fredag, januari 07, 2011

(Fp+C+Kd)/Liberal=?

Stefan Thornberg (fd. riksdagen för C) bloggar om en möjlig sammanslagning av Centern och Folkpartiet, kittlande men knappast troligt och fel utgångspunkt. Efter förra valet kördes det spekulationer i pressen om en sammanslagning mellan KD och Fp, för vissa också kittlande men knappast troligt.

Det något frustrerande med de borgerliga partierna är att alla rymmer både liberala och konservativa röster. Ok Fp kanske har mindre konservativa röster men hårdare regler i skolan, hårdare straff mot brottslingar, mer militärer... lägg in strikt syn på droger och prostitution och du har i alla fall många liberaler som skakar på huvudet.

Min syn kring politiska ideologier är att det är meningslöst att konsultera någon gammal bok om vad som är rätt och fel. Åt vilket håll politiska partier ska gå får göras i någon kombination av grundideologi och nya uttolkningar som passar samtiden.

Det är också som jag ser det vad de politiska partierna tenderar att göra. Och när det finns både konservativa och liberala (med olika inriktning) röster i partierna tycks det mig som att alla går en typ av balansgång. Ofta har partiernas uttolkning av olika frågor varit lika, vilket gör att det är svårt för en icke insatt att se skillnaderna mellan partierna. Moderaterna har dock lyckats tveklöst bäst med att skapa förtroende för sitt parti men också med att föra ut sin nya politik.

I denna röra är det givetvis extra lockande att leka med nya partibildningar. Vad skulle det till exempel bli om man slog ihop de liberala rösterna från C, KD och Fp? Socialliberalt eller mer marknadsinriktat? Svårt att säga och när jag följt liberala diskussioner på nätet tycks detta vara ett av de största problemen, vilken typ av liberal ska man vara? Moderaterna är trots allt inte helt oliberala och täcker in mittenfälltet ganska bra. KD-liberalerna (till KD konservativas stora förtret) är socialliberala till största delen. Fp rymmer både socialliberala och mer strikt marknadsliberala röster. C tycks också rymma båda sidor kanske med övervikt för marknadsinriktning.

Behövs det i så fall två nya liberala partier? Ett till "vänster" och ett till "höger" om moderaterna? Då får man nog först försöka reda ut var miljöpartiet står, vilket inte är helt enkelt. Har Mp helt släppt sin tillväxtkritik och blivit småborgerligt? Jag är inte helt övertygad RUT debatten, EU-frågor och "vänsterkartellen" lämnar många frågor och jag tror inte Mp själva vet riktigt tydligt var de vill. Så svaret på frågan kanske är, kanske.

En möjlig lösning är så klart att bilda ett nytt parti från grunden. Inte helt oväntat så pågår det redan två nya partibildningar, Liberaldemokraterna. Ja signifikativt för nätliberaler och hårda ideologer så håller det på att bildas två partier som tänkt försöka kalla sig Liberaldemokraterna. Bakom det ena ligger bland andra Alexander Bard (och en utbrytargrupp från Fp), det andra verkar skapat av en grupp mer fristående personer med liknande åsikter.
Båda tycks dock diskutera ganska liknande saker. Sex, Droger, Frihet, Övervakning, Invandring osv... Ofta insnöat på ämnen och detaljer som inte lockar de stora flertalet och därför tror jag ingen av grupperna har någon större potential att lyckas. Tyvärr kanske och Stefan Thornberg är inne på samma spår, förmodligen måste det ske något typ av initiativ från de etablerade partierna för att detta ska lyckas. Avhopp från borgerliga partier som tillsammans bildar ett nytt liberalt parti medan de som stannar glider i den andra liberala riktningen kanske kan funka?

Men när man då tagit liberalen ur C och Kd (Fp glider iväg i någon av de liberala riktningarna) vad blir då kvar? Kanske går det att forma någon typ av landsbyggdskonservatism som även går lite hem i storstaden (även om det är tveksamt). En fördel med att blanda upp de konservativa rösterna skulle vara att det går att sätta press på de tokigaste delarna av Kristdemokraterna. HBT frågorna skulle gå att göra om och göra rätt och man skulle kunna distansera de religiösaste inslagen hos kristdemokraterna. Men även här täcker Moderaterna in en stor del av politiken, men vist finns det tydliga luckor.

Men inte ens så enkelt är det, det finns socialkonservativa och mer marknadsinriktade värdekonservativa drag i partierna och de marknadsinriktade konservativa skulle få slåss med liberaler som går i den riktningen i många frågor och till sist får man ställa sig frågan, hur många partier ryms i riksdagen?

Så vad göra när partierna som försöker nybilda sig ligger så nära varandra i många frågor? Vad göra när även de små partierna har bred ideologisk grund och gör liknande ut-tolkningar av framtiden? Jag vet inte men något borde göras åt röran... kanske händer inget förens något eller några av partierna åkt ur riksdagen.

Jag har själv inte gjort någon hemlighet av att jag gärna skulle se ett parti konkurrera med miljöpartiet om den socialliberala mittenfåran.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...