lördag, september 01, 2012

Borde Nordkalk få betala polisnotan á la sportklubb?

Tanken slog mig bara, att nu när Nordkalk möjligen förstör för många lokalboende och naturen kan man nästan förvänta sig att folk blir upprörda och protesterar. Då krävs de alltså poliser för att dom ska kunna genomföra sitt jobb som vi skattebetalare får betala. Vad är här skillnaden mot att sportklubbar ska betala för säkerheten på sina arenor? Känns som att Nordkalk till och med har större anledning i och med att man faktiskt tydligt provocerar folk.

(Bara en lite udda tanke som slog mig bland de skandalösa att Nordkalk börjat avverkningen innan frågan är klar.)

Uppdatering;

Läst igenom lite mer och Polisens möjlighet att ta betalt gäller "Bolag som drivs i vinstsyfte ska också stå för polisens kostnader i samband med evenemang." Polisen kan alltså ta betalt av vinstdrivande bolag när de tycker att så behövs ifall det drar mycket resurser från dem för evenemang.

Nu skulle man kunna diskutera huruvida den avverkning som planeras att ske på Gotland i Ojnareskogen är ett evenemang. Evenemang säger stora ordlistan är ett arrangemang, händelse eller tillställning vilket i så fall skulle göra det möjligt för en händelse är detta i alla fall. Men kanske har det en annan betydelse rent juridiskt.

I vilket fall som helst så kan man resonera kring likheterna. Vad skiljer denna händelse från en fotbollsmatch? Vid vissa fotbollsmatcher vet man på förhand att det finns risk för problem, detta vet man också i fallet Nordkalk. Man kunde också anta detta innan röjningen av skog började eftersom Nordkalk har retat upp lokalbefolkning och så vitt jag kan se delvis riskerar deras framtida vattenförsörjning (eller i alla fall inte visat att man inte gör det). Nordkalk beräknar dessutom att dra hem mycket stora vinster på det hela, mycket större än vad någon fotbollsmatch drar in i vinst.

Allt detta gör att det känns lika logiskt att skicka polisräkningen som beräknas dra ca 1 miljon i veckan från Gottlandspolisens resurser till Nordkalk som att skicka räkningar från polisen till andra händelser.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...