tisdag, augusti 31, 2010

RUT

Eller möjligheten att göra avdrag för Rengöring, Underhåll och Tvätt något som diskuterats flitigt den senaste mandatperioden. Nu har uppdrag granskning gjort ett program runt en konsekvens av RUT som inte diskuterats så mycket, EURO-Orphans.

Det handlar alltså om barn som “lämnats” av en eller flera av sina föräldrar som åkt utomlands. I detta fall till Sverige för att kunna försörja sig, ja det är svårt att inte bli gripen. Har vi Svenskar och den svenska regeringen något ansvar för detta? Först lite information om och ikring RUT.

Ca 238 000 andvänder RUT

Enligt Almega så köps RUT tjänster till:
24,2% av personer med inkomst under 200 000
46,6% av personer med inkomst mellan 200 000 - 499 000
29,2% av personer med inkomst över 499 000

Hemservicsektorn har gått från ca 200 miljoner kronor till 2,5 miljarder kronor.

Finanspolitiska rådet har sagt att de samhällsekonomiska argumenten är starkare för ett permanent RUT-avdrag än ett permanent ROT-avdrag. Man påpekar att tjänster som relativt enkelt flyttar till den svarta sektorn kan skapa betydande effektivitetsförluster.

Det sägs att lönerna kan ligga på ca 10 000 kr efter övertid och traktamente sedan kan boende ordnas av arbetsgivare för ca 2 000kr av företaget. Detta ska då motsvara ungefär tre gånger vad en bibliotekarie i Lettland tjänar. Något som är svårt att överleva på som ensamstående.

vi har alltså utländska arbetare som vill komma till Sverige för att jobba och Svenskar som vill andvända RUT för att få mer tid med sina barn och sin familj. Så långt låter det som en mycket bra affär i mina öron.

Så till problemet Euro-orphans. Ett stort problem inte bara i lettland och inte bara på grund av Sverige, men här är vi en del av problemet det går inte att komma ifrån. En anställd kan ha 2 veckor ledigt under sommaren och 2 veckor ledigt vid jul. Utöver detta har man kanske råd och tid att åka hem till lettland 1-2 gånger. Då blir det inte mycket tid över med familjen och vi har sett till att Svenskar får mer tid med barnen samtidigt som andra barn utanför Sverige till stor del får växa upp utan närvarande föräldrar. Tidigare kunde arbetarna få ta en vecka ledigt obetalt var tredje månad för att åka hem till barnen men detta sägs ha tagits bort på grund av krav från köparna. Man vill inte lära upp nya städare och är orolig för att städningen inte ska bli bra.

Familjen är så klart viktig vid uppväxten och det rapporteras om problem med ungdomar som inte orkar med skolan och ungdomar som tar till droger. Men skulle det vara bättre att inte ta chansen som förälder och inte ha råd att skicka sitt barn till skolan? Skulle det vara bättre om svartjobben där villkoren är än sämre ökade igen?

Man skulle kunna säga att Svartjobb inte är lagligt men det hjälper inte de som jobbar svart för det. Precis som man skulle kunna säga att det är upp till de som tar jobben att avgöra ifall de vill lämna sina barn mer eller mindre ensamma under långa perioder men inget av de känns rätt. Jag har personligen mycket svårt för nationalismen som kan uppstå när man närmar sig val. Borde vi inte ha samma krav på jobben vi ger till utlänningar som de som vi ger till svenskar?

Så enkelt är det naturligtvis inte heller, jag inbillar mig inte för en sekund att alla kineser som byggt delar av mitt vardagsrum har bra villkor i hemlandet. Iphone lär fortsätta att sälja stort trotts rapporter om arbetare som tar självmord. Det vilar så klart ett tungt ansvar på den som köper en tjänst att försöka se till att den producerats på ett rimligt sätt. Men som vi alla vet gör inte alla detta och därför känns det som det kan vara läge för regering/fack att ingripa.

Skulle verkligen byggjobbare hanteras på samma sätt? För mig så låter det som att villkoren runt jobben är för dålig och detta borde kunna styras upp via lagar och fack, kanske på liknande sätt som skett med jobben runt bärplockning. Möjlighet att åka hem oftare låter i alla fall inte orimligt alls. En sak man skulle kunna göra är också att ytterligare subventionera tjänsterna och samtidigt se till att del av det går till att säkra rimliga villkor.

Det är svårt att inte fångas av tragiken i det hela men det får mig inte att vilja ta bort RUT, däremot borde bättre villkor säkerställas. Jag har inga tankar på att själv använda RUT.

Som sagt se uppdrag granskning ikväll kl 20:00 i SvT 1
I SvT
SvD
SvD
DN

fredag, augusti 13, 2010

Premier league 10-11

Något hastigt gjort men men, det ser i alla fall ut att bli en spännande säsong. Jämnt i toppen och jag tror inte jag kan minnas någon gång då det varit jämnare mellan placeringarna 9-19. Den som vill titta på tidigare säsongers tipps kan göra det här.

1. Chelsea
2. Manchester utd.
3. Arsenal
4. Manchester citty
5. Liverpool
6. Tottenham
7. Everton
8. Aston villa
9. Sunderland
10. Stoke City
11. Fulham
12. West ham utd.
13. Blackburn rovers
14. Bolton Wanderers
15. Wolverhampton
16. Birmingham
17. Newca*le
18. Wigan Athletics
19. West Brom
20. Blackpool

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...