torsdag, mars 31, 2011

Lobbyism, tobak, olja och klimatförvillare

Idag publicerar vi en artikel på SvT debatt där vi uppmärksammar några svenskar som bidragit till förvirring i både hur farligt rökning är och i vetenskapen kring klimatförändringarna. Vi visar också upp kopplingar mellan tankesmedjor och tobak och oljebolag.

Det är kanske ingen nyhet att tobaks och oljebolagen sprider förvirring kring sig eller att samma personer spridit förvirring i båda frågorna. Men jag tycker att det verkligen förtjänar att uppmärksammas igen eftersom det är en viktig fråga.

En liten ministudie i hur nätverk kan fungera i sådana här frågor får vi då DN publicerar en artikel som nämner att klimatförnekare saknar trovärdighet. Inte helt oväntat men kanske talande så tar de svenska förvillarna på området illa vid sig och sätter igång och maila DN. Inte för att de är specifikt utpekade eller tycks ha något för saken relevant att säga, men ändå. De svenska förvillarna är givetvis inblandade men kanske något förvånande så dyker också en av de internationellt mest aktiva förvillarna Dr. Fred Singer upp och mailar DN. Singer har som av en slump koppling till ett av nätverken vi skrivit om på SvT debatt, de nätverket sammanfaller också stort med de andra nätverket vi skrivit om på SvT debatt.

Likheter mellan försöken att förvirra i klimat och rökningsfrågan

En sak vi inte tar upp i debattartikeln som jag också tycker är viktig är Sveriges dåliga regelsystem för redovisning av pengaflöden, inte minst till politiska partier och att Europa ligger långt efter till exempel USA för hur man registrerar lobbying. Jag menar att man bör skärpa regelverken ordentligt på dessa punkter, folk har rätt att få veta vad som står bakom argumenten.

Här går det att läsa mer om förvirring i klimatdebatten och här runt rökning.

torsdag, mars 24, 2011

KDU i Finland stöder homofob kampanj som fick en i minuten att lämna finska kyrkan

Ser via Lindenfors att en homofob kampanj som bland annat går ut på att få ungdomar att stå emot frestelser pågår i Finland. Ett exempel på frestelse är tydligen att bejaka bisexualitet (eller homosexualitet). Ur kampanjfilmen får man bland annat veta:


En ung anonym kvinna som säger sig ha botats från sin bisexualitet tack vare Guds kraft. Kvinnan jämför homosexuella med mördare.

– Om en mördare kan göra bättring kan väl en homosexuell person också, säger kvinnan i videon.


Trist nog stöds detta av KD-unga i Finland som frågar sig vart toleransen för de som vill värna hetronormen finns. Trist att de inte kan skilja på åsikter och sexuell läggning.

Kristdemokraterna i Sverige har tack och lov kommit längre. Hur långt KD i Sverige har kommit kommer vi att få till sommaren då bland annat en motion om homosexuellas rätt att adoptera ska behandlas.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...