lördag, november 19, 2011

Därför tror jag Odell skulle sänka Kristdemokraterna

Har tidigare inte riktigt lyckats lista ut vad Odell vill förändra hos kristdemokraterna förutom att han tror att han är en bättre ledare än Hägglund. Men idag trillade dels en programförklaring ner i SvD och en intervju i DN. I grunden av själva programförklaringen känns det inte som att Odell tänkt förändra så mycket vilket kanske inte är så konstigt eftersom politiken ska beslutas på rikstingen inte av partiledaren. Dock kan man som partiledare välja vart man vill lägga tyngden på det som beslutats på rikstinget.

Programförklaringen i SvD ger mig inte direkt någon fingervisning om vad som skulle förändras, Intervjun i DN är tydligare. Jag lyfter fram några citat.

"– Vi hade olika uppfattningar om saker och ting. Vi förhandlade väldigt tufft. Det blev allt oftare så att Anders Borg hissade det till partiledarnivå – och så var jag borta ur spelet. Det var någonting som kom att tillämpas väldigt frekvent."


Odell verkar vilja kräva mer i utbyte mot att ingå i regeringen, svårt att bedöma hur det skulle gå dock. Ett dera lyckas det och någon mer fråga skulle gå att driva igenom, jag tror knappast det går att göra så stor skillnad. Eller så misslyckas det och man stöter bort de stödröstande moderaterna som annars gör att man hänger kvar i riksdagen. Ett högt spel frågan blir väll lite hur långt Odell är beredd att gå. Personligen tror jag nog inte kristdemokarterna kan få ut så mycket mer i förhandlingarna de dom däremot borde visa oftare är var man står i olika frågor trotts att de andra i regeringen inte håller med.

Odell varnar för att Hägglunds social-liberala linje håller på att öppna upp för att Sverigedemokraterna ska ta väljare från KD.
"– De har tagit vår partiblomma, de brukar kopiera våra motioner i riksdagen och bara lätt ändra dessa. De försöker ta över traditionella värderingsfrågor. Vi behöver bli tydligare i klassiska kristdemokratiska frågor som de försöker annektera, som abortfrågan, kristna högtider..."
Detta ser jag dock som mer problematiskt, ryktena om detta har pågått länge men aldrig infriats. För det första så är det avgrundsdjup skillnad mellan KD och SD i integrations/flykting/bistånds politiken vilket gör att de som skulle gå från KD till SD i grunden inte alls delar kristdemokraternas människosyn. Dess utom är det en mycket liten skara som tycker att KD idag ser för lätt på aborter och kristna högtider. Det skulle absolut inte ge nya röster att satsa på dessa frågor men garanterat skrämma undan en hel del. Att det redan skrämmer undan röster vet vi sedan tidigare valanalyser. Men dessutom gör denna inställning mig bitter eftersom Odell gärna påpekar att han inte har beröringsskräck för något (vilket är bra) inte ens konservativa.  Men som jag tolkar detta är han beredd att gå längre vilket vore djupt olyckligt eftersom de går till mötes med grupper som flera gånger förstört för KD genom att blockera möjligheten att nå ut i media med sin nya politik genom utspel i till exempel abortfrågor (vid riksting till exempel). Den som vill kan som ett exempel på detta läsa hur det gick till kring rikstinget som diskuterade abortfrågan här.

Så för att sammanfatta, det som jag uppfattar som nytt här förutom ledarstilen tror jag inte leder till röster utan tvärt om. Dessutom finns det risk att man retar upp moderata väljare och tappar stödröster om man går för långt. Nu tror jag i och för sig inte Odell blir ny partiledare...

Uppdatering: i lördagsintervjun svara dock Odell på ett annat sätt på "kristna" frågor och nu vet jag inte alls vart han står igen... han är kanske torts allt en typisk kristdemokrat. http://sverigesradio.se/p1/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...