöfientliga. Samtidigt vet vi att relativt många gillar kristdemokratiska sakfrågor som tillexempel vårdnadsbidraget (vilket jag tror man kan se i och med att vi oftast ökar i valrörelsen när folk går lite djupare), vart går det snett?

Roland PM satte för något år sedan nu fingret på det jag själv länge gått och funderat på, det går inte att balansera mellan vad som i Sverige är två olika grupperingar. Jag hävdar alltså att det inte går att vara för sänkt bensinskatt, ägna stor tid åt att diskutera veckogränser för aborter och dissa homosexuella samtidigt som man vill värna miljö och tredjevärlden, vara den svages beskyddare och är ett av de allra invandrarvänligaste partierna.

Förutom att jag får denna bilden bekräftad av min umgängeskrets och vid de politiska diskussionerna jag har så tycker jag man tydligt kan se den i KDU. Genom ett hårt arbete så har KDU blivit ett av de medlemsrikaste partierna MEN det finns nästan inga ungdomar som röstar på partiet, om jag mins rätt så ligger vi runt 1 %.! Orsaken tror jag är att man hittat frågor som förenar relativt många i ett litet fack. Det är ingen hemlighet att KDU är ganska fraktionerat men ofta har man också något gemensamt, en specifik religiös bakgrund (jag menar inget negativt med det men det är nog viktigt för att förstå hur tankarna där går). Det är inte speciellt konstigt att man umgås med dem som liknar en själv och formar sin världsbild kring det. Hur man formar politiken och för ut det man vill genom media är naturligtvis djupt beroende av vilken världsbild man har och med vem man bollar sina idéer, detta har gjort att man har svårt att se varför man inte får fler röster än man gör.

Finns det fler ställen där man kan se detta? Det räcker med att bara gå lite tillbaka i tiden för att hitta ett typexempel, Alf Svensson levererade nyligen på DN debatt en artikel om familjen där han bland annat påstår detta:

”En ny Sifo-undersökning visar att 87 procent anser det vara en grundläggande rättighet för ett barn att få växa upp i en naturlig familj, med en mamma och en pappa.”

Vilket förutom att det i sak är fel (lurar han sig själv eller försöker han bara lura läsaren?) eftersom frågan var ”Anser du att barn har en grundläggande rätt att så långt det är möjligt växa upp med sina biologiska föräldrar eller är det inte en grundläggande rättighet?”. Så använder han sig av ett språk som för det stora flertalet att resa ragg, inte minst de som läser DN debatt., ”naturlig familj” ”kärnfamilj” ”familjen hotas att krossas” i och med det hävdar jag att man kastar ut chansen att dra nytta av att vårdnadsbidraget precis genomförts, man skjuter sig själva i foten, man gör det omöjligt för de stora flertalet av svenskarna att rösta på kristdemokraterna. En omskriven artikel med moderna ord och vårdnadsbidraget i fokus, regeringens strävan att ge föräldrar mer tid tillsammans och med sina barn och hålla klåfingriga politiker borta hade nog haft motsatt effekt.

Om det nu skulle vara så att jag var ordblind och läst frågan fel och Sifo mätningen stämde med det Alf hävdar borde då inte bloggarna reagera ungefär som undersökningen visar? Bloggarna har funnits relativt länge nu och rimligtvis borde man där kunna se i alla fall hyfsat hur läget ligger i frågan...

Jag har unnat mig lyxen att gå igenom alla länkade blogginlägg till artikeln och några till. Artikeln fick hela 54 länkar från DN (vilket kan jämföras med denna månads mest länkade artikel på 32) men se jag hittar endast 5st som nämner artikeln i positiva ordalag och majoriteten av inläggen är direkt idiotförklarande. Kan man se några gemensamma drag hos de som är positiva? Ja, 4st passar in i det religiösa facket som jag nämnde ovan och en är typiskt Sverigedemokratisk och kallar sig Artikel 19... dit vill jag inte ens länka. En av de som skriver positivt är för övrigt Ulf Ekman, kan man få bättre draghjälp?

Apropå Sverigedemokraterna så skriver Göran Hägglund idag ”Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står så långt ifrån varandra som man kan komma” och vist är det så, i alla fall i många frågor. Men känner ni igen frågor som, lägre abort gräns, särbehandla homosexuella, sänkt bensinskatt? Vilket parti driver sådana frågor? Ok, kristdemokraterna gör visserligen inte de så tydligt och i vissa fall inte MEN i media framstår det ofta så och inte så sällan blir folk förvånade när man förklarar att Kristdemokraterna inte vill sänka gränsen för när man ska få göra abort i Sverige. Det syns också tydligt i media att det finns en inte O-betydande grupp människor som förknippar Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna med varandra.

Samtidigt vet vi att det mest är besvikna Socialdemokrater och i viss mån Moderater som går till Sverigedemokraterna vilket mest troligt beror på att de som idag finns kvar i kristdemokraterna delar partiets åsikter vad gäller invandring och tredjevärlden. Det kan inte ses som annat än ett stort PR misslyckande att Kristdemokraterna förknippas med Sverigedemokraterna och borde vara nog för att partiet satte sig ner och funderade på vad man gör för fel och hur man kan ändra på detta.

Kristdemokraterna har blivit ett alldeles för homogentparti som saknar riktiga tentakler som klarar av att känna hur snacket och idéerna ute i Sverige går. Att som ett 4 % parti tro sig kunna ändra den Svenska opinionen är i bästa fall naivt. Det är också naivt att tro att bara för att en viss procent håller med kristdemokraterna i en fråga så skulle det vara väljare som är tillgängliga för det kristdemokratiska partiet.

Nu har det också nyligen publicerats en ny opinionsmätning där Kristdemokraterna hamnar under 4 %, det i sig är inte ovanligt men denna mätning är ändå lite speciell. Vi har fått bra publicitet om vårdnadsbidraget, Alf Svensson fick in sin artikel i DN och helsidor i SvD och 1a maj tåget i Uppsala fick uppmärksamhet allt under tiden som mätningen pågick... borde inte detta gett ett uppsving? Samtidigt så gick Sverigedemokraterna för första gången om oss i opinionen, illa illa. Vad kommer hända med Kristdemokraterna om Sverigedemokraterna får sitta med och debattera i Tv om homosexuella och abort?

Som jag ser det så finns det två alternativ, man kan svänga ut bortanför moderaterna och prata om att skjuta vargar, sänka bensinskatten, homosexuella och vara EU skeptisk å de grövsta eller positionera sig mellan moderaterna och socialdemokraterna med miljöfrågor, tredjevärlden, mer klassisk syn på skola, polis och vårdnadsbidrag, mer bestämmande till individen och så klart värna om omsorgen av gamla, mindre skattesänkningar (till exempel).

Det första alternativet tror jag är svårt att överleva på, gruppen man då riktar sig till är dels upptagen av Sverigedemokraterna men också för liten om man inte blir direkt främlingsfientlig dessutom saknas det personer som skulle kunna driva en sådan linje framgångsrikt i partitoppen. Det är såklart också tufft att ställa sig mellan moderaterna och socialdemokraterna men Centern flyttar sig högerut och har problem med kärnkraften samtidigt som folkpartiet gärna detaljstyr och har annan inriktning på invandringsfrågan, inte har man heller på något sätt lyckats fånga miljö och omvårdnadsfrågor. Den skulle i alla fall ge möjlighet för partiet att lyfta, men bara om en nog stor massa av partiets förtroendevalda följde med och det är väll delvis där skon klämmer. Jag tror nämligen att en stor del av partistyrelsen är införstådd med problematiken men man vet också att det finns starkt motstånd mot en sådan förflyttning och med tanke på hur abortdebatten tog fart är man nog rädd att flytta sig mer än vad de olika rikstingen säger att man kan i vissa frågor.

Tyvärr tror jag det kan vara för sent att börja positionera om sig just innan valet, det bör börja redan nu i små små steg och vist kan man se i alla fall en hyfsad start där partistyrelsen nu i alla fall gått ut och sagt att man inte vill sänka bensinskatten utan höja, jag hoppas det fortsätter på den vägen och att EU-valet kan ge partiet ett delvis nytt ansikte.

Långt blev det, men det var skönt att i alla fall få en del tankar nedskrivna... det blev lite lättare att andas.

torsdag, maj 08, 2008

Att kasta pengar i sjön... bokstavligen!

Innan jag konstaterat att jag nog är lite less på möten och drar mig vidare till nästan han jag se att Dennis snappat upp nyheten att ”Nu kastar företagarna i Svenstavik pengarna i sjön för att fånga Storsjöodjuret på bild” bara 320 000 kr tillsammans med kommunen!

Helt otroligt, om någon av företagarna eller politikerna i Bergs kommun skulle råka läsa detta är jag nu villig att utforma ett betydande vad om att dom inte kommer lyckas fota något mystiskt odjur...

Mer info om cyklonen Nigris

Jag länkade till ett antal sidor i mitt förra inlägg som är väl värda att läsa, jag har sjläv ont om tid så tänkte inte skriva något djuplodande utan bara tipsa om att de som är intresserade av att hänga med i frågan gör klokt att åtminstone följa dessa två bloggar.

The Intersection ( Av Chris Mooney, författare av bland annat Storm World)
Wounder Blog (Av Jeff Masters, som bland annat flugit med Hurricane hunters)

Vissa källor säger nu att över 100 000 liv kan komma att släckas av Nigris vilket skulle göra den till en av de 10 dödligaste.

Snabb uppdatering: mellan filtreringarna (jobb) han jag snappa upp att Kina publicerat skarp kritik mot vad som nu skett i Burma, Kina som brukar betraktas som Burmas siste vän. Kan detta vara början på slutet på militärjuntan?Mer om bilden ovan här.

tisdag, maj 06, 2008

Naturkattstrofer fortsätter att skörda liv

Jag antar att de flesta har sett att en cyklon svept in över Burma och skördat förskräckligt många liv, vad det verkar så ser det ut att vara minst vara 10 gånger fler dödsoffer än när Katrina svepte in över USA.

Något beklämmande är det också när man vet att varningssignaler för att en mycket kraftig cyklon eller storm skulle svepa in över Burma fans för över en vecka sedan. Tyvärr men inte överraskande missköter sig militärdiktaturen i Burma å de grövsta och kanske kan det enda lite lite positiva vara att militärdiktaturen kan motarbetas, som också Matilda föreslår. Det visar sig också om man tittar bakåt i tiden att katastrofer kan hjälpa till att avsätta de som sitter vid makten, Cris Mooney gör i Science progress en tillbaka blick på vad som hände i Pakistan för nästan 40 år sedan. Det hela visar också på hur svaga U-länder står när katastrofer inträffar.

Än har jag inte sett någon i Sverige göra kopplingen mellan orkaner/cykloner och den globala uppvärmningen som nu sker men det lär väll bara vara en tidsfråga så för den som vill läsa på om ämnet rekommenderar jag RealClimates alster.

För den som vill veta lite mer information (mest naturvetenskaplig) om själva cyklonen så rekommenderar jag Wunder Blog
Mer om bilden här

Gillberg-Kärfve-debatten

OK, jag kunde inte hålla mig... har försökt hålla fingrarna borta från bloggen men bara måste rekommendera denna 20 sidor långa tråden (med början 2005) på Vetenskap och folkbildnings forum om Gillberg -Kärfve-debatten. Jag har själv inte sett SvT:s dokumentär men nu måste jag nog göra det när jag kommer hem.

Kärfve har tydligen också dykt upp i andra tveksamma sammanhang.

måndag, maj 05, 2008

Fildelare dömd

Jag har tidigare skrivit i NSD och Kristdemokraten om vad jag tycker om fildelning men tänkte bara lite snabbt kommentera det jag anser känns mest problematiskt runt dagens dom. Tyvärr har jag inte länkar redo till de jag skriver så om någon har dem så posta gärna i kommentarerna slipper jag leta senare.

I USA sker det redan att personer döms för fildelning och till mycket grova böter men detta har inte alls på något sätt stoppat fildelningen. Jag kan inte se något annat än att liknande domar i Sverige skulle fungera på samma sätt. Alltså att någon enstaka person får en stor del av sitt liv förstört för något som väldigt väldigt många gör och gör i ökande omfattning utan att det har positiv effekt för samhället. I USA är det inte heller bara ”storladdare” som drabbats utan musikindustrin har gett sig på de man kunnat (man tar till exempel inte hänsyn till ålder) och jag har ingen anledning att tro att man skulle agera annorlunda i Sverige. Dessutom har detta skett med gammal teknik som klart minskat i användande senaste tiden vilket gör det svårt att se att domen över huvud taget skulle kunna ha någon effekt på ”dagens ungdom”.

Sidor att hålla koll på framöver:
Texplorer
Opassande

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...