lördag, augusti 30, 2008

Isbjörnar och nya fynd, vad mer kan man begära?

Jaja jag fick ju min önskan om foto på isbjörn uppfyllt i alla fall men nog hade det varit kul att vara med på båten. Det verkar ha varit lite trassel med en del instrument dock, vilket måste kännas oerhört jobbigt... inte minst med tanke på vilken tid som lagts ned på att få allt att funka innan dom åkte. Fast även om allt inte funkar så kommer de ju garanterat att få hem informativa resultat.

Här har ni för övrigt Luleåforskarnas blogg.

Här Stockholm och här riksmuseets.

Och för alla som tycker att Sverige har krånglig byråkrati låt mig citera lite från kollegorna blogg.

”Här i Tiksi var det tänkt att ytterligare tre ryska forskare skulle gå ombord, efter en omfattande provtagningskampanj längs Lenafloden mellan Yakutsk och utloppet i Laptevhavet. Men våra kollegor saknade en stämpel i sina pass, och fick därför inte komma ombord. Igor (expeditionsledaren) hade under flera dagar försökt lösa problemet, men det var lönlöst. En enda stämpeln i regionen fanns hos någon ämbetsman i Yakutsk…”

Och detta är inte den enda incidenten...

fredag, augusti 22, 2008

Kul grejer

Problemet med oljeborrningHunden e rätt kul

Tråkig historia hos ”systerpartiet” i Norge

Via högerspöket (Jessica Nyberg) ser jag att KrF i Norge har ställt till det så att en homosexuell företrädare tvingas lämna partiet. Jag vet själv inte så mycket om KrF annat än att det fanns de därifrån som försökte blanda sig i abortdebatten i Kristdemokraterna Sverige. Man varnade för konsekvenser som skulle kunna ske om Kristdemokraterna i Sverige skulle gå med på att utländska kvinnor skulle kunna få hjälp med abort. Men det var ett initiativ från enskilda människor och inte partiet som sådant, jag vet faktiskt inte vad det norska partiet har för inställning i abortfrågan eller i någon annan fråga för den delen. Kanske Tor på Antigayretorik sitter inne med intressant fakta?

Det känns i alla fall som att Kristdemokraterna i Sverige blir mer och mer ”homovänligt” även om det inte sker i alla ”läger”. Själv tror jag på en i alla fall på något förändrad ståndpunkt i vigselfrågan till nästa val, till exempel.

torsdag, augusti 21, 2008

Är konsensus meningsfullt?

Konsensus gör ingen vetenskaplig fråga avgjord men när det som nu sker att en liten grupp människor gör sitt yttersta för att förvirra i en fråga är den ändå väldigt viktig. De kanske mest kända exemplen i sammanhanget är evolutions och växthuseffekten som båda bygger på vetenskapligt koncensus. Vist är det så att Evolutionsfrågan förmodligen har bredare samsyn då det fortfarande finns mycket kvar att reda ut om effekterna kring växthuseffekten men debatten kring de båda teorierna är väldigt lika. Dessa två är dock inte alls de enda frågorna som varit utsatta för förvirrar kampanjer, för den intresserade om hur illa vissa industrier betett sig i vissa frågor kan jag rekommendera boken ”Doubt is their product” av David Michaels.

Tyvärr är min erfarenhet att det också är mycket effektivare att föra fram konsensus kring olika vetenskapliga rön för att få åhörarna på rätt spår än att försöka förklara olika vetenskapliga begrepp. Niclas Berggren har lyft fram ett bra citat på sin blogg värt att läsa:

”When there are rational grounds for an opinion, people are content to set them forth and wait for them to operate. In such cases, people do not hold their opinions with passion; they hold them calmly, and set forth their reasons quietly. The opinions that are held with passion are always those for which no good ground exists; indeed the passion is the measure of the holder’s lack of rational conviction. Opinions in politics and religion are almost always held passionately.”

Jag är dock medveten om att jag själv kan överreagera ibland när jag ser vilka tokiga och helt felaktiga arguments som lyfts upp i debatten, men det är svårt att vara lugn i en fråga som nu diskuterats i så många år att man tycker att åtminstone grunderna borde ha satt sig.

DN:s Henrik Berggren har snappat upp Elisabet Höglunds plötsliga attack på vetenskapen, utan att ha granskat allt i posten så verkar det som att Emertsson har gjort ett bra jobb med att förklara varför hon har fel. Henrik ser också problem med att metrologen Per Holmgren hävdar att hans ståndpunkt är mer vetenskaplig för att han representerar konsensus bland meteorologer och klimatforskare, vilket jag kanske delvis kan hålla med om (om han nu sagt detta). Men Holmgrens ståndpunkt (de jag sett) är mer vetenskaplig för att den är underbyggd av vetenskapliga publikationer till skillnad från Höglunds.

Två kristdemokratiska debattinlägg

Nu händer det grejer, Oskarsson är inne på DN debatt och frågar varför var för det tar så lång tid för regeringen att ta beslut om skattelättnader för gåvor till ideella organisationer och forskning... och det kan man ju undra... vad är det man är rädd för?

Den andra är inte online än och expressens debattsida brukar ju vara lite så där på att uppdatera men ryktet säger i alla fall att Anders Wijkmans svar på Per Ströms felaktiga anklagelse av att kristdemokraterna har som mål att införa individuella utsläppsrätter dyker upp idag. Lite kan det nog bero på att man lätt kan luras och tro att hela det kristdemokratiska miljöprogrammet är antaget som partiets, vilket inte är fallet. Stora delar av det är beslutat om på senaste rikstinget då också med förändringar som till exempel att individuella utsläppsrätter ska utredas, inte genomföras. Min ide är att det först och främst ska möjliggöras för individen att lära sig hur just dennes utsläpp verkligen ser ut genom olika IT-lösningar där man i ett första steg kan testa sin egen profil och se vad man kan förändra eller staten/kommunen kan förändra. Det handlar absolut inte om något stasiliknande övervakningssamhälle och införandet av något sådant har kristdemokraterna inte tagit ställning för. Men det är också viktigt att möjliggöra för individen att se sina egna utsläpp för att situationen ska bli mer förståelig liksom det är viktigt att också på individnivå utkräva ansvar där det är möjligt och rimligt.

tisdag, augusti 19, 2008

Paris Hilton, gamla gubbar och iskalla forskare

En rubrik som har allt enligt god kvällstidningsanda? Kanske till och med god amerikans val-anda? Jag har tidigare sagt att jag har svårt för det amerikanska valet och har genom detta val blivit mer och mer övertygad om att orsaken till att man pratar mer värderingar och mindre sakfrågor i USA är få röstande och (tror jag) en stor del dåligt pålästa människor. Inte att Amerikaner i högre grad bryr sig om frågor som till exempel abort och homoäktenskap. (men det finns säkert någon opinionsundersökning som visar att jag har fel och är fördomsfull?) DN har i alla fall idag en ledare på ämnet som jag är beredd att hålla med om.

Det gäller i alla fall att smutsa ner den andra kandidaten ordentligt i USA ett sådant försök från McCains sida var att svepande jämföra Obama med kändisar som Paris Hilton, något som några svenska journalister tyckte var smart. Låt mig tvivla, Paris Kan säkert mobilisera lika många röster mot McCain som ett så billigt knep tar röster från Obama, eller kanske till och med fler? McCain kanske skulle försöka få Paris till vice president istället?

See more Paris Hilton videos at Funny or Die


På tal om gamla politiker så ser jag att PJ på SvD återigen har stött på Anne-Marie Lindgren som går lös på friskolorna. För några år sedan hade jag en lång debatt med Lindgren (då på NSD:s ledarsida) om just friskolorna... hennes argument var så tomma att hon han med placera mig i en svartvit värld sittandes i en sandlåda och dom är inte bättre nu.

Kebnekaises högsta topp har länge varit på neråtgående och tippas det kanske kan bli längre än granntoppen inom 10 år, vilket skulle betyda att jag måste bege mig dit igen... jaja utsikten var ju bra. Precis som utsikten över forskningsstationen i Tarfala på kortet nedan, fotat på en vandring för några år sedan. (En retirerande glaciär till höger på bilden)Två av mina korridorkompisar har förövrigt gett sig iväg på en Arktisexpedition och kommer vara borta i runt två månader. Projektet handlar om att försöka luska ut hur den globala uppvärmningen påverkar den ryska tundran och vilken effekt en tinande tundra kan få på växthuseffekten, uppvärmningen och det känsliga havet. De för en blogg på universitetets hemsida där de berättar vad som händer på resan... har man tur kanske man i alla fall får se någon isbjörn på kort.

Till sist men inte minst, lite problem med Lomborg och våra utfiskade hav samt en reflektion över att det inte bara är i Arktis det är känsligt att borra efter olja.

fredag, augusti 15, 2008

Premier League 08-09

Rätt fullt upp just nu så det är stiltje på bloggen. Fast avslöja hur Premier League slutar hinner jag förståss med och även om fjolårets tipps gick rätt bra så hoppas jag på lite fler rätt denna gång.

Chelsea
Manchester United
Liverpool
Tottenham
Arsenal
Everton
Aston villa
Manchester City
Middlesbrough
Portsmouth
Wigan
Sunderland
West ham
Newcast*e
Blackburn
Fulham
Bolton
West Bromwich
Stoke
Hull

måndag, augusti 11, 2008

lögn, förbannad lögn och statistik

Om hur fel det kan gå när man lyssnar på magkänslan, oavsett hur många poäng man har på universitetet....

onsdag, augusti 06, 2008

I’m Going Way Out West

Sista semesterdagarna för sommaren kommer att spenderas i Göteborg njutandes av diverse musik, men främst är det två herrar som får mig att ta tåget i 18 timmar.

Nick Cave (Grinderman) och Neil Young två herrar med intresse i både lyrik och film som jag bara inte kunde missa när de ska befinna sig på samma ställe samtidigt.

Nick Cave och hans projekt Grinderman har jag tjatat om på bloggen tidigare, men något jag inte nämnt tidigare är att han gjort en cover på Neil Youngs Helpless på ett tributalbum till den senare. Värt att nämnas är kanske också att även Sonic Youth deltar på både way out west och samma tributalbum.

Neil Young har aldrig varit någon av de artister jag lyssnat på mest men han har dock hängt med rätt länge. Mest mins jag Young från grunge tiden då Curt Cobain tog livet av sig. Cobain som avslutade sitt självmordsbrev med en textrad från Youngs låt My My Hey Hey ”It’s better to burn out than to fade away”.

Et tag innan hade Young gjort sitt MTv unplugged framträdande, precis som Nirvana. Det var inte första eller sista artisten som Young inspirerade tyvärr inte den första artisten i sin närhet Young fick se försvinna heller... drugs are bad... något allt för många artister verkar ha svårt att förstå. Nåväl, den låt jag starkast förknippar Neil Young med är i alla fall Needle and the Damage Done. Young själv om låten "I am not a preacher, but drugs killed a lot of great men."Dessutom kommer detta att bli otroligt spännande!Mer om Lykke Li här!

...once you're gone, you can never come back
When you're out of the blue and into the black.

måndag, augusti 04, 2008

FRA och Benjamin Franklin

Jag får erkänna att jag inte är så påläst i FRA frågan men tycker spontant att det är en dålig ide, FRA får mig också spontant att tänka på ett citat från Benjamin Franklin.

”Those who would give up ESSENTIAL LIBERTY to purchase a little TEMPORARY SAFETY, deserve neither LIBERTY nor SAFETY.”

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...